De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele deficite de nutrienți și starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de îmbătrânire. Schimbările în nutriție pot ajuta la încetinirea schimbării culorii dacă deficiențele de vitamine sunt cauza principală.

Păr încărunțit. FOTO Arhivă
Păr încărunțit. FOTO Arhivă

Părul devine gri sau alb din cauza pierderii de melanină, o componentă producătoare de pigment care produce celule melanocite, potrivit healthline.com. Acestea alcătuiesc culoarea naturală a părului și a pielii. Cu cât ai mai puțină melanină, cu atât culoarea părului este mai deschisă. Părul gri are o cantitate minimă de melanină, în timp ce albul nu are niciuna.

Pe măsură ce îmbătrânești este absolut normal să pierzi melanina din păr. De fapt, se estimează că fenomenul de albire a părului crește cu până la 20% la fiecare zece ani, după vârsta de 30 de ani, pentru că foliculii de păr produc din ce în ce mai puțină melanină.

Factori care pot influența albirea părului

Dacă organismul este privat de anumite substanțe nutritive, ar putea să afecteze producția de melanină în foliculii de păr. Vitamina B-12 este cel mai frecvent „vinovat”, dar și deficiențele de folat, cupru și fier cresc riscul.

-Genetica: predispoziția genetică joacă un rol semnificativ în determinarea momentului și gradului de albire a părului.

-Nutriție: deficiențele de vitamine B12, fier și cupru pot accelera albirea părului.

-Stresul: poate deteriora celulele producătoare de melanină, contribuind la albire.

-Afecțiuni medicale: anumite afecțiuni tiroidiene, vitiligo și anemia pernicioasă pot provoca albirea prematură a părului.

-Fumatul: poate accelera albirea părului prin deteriorarea foliculilor de păr.

Deși albirea părului este un proces natural, o dietă sănătoasă și un stil de viață echilibrat pot ajuta la menținerea sănătății părului și la încetinirea schimbării culorii. Consultați un medic dacă observați o albire prematură sau bruscă a părului, deoarece poate indica o afecțiune medicală subiacentă.

Rozmarin şi salvie

Din moment ce aceste remedii sunt naturale, ele oferă rezultate pe o perioadă mai lungă. În plus, hrănesc firul de păr de la rădăcină. Rozmarinul şi salvia conţin antioxidanţi şi pigmenţi naturali, care, atunci când sunt absorbiţi în păr îmbunătăţesc aspectul podoabei capilare. De asemenea, previne pierderea excesivă a părului.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite