De ce să mergi desculț. 10 beneficii pentru sănătate despre care nu știai

0
Publicat:

De la tratarea anxietății până la reducerea inflamațiilor, mersul desculț poate face minuni pentru sănătatea ta. Dar atenție, mersul desculț poate presupune și unele riscuri. Trebuie să iei câteva măsuri pentru a nu risca să te îmbolnăvești și să te bucuri de beneficiile mersului desculț.

Mersul desculț aduce beneficii pentru sănătate FOTO Pexels
Mersul desculț aduce beneficii pentru sănătate FOTO Pexels

Unii copii sunt crescuți cu reticență față de mersul cu picioarele goale pe pământ sau pe iarbă, pentru a nu se murdări sau de teama de a nu se contamina cu diferiți germeni. Deși îngrijorarea poate fi corectă, multiplele beneficii pentru sănătate ale mersului desculț ar putea fi utile pentru corpul și sănătatea generală.

Conform cercetărilor, mersul desculț este o practică prin care contactul corporal cu încărcătura electrică naturală a Pământului ar putea să ne stabilizeze fiziologia la cele mai profunde niveluri. Cunoscută și sub numele de „earthing” sau „grounding”, aceasta ar putea avea efecte sistematice, profunde și fundamentale asupra corpului, care ne-ar putea îmbunătăți starea de sănătate sau de spirit. Studiile sugerează, de asemenea, că acest „leac terestru” ar putea ajuta la restabilirea conexiunii electrice pierdute și atât de necesare cu planeta, arată Pinkvilla.

Beneficii pentru sănătate ale mersului pe jos

Deși știm deja că mersul pe jos aduce o mulțime de beneficii, există și riscuri. Iată tot ce trebuie să știi despre efectele benefice și riscurile mersului desculț.

Potrivit cercetărilor, faptul de a avea contact direct cu suprafața Pământului poate genera un tip de nutriție electrică. Aceasta poate avea efecte antioxidante și antiinflamatorii rapide și puternice asupra organismului. De asemenea, studiul afirmă că mersul desculț ar putea avea potențialul de a fi o strategie clinică naturală, simplă și eficientă pentru a lupta împotriva problemelor degenerative, netransmisibile și inflamatorii.

 • 1. Poate să întărească picioarele

Mersul pe picioarele goale poate ajuta la întărirea picioarelor și le face mai puternice. Unele dovezi sugerează că mersul desculț poate întinde mușchii mici, tendoanele și ligamentele din picioarele tale. Prin urmare, acest lucru ar putea ajuta la combaterea atrofiei mușchilor picioarelor. De asemenea, mersul pe jos poate ajuta la prevenirea rănilor și a inflamațiilor la nivelul piciorului, asigurând astfel că picioarele sunt sănătoase și puternice.

 • 2. Poate reduce stresul oxidativ din corp 

Unul dintre cele mai eficiente și mai bune beneficii ale mersului desculț este că ar putea ajuta la scăderea stresului oxidativ din corp. Acest lucru se întâmplă atunci când electronii de la suprafața planetei curg în mod natural în corpul tău în timpul procesului de conectare cu pământul sau „împământare”. Acești electroni liberi ar putea avea efecte antioxidante asupra corpului și pot, de asemenea, să încetinească eficacitatea speciilor reactive de oxigen (ROS). Prin urmare, mersul cu picioarele goale poate reduce stresul oxidativ.

 • 3. Poate favoriza o bună sănătate cardiovasculară

Mersul desculț ar putea avea un impact pozitiv asupra factorilor de risc cardiovascular din corp. Cercetările sugerează că mersul cu picioarele goale ar putea crește încărcătura de suprafață a celulelor roșii din sânge. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea vâscozității sângelui, a aglomerării și, de asemenea, a hipertensiunii. Prin urmare, „împământarea” sau contactul cu solul poate fi benefic în reducerea evenimentelor și riscurilor cardiovasculare.

 • 4. Poate ajuta la combaterea inflamației

Conform studiilor, mersul desculț poate duce la producerea unor diferențe măsurabile în concentrațiile de citokine, celule albe din sânge și alți compuși chimici care sunt implicați în procesul de răspuns inflamator. Mai mult, atunci când pielea intră în contact direct cu suprafața Pământului, aceasta permite mișcarea electronilor liberi de la suprafața planetei în organism. Atunci când acești electroni liberi pătrund și se răspândesc în organism, ei pot construi un micro-mediu antioxidant în jurul câmpurilor de reparare a leziunilor. Acest lucru ar putea, de asemenea, să neutralizeze radicalii liberi și, în cele din urmă, să ajute la combaterea eficientă a problemelor de inflamație.

 • 5. Poate stimula imunitatea

Unul dintre cele mai mari beneficii ale mersului desculț este că ar putea ajuta la creșterea imunității. Atunci când electronii liberi se deplasează de la suprafața Pământului în corp prin punctele de acupunctură și membranele mucoase, organismul absoarbe și donează acești electroni către zonele care au nevoie de sprijin imunitar. În plus, cercetările afirmă, de asemenea, că atunci când există o deconectare între suprafața Pământului și corp, aceasta ar putea provoca o creștere a bolilor legate de inflamații care pot slăbi sistemul imunitar. Acest lucru se poate întâmpla din cauza lipsei de suficienți electroni în organism, ceea ce ar putea slăbi mitocondriile (responsabile de producerea de energie) și ar putea duce treptat la oboseală.

 • 6. Poate ajuta la vindecarea durerilor cronice

Potrivit cercetărilor, legarea la pământ desculț poate avea efecte pozitive asupra fiziologiei și, de asemenea, poate ajuta la ameliorarea durerii. Mersul cu picioarele goale poate modifica numărul de limfocite și neutrofile circulante în corp, ceea ce ar putea ajuta la reducerea durerii. Mai mult, împământarea sau legarea la pământ poate provoca, de asemenea, rezolvarea rapidă a inflamației cronice dureroase și poate preveni simptomele acesteia, cum ar fi umflarea, roșeața, durerea, căldura și altele.

 • 7. Poate oferi o ameliorare a anxietății

Mersul cu picioarele goale este benefic pentru sănătatea mintală, oferind o ușurare a anxietății. Potrivit unui studiu, doar o oră de contact direct cu suprafața Pământului ar putea să îmbunătățească starea de spirit. De asemenea, atunci când radicalii liberi se deplasează de la suprafața Pământului în corpul tău și sunt absorbiți, aceștia pot ajuta la reducerea vulnerabilității la stres. Unele dovezi afirmă, de asemenea, că împământarea poate fi legată de scăderea nivelului de anxietate.

 • 8. Poate ajuta la îmbunătățirea vederii

Unul dintre beneficiile mersului cu picioarele goale este că contactul direct cu suprafața Pământului ar putea să îți îmbunătățească vederea. Cercetările afirmă că punctele reflexe (de acupunctură) de pe picior sunt conectate direct la nervii optici, ceea ce ar putea ajuta, în cele din urmă, la promovarea unei vederi bune. Mai mult, pe măsură ce continui să ai contact cu pământul, aceste puncte specifice din degetele de la picioare se pot activa și pot îndeplini funcția fiziologică de îmbunătățire a vederii.

 • 9. Poate favoriza un somn mai bun

Atunci când electronii liberi intră în corpul în timp ce mergi desculț, acest lucru poate avea multiple beneficii fiziologice pozitive pentru corp. Acești electroni pot avea efecte antioxidante și pot normaliza ritmul zilnic al cortizolului. Conform cercetărilor, schimbările pozitive ale nivelului de cortizol pot reflecta un ritm circadian mai sănătos al axei HPA din corp, care este asociat cu un somn mai bun. Prin urmare, împământarea favorizează îmbunătățirea somnului.

 • 10. Poate ajuta la reglarea sistemului nervos

Atunci când corpul intră în contact direct cu suprafața Pământului, fenomenul de schimb de electroni pune corpul într-o stare de vindecare. Cercetările afirmă că, atunci când electronii liberi se deplasează de la suprafața planetei în corp, poate îmbunătăți sănătatea conductivă (transmiterea electronilor în mușchi, nervi și alte țesuturi). Acest lucru poate avea implicații pozitive asupra sistemului cardiovascular, a sistemului nervos central și periferic și a sistemului musculo-scheletal. Un alt studiu afirmă, de asemenea, că legarea la pământ poate influența semnificativ activitatea electrică a creierului dumneavoastră.

Riscurile mersului desculț

Dacă ai umblat încălțat toată viața cu pantofi sau dacă abia ai început să mergeți desculț, atunci procesul poate veni cu anumite riscuri. Iată câteva dintre ele:

 • Poate provoca boala piciorului diabetic

Potrivit unor cercetări efectuate în țările în curs de dezvoltare, mersul cu picioarele goale poate fi un factor de risc major pentru apariția bolii piciorului diabetic. Studiile indică faptul că ar putea exista o legătură între împământare și ulcerele piciorului diabetic. 

 • Poate aduce infecții fungice

Atunci când mergi cu picioarele goale, este important să te asiguri că stai departe de zonele care pot apărea aceste infecții. În cazul contactului direct al picioarelor tale cu astfel de zone, ciupercile ar putea provoca infecții fungice la picioare, dar și în interiorul corpului. Prin urmare, ar trebui să eviți să mergi desculț în locuri precum piscinele, vestiarele, sălile de sport sau plajele.

 • Poate duce la diferite infecții

Din nou, este esențial să iei în considerare suprafața pe care ai putea merge desculț. Studiile sugerează că larvele de hookworm (viermi imaturi), care pot fi prezente în sol, ar putea avea capacitatea de a intra în corp prin pielea picioarelor. Cercetările afirmă, de asemenea, că viermii hookworms se dezvoltă în sol; prin urmare, mersul desculț pe sol contaminat poate duce la infecția cu hookworm.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite