Frunzele de quinoa, mâncarea viitorului. Ce spun cercetătorii despre proprietăţile lor

0
Publicat:

Plantă originară din America latină, quinoa ar putea în viitorul apropiat să fie cultivată pe suprafeţe de teren importante şi în România datorită cercetătorilor de la Universitatea „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

Sursa foto: Arhiva USV Iași
Sursa foto: Arhiva USV Iași

Acţiunea are la bază ani de studiu în cadrul tezelor de doctorat, iar studenții au calculat beneficiile pe care le aduce planta organismului uman. Astfel, potrivit acestora frunzele de quinoa ar putea fi un aliment minune şi, în fapt, „pseudo-cereala viitorului”.

În serele Universității de Științele Vieții din Iaşi au fost folosite, de către doctoranzi, pentru cercetări, două soiuri ce sunt omologate în Danemarca. 

Seminţele de quinoa au un conţinut ridicat de substanţe nutritive, cum ar fi: potasiul, manganul, fierul, cupru, zinc, fosfor, proteine, acid folic dar şi fibre nutritive. Beneficiile acestei plante ne-au convins că trebuie studiată şi varianta introducerii în cultura românească, dar ca plante legumicole, respectiv pentru consumul frunzelor, nu doar al seminţelor”, explică Raluca Chiriţă, doctorand al USV Iaşi.

În general, quinoa este folosită pentru seminţe, însă la fel de valoroase din punct de vedere alimentar sunt şi frunzele care pot fi consumate în salate, de exemplu.

În Europa se cultivată doar pentru seminţe care au un strat de saponină care o face amăruie, de aceea trebuie spălată bine înainte de a fi consumată. Studiile noastre au în prim-plan pseudocereala viitorului şi datorită faptului că nu conţine gluten, se adaptează foarte uşor condiţiilor diferite de mediu, iar la noi producţiile ar fi mai mul decât satisfăcătoare”, spune prof. univ. dr. Vasile Stoleru. 

Acțiunea are la bază ani de studiu în cadrul tezelor de doctorat, iar viitorii absolvenţi calculează beneficiile pe care le aduce planta. Valoarea nutritivă este foarte mare, dar se aseamănă foarte bine cu loboda sau spanacul.

Luând-o în calcul ca şi plantă legumicolă, putem avea o producţie foarte bună, la fel şi deschiderea către consum a românilor credem că va fi una importantă, numai piaţa de desfacere va rămâne o situaţie de rezolvat”, a adăugat prof. univ. dr. Vasile Stoleru. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite