De ce nu poate fi păcălită fiola: „Dacă ar cunoaște metabolismul alcoolului mulți șoferi ar scăpa de multe neajunsuri“

0
Publicat:

Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru, care este de părere că fiola nu poate fi păcălită.

Metodele de a păcăli fiola sunt doar mituri FOTO Shutterstock
Metodele de a păcăli fiola sunt doar mituri FOTO Shutterstock

Specialistul spune că pentru dispariția completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl ( 1 g°/00 ), sunt necesare 6-7 ore (cu condiția stopării consumului de alcool).

Într-un articol postat pe pagina sa de socializare, dr. Ciuhodaru arată de ce metodele de a păcăli fiola folosite de unii șoferi sunt doar mituri.

Metodele de a păcăli fiola sunt doar simple mituri. Încercările de a păcăli fiola prin: spălat pe dinți, utilizarea gumei de mestecat, scorțisoara ținută pe cerul gurii, mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de acid acetic sub forma de oțet (castraveți murați, salată etc) sau a ingestiei de medicamente sub formă de soluție alcoolică sau a bomboanelor ce conțin alcool, încercarea de a sulfa pe lângă fiolă nu au avut niciodată rezultat.

Iar dacă ar cunoaște metabolismul alcoolului și legislația rutieră din Romania mulți șoferi ar scăpa de multe neajunsuri și multe vieți ar putea fi salvate”, arată medicul.

Curba alcoolemiei are 2 faze

Conform specialistului, din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei urmează două faze: de creștere rapidă (datorită absorbției digestive) urmată de scădere progresivă (datorită excreției dar mai ales metabolizării alcoolului).

Absorbția este rapidă (după 20-30 minute alcoolul este decelabil în sânge) și e influențată de multipli factori: tipul de băutură, concentrația în alcool, conținutul gastric, motilitatea gastrică, asocierea cu medicamente.

Spre deosebire de absorbție care e depedentă de concentrație, eliminarea e independentă de aceasta - 90% din alcool este metabolizat hepatic iar restul este excretat renal, pulmonar și prin piele. În medie se pot metaboliza 5-10 g/oră.

După întreruperea consumului de alcool, nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/oră. De aceea, pentru dispariția completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl (1 g°/oo) sunt necesare 6-7 ore (cu condiția stopării consumului de alcool)”, spune dr. Ciuhodaru.

Femeile tinere, cele mai afectate

Este important de știut că pentru aceeași cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind în principal afectate.

Alcoolul vă afectează viteza de reacţie, judecata şi simţul orientării şi vă face mai vulnerabil la accidente. Vă recomandăm ca atunci când mergeți cu mașina la petreceri să: nu cedați presiunilor anturajului pentru a consuma alcool sau alegeti altă modalitate de a ajunge acasă (transport public, taxi, un prieten în rolul ,,șoferului de serviciu”). Și nu uitați niciodată: If you drink, don`t drive. Nu conduceți dacă ați băut”, atrage atenția medicul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite