Opt beneficii surprinzătoare ale humusului: ajută la pierderea în greutate și reduce inflamația

0
Publicat:

Adesea consumat cu legume sau pită, humusul este un preparat versatil și cremos, obținut din năut, tahini (pastă de susan) și lămâie. Humusul conține proteine vegetale, fibre, grăsimi și alți micronutrienți, relatează Verywell health.

O cană de năut conține 114 miligrame de calciu și 158 mg de magneziu. Foto: Arhivă
O cană de năut conține 114 miligrame de calciu și 158 mg de magneziu. Foto: Arhivă

Principalul ingredient din humusul tradițional este năutul. Acesta este bogat în fibre, proteine și alți micronutrienți, precum folatul și fierul. O porție de humus (aproximativ 2 linguri) oferă aproximativ 2 g de fibre, sau 7% din doza zilnică recomandată. Specialiștii recomandă consumul a 25-38 g de fibre zilnic.

Humusul asigură o cantitate mică de proteine per porție. De menționat este și faptul că proteinele de origine vegetală, precum năutul, nu au grăsimi saturate. 

Carbohidrații din acest preparat sunt complecși și sunt compuși din fibre și amidon rezistent, cum ar fi amiloza. Acești carbohidrați sunt digerați mai lent și acționează ca prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din intestin. 

Carbohidrații complecși, precum fibrele, se descompun mai greu și cresc senzația de sațietate. O dietă bogată în fibre poate reduce riscul de constipație. Carbohidrații complecși includ legumele, leguminoasele (fasolea) și cerealele integrale. 

Alți micronutrienți 

O porție de humus conține cantități mici de micronutrienți, cum ar fi: potasiu, cupru, fier, calciu, folat și colină. 

8 beneficii ale humusului de care poate nu ai auzit 

Risc scăzut de diabet de tip 2 

Consumul mai multor legume, alimente integrale, leguminoase și nuci este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2 și de rezistență la insulină. Acest lucru se datorează probabil substanțelor fitochimice care se găsesc în plante și fibre. 

Bun pentru intestin 

Fibrele din hummus provin din năut, care conține fibre insolubile, fibre solubile și amidon rezistent (un prebiotic). Prebioticele contribuie la un intestin sănătos (sau microbiom), fiind asociate cu diverse beneficii, inclusiv un risc redus de boli cardiovasculare, diabet, anumite tipuri de cancer și boli inflamatorii intestinale 

Poate reduce inflamația 

Humusul este făcut, de obicei, cu tahini (pastă de susan). Susanul este bogat în sesamină, un lignan cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Studiile efectuate pe animale și în laborator arată că sesamina acționează ca antiinflamator în diverse afecțiuni inflamatorii. 

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice. 

Ajută la pierderea în greutate 

Humusul conține fibre, proteine și grăsimi sănătoase. Atunci când este combinat cu opțiuni mai sărace în calorii, precum legumele, humusul poate ajuta la reducerea aportului caloric general, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate. 

Bun pentru inimă 

Humusul conține proteine de origine vegetală, de obicei, cu un conținut scăzut de grăsimi saturate și bogat în fibre solubile. O dietă săracă în grăsimi saturate și bogată în fibre solubile poate scădea colesterolul „rău” (LDL), reducând riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral. 

În plus, humusul este preparat cu ulei de măsline, o grăsime mononesaturată care ajută la creșterea colesterolului bun (HDL), și tahini, care conține acizi grași polinesaturați și acizi grași omega-3. 

Îmbunătățește calitatea generală a alimentației 

Oamenii de știință au descoperit o legătură între consumul de năut sau de humus și creșterea nivelului de fibre, acizi grași polinesaturați, vitamina A, vitamina E, vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu și fier, în comparație cu cei care nu consumă aceste alimente. 

Sursă bună de fier 

Fierul este esențial pentru producția de hormoni și pentru dezvoltarea neurologică. Năutul, tahini și sucul de lămâie sunt adesea folosite la prepararea humusului. Studiile au descoperit că humusul făcut cu aceste ingrediente poate fi o sursă bună de fier. 

Sănătatea oaselor 

O cană de năut conține 114 miligrame de calciu și 158 mg de magneziu. Calciul și magneziul sunt esențiale pentru protejarea oaselor. Tahini conține, de asemenea, calciu, zinc, cupru, fosfor și seleniu. 

Dezavantajul consumului de humus 

Atât humusul cumpărat din magazin, cât și cel făcut în casă conțin sodiu (de obicei sare de masă). Sodiul este un nutrient esențial, un potențiator de aromă și un conservant important. Cu toate acestea, consumul de prea mult sodiu poate contribui la hipertensiune arterială. Experții recomandă limitarea sodiului la 2.300 mg în fiecare zi pentru majoritatea adulților. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite