Obezitatea la animalele de companie. Obiceiul de a răsplăti animalele cu mâncare bună poate fi extrem de nociv

0
Publicat:

Mâncatul mai puţin a fost demonstrat ca fiind cauza de creştere a speranţei de viaţă şi de reducere a suferinţelor celor mai diverse animale: de la viermi, peşti şi hamsteri, până la câini şi maimuţe.

Un animal gras nu este de obicei un animal sănătos SURSA FOTO: caut.vet.ro
Un animal gras nu este de obicei un animal sănătos SURSA FOTO: caut.vet.ro

Specialiştii în medicină veterinară spun că, atunci când vine vorba de hrănirea animalelor de companie, mai puţin este mai bine. Obiceiul de a răsplăti animalele cu mâncare bună, deşi este pornit din iubire, poate fi extrem de nociv. 

De exemplu, sunt momente în an, cum ar fi perioada sărbătorilor de iarnă, în care spitalizarea este plină cu animale în stare gravă, care necesită supravegherea de către personalul medical al spitalului. În topul urgenţelor sunt tulburările digestive datorate excesul alimentar şi alimentaţiei necorespunzătoare cu ocazia sărbătorilor”, spune conf. univ. dr. Sorin Aurelian Paşca, prodecanul Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul USV Iaşi.

Mai gustos nu înseamnă mai bun

Specialiştii spun că trebuie să avem puterea să rezistăm modului drăgălaş al animalelor de a cere, iar la mese festive este bine ca pisica sau câinele, de exemplu, să fie hrăniţi înainte cu mâncarea lor, pentru a le elimina senzaţia de poftă. Însă mulţi încalcă această regulă şi apoi cedează ochilor rugători, iar asta se vede şi în statistica urgenţelor veterinare: animale cu intoxicaţii severe sau crize pancreatice, care au ajuns la spital luptând pentru viaţă.

„În momentul în care dăm un produs mai gustos unui căţel, care câteva luni a fost obişnuit cu o dietă reprezentantă dintr-o hrană comercială, e clar că nu îl va tolera atât de bine. Este gustos, animalului îi va plăcea, dar pe termen scurt, mediu şi chiar lung vor apărea efecte nedorite: crize digestive şi obezitate, cu toate bolile grave asociate acesteia. Animalul nostru de companie să fie deja hrănit înainte de a ne aşeza noi la masă. Să nu mai prezinte pentru el un interes masa noastră”, a spus conf. univ. dr. Mihai Mustaţă, de la spitalul veterinar al USV Iaşi.

Veterinarii spun că este extrem de periculos să hrănim animalele de companie cu carne crudă, struguri şi stafide, ceapă şi usturoi, ouă crude sau oase de pasăre. În niciun caz nu trebuie să servim patrupedul cu ciocolată. Aceasta poate provoca animalelor diaree, convulsii, infecţii sau probleme cardiace.

Cel mai mare compartiment veterinar de urgenţă pentru animale mici din Moldova funcţionează în cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară, iar unicitatea acestuia constă în diversitatea specializărilor şi dotărilor, precum şi în capacitatea de spitalizare a pacienţilor 24 de ore din 24, indiferent de gravitatea patologiei, inclusiv în weekend. 

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite