Fructul care previne apariția pietrelor la rinichi. Ce alte beneficii are pentru sănătate

0
Publicat:

Lămâia este un fruct cunoscut pentru gustul său acru, dar și pentru că este bogată în vitamina C și antioxidanți. În plus, apa cu lămâie a câștigat multă popularitate de-a lungul timpului pentru că ajută la reducerea riscului de pietre la rinichi și susține o digestie sănătoasă, relatează Health.

Lămâie
Lămâile sunt destul de sărace în calorii. Foto: freepik (Arhivă)

Iată care sunt cele patru beneficii ale consumului de lămâie

Ajută la prevenirea pietrelor la rinichi 

Pietrele la rinichi sunt cunoscute și sub numele de calculi renali. Pietrele la rinichi afectează aproximativ 10% dintre oameni. Lămâile conțin o formă de citrat numită acid citric care ajută la creșterea nivelului de citrat urinar. Acidul citric se leagă de calciul urinar pentru a ajuta la prevenirea urinei suprasaturate. 

Conform National Kidney Foundation, consumul zilnic a peste 100 de ml de suc concentrat de lămâie amestecat cu apă poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. 

Contribuie la sănătatea inimii 

Lămâile sunt bogate în vitamina C și alți antioxidanți care susțin sănătatea inimii. Consumul corespunzător de vitamina C protejează celulele împotriva radicalilor liberi. Acest lucru poate contribui la prevenirea aterosclerozei, o afecțiune care crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral. 

Compușii fenolici, care au proprietăți antioxidante și care se găsesc în lămâi, contribuie la menținerea sănătoasă a tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol LDL.  

Îmbunătățește absorbția fierului 

O lămâie conține peste 30% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Această vitamină este importantă pentru absorbția fierului, precum și pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare. În plus, contribuie la o mai bună absorbție a fierului non-hemic, care se găsește în plante și în alimentele cu conținut de fier, cum ar fi pâinea și cerealele. 

Previne deteriorarea celulelor 

Antioxidanții din lămâi previn deteriorarea celulelor asociată cu afecțiuni precum bolile cardiovasculare, bolile renale cronice, cancerul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). BPOC este un grup de boli pulmonare cronice, progresive, care limitează fluxul de aer către plămâni și provoacă dificultăți de respirație. 

Numeroase studii au arătat că citricele sunt bogate în antioxidanți, iar, conform unor cercetări recente, coaja citricelor conține cantități și mai mari de antioxidanți. 

Lămâile, care sunt destul de sărace în calorii, conțin și potasiu, vitamina B6 și tiamină. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite