Efectele benefice ale acupuncturii asupra bolnavilor de cancer
0
Acupunctura ar putea ajuta la înlăturarea efectelor adverse provocate de tratamentul cancerului, după cum arată un nou studiu desfăşurat la Sussex, Marea Britanie.
Studiul arată că persoanele care au supravieţuit cancerului la gât şi cap prezintă simptomele gurii uscate, fapt ce indică un nivel scăzut al salivei în cavitatea bucală. Conform cercetărilor, persoanele care au făcut acupunctură, au prezentat un nivel scăzut al acestor efecte adverse, spre deosebire de persoanele care au urmat cursuri despre îngrijirea orală.
„Vorbim despre un grup de pacienţi foarte neglijaţi, care suferă de cel mai neplăcut efect secundar al tratamentului împotriva cancerului, ce nu a putut fi ameliorat decât prin acupunctură“, a declarat cercetătorul studiului, oncologul Richard Simcock citat de „Huffington Post“.
Studiul a inclus 145 de persoane care s-au vindecat de cancer la gât şi la cap, dar care au rămas cu senzaţia de gură uscată. Unii dintre supravieţuitori au participat timp de 8 săptămâni la şedinţe de acupunctură, a câte 20 de minute şedinţa, o dată pe săptămână. Alţi subiecţi au mers la şedinţe de îngrijire orală, o dată pe lună, timp de o oră.
După o lună, participanţii au schimbat rolurile, iar înainte şi după sesiuni cercetătorii au evaluat simptomele participanţilor la studiu. Aceştia au concluzionat că diferenţa nu era foarte mare, totuşi exista o mică îmbunătăţire la persoanele care urmaseră şedinţe de acupunctură.
Un alt studiu în care s-a folosit acupunctura a mai fost utilizat în tratarea pacienţilor care suferă de simptomele gurii uscate de cercetătorii de la Universitatea din Texas. Aceştia au arătat că pacienţii care făceau radioterapie pentru cancer şi-au îmbunătăţit debitul salivei prin acupunctură, spre deosebire de cei care urmau tratamentul standard în această problemă.
”Implicaţiile medicale sunt destul de profunde asupra calităţii vieţii deoarece în timp ce uscarea cronică a gurii poate suna benign, are şi un impact semnificativ asupra somnului, mâncatului şi vorbitului", susţine autorul studiului, Lorenzo Cohen. Conform acestuia, "fără salivă poate exista riscul creşterii activităţii microbiene, infecţiei oaselor şi deficitelor nutriţionale ireversibile”.