Îngrijorător: România, pe locul al III-lea în topul ţărilor cu cele mai multe decese după operaţii
0Decesele după intervenţii chirurgicale sunt mult mai frecvente în Europa decât se credea, arată un studiu recent al Societăţii Europene de Terapie Intensivă. În România, un pacient din 16 moare după operaţie.
Letonia, Polonia şi România sunt statele europene cu cele mai îngrijorătoare statistici în ceea ce priveşte recuperarea după o operaţie. Mai exact, în Letonia, 21,5% din persoanele care au suferit o intervenţie chirurgicală nu supravieţuiesc mai mult de două luni după o operaţie, în Polonia, proporţia deceselor este de 17,9%, iar în România – de 6,4%. Chiar dacă diferenţa între locul al doilea şi al treilea este destul de mare, iar ţara noastră pare mai sigură decât celelalte două, este important de ştiut că media europeană a deceselor după o intervenţie chirurgicală este de doar 4%.
Totuşi, chiar şi acest rezultat i-a îngrijorat pe specialiştii din cadrul Societăţii Europene de Terapie Intensivă şi din cadrul Societăţii Europene de Anestezie, care au realizat studiul analizând datele primite de la 28 de ţări europene, fiindcă proporţia este de aproape două ori mai mare decât riscul estimat anterior.
Riscurile nu sunt estimate corect
Cercetătorii au urmărit, timp de 60 de zile, 46.539 de pacienţi care au suferit intervenţii chirurgicale în 489 de spitale din toată Europa. Au fost excluse din studiu operaţiile pe cord şi cele pe creier. 4% din totalul pacienţilor au murit înainte de a fi externaţi.
Cea mai mare problemă este că trei sferturi din aceştia nu fuseseră transferaţi la secţiile de Terapie Intensivă, ceea ce indică faptul că nu au fost estimate corect riscurile la care au fost expuşi, spun specialiştii.
„Rezultatele noastre demonstrează că practicile curente sunt ineficiente şi nu evaluează corect pacienţii cu risc crescut de deces după o operaţie. De asemenea, în unele ţări nu sunt detectate şi tratate la timp complicaţiile care survin după o intervenţie chirurgicală“, precizează profesorul Andreas Hoeft, coautor al studiului publicat în revista de specialitate „The Lancet“.
Personalul trebuie să fie mai bine instruit
Contrar aşteptărilor, „soluţia nu este introducerea mai multor paturi de terapie intensivă în spitale. Niciun stat european nu îşi permite transferul tuturor pacienţilor chirurgicali la secţiile de Terapie Intensivă, aşa cum se procedează în cazul operaţiilor pe inimă şi în majoritatea celor din sfera neurochirurgiei“, subliniază prof. Hoeft.
Soluţia, cred cercetătorii care au realizat studiul, o reprezintă instruirea mai bună a anesteziştilor, dar şi a întregului personal medical cu privire la estimarea riscurilor după o intervenţie chirurgicală.
Lipsa specialiştilor, principala problemă în România
În România, de vină pentru rata mare de deces după o operaţie poate fi şi numărul prea mic de specialişti. De altfel, anestezia, terapia intensivă, medicina de urgenţă şi chirurgia se confruntă cu cea mai acută lipsă de personal specializat, după cum declară prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.