Este bun sau nu alcoolul pentru tine? Ce arată noile studii

0
Publicat:

Mesajele legate de alcool și impactul său potențial asupra sănătății au fost confuze în ultimii ani. Unele studii au susținut că, în cantități mici, alcoolul poate fi benefic pentru sănătate. Altele spun că orice cantitate de băutură este dăunătoare.

Un pahar de vin: benefic sau dăunător? FOTO Shutterstock
Un pahar de vin: benefic sau dăunător? FOTO Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adoptat, recent, această ultimă poziție. Agenția a declarat în ianuarie că atunci „când vine vorba de consumul de alcool, nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea”.

Nu putem vorbi despre un așa-zis nivel sigur al consumului de alcool.Nu contează cât de mult bei – riscul pentru sănătate începe de la prima picătură din orice băutură alcoolică. Singurul lucru pe care îl putem spune, cu siguranță, este că cu cât bei mai mult, cu atât este mai dăunător – sau, cu alte cuvinte, cu cât bei mai puțin, cu atât este mai sigur”, a declarat Carina Ferreira-Borges, lider interimar al unității pentru managementul bolilor netransmisibile și consilier regional pentru alcool și droguri ilicite, al Biroului Regional OMS pentru Europa, într-un comunicat.

Cu toate acestea, au existat studii care au relevat că, în cantități mici, vinul roșu, dar alte tipuri de alcool pot fi benefice pentru sănătate. Oamenii au devenit confuzi, neștiind ce să mai creadă.

Ce spun medicii

Alcoolul este o substanță atât de complexă, iar confuzia este de înțeles”, spune Jamie Alan, profesor asociat de farmacologie și toxicologie, la Universitatea de Stat din Michigan, pentru Yahoo Life.

Are efecte variabile în organism, în funcție de cât de mult consumă o persoană și de cât de des îl consumă. Pentru a complica lucrurile, există date contradictorii despre beneficiile alcoolului”, a continuat el.

Alcoolul este, de asemenea, adânc înrădăcinat în multe culturi, inclusiv în cultura americană, spune Dr. Yu-Ming Ni, cardiolog la MemorialCare Heart and Vascular Institute, California, pentru Yahoo Life. Datele statistice arată că până la 65% dintre adulții americani beau alcool.

Alcoolul a existat de la începutul omenirii. Multe culturi, cu diete relativ sănătoase și cunoscute pentru longevitate consumă anumite cantități de alcool, spune el.

Medicul cardiolog este de acord cu faptul că datele au fost, în permanență, confuze.

Studiile nu au arătat o diferență în ceea ce privește rezultatele pentru cei care beau foarte puțin alcool. În momentul în care depășești nivelurile de consum redus sau moderat – două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi pentru femei – vezi o problemă clară”, subliniază Dr. Yu-Ming Ni.

Unele studii au arătat că alcoolul este chiar benefic pentru sănătate, ceea ce face lucrurile și mai confuze, spune Dr. Jim Liu, cardiolog la Ohio State University Wexner Medical Center, pentru Yahoo Life.

Au existat studii cu rezultate mixte, când vine vorba de alcool și sănătatea cardiovasculară. Unele au indicat că alcoolul este benefic, în timp ce altele nu arată niciun beneficiu, dar nici că este dăunător”, spune el.

Ce au arătat studiile despre impactul alcoolului asupra sănătății

Există o multitudine de studii despre impactul alcoolului asupra sănătății, iar rezultatele variază. Iată câteva dintre cele mai importante:

  • Un studiu pe 53.064 de persoane, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie la începutul acestei luni, a constatat că persoanele care consumă alcool moderat aveau un risc mai mic de evenimente cardiovasculare adverse majore, deoarece, în esență, băutura îi poate ajuta pe oameni să se simtă mai putin stresați.
  • O analiză a 694 de surse de date publicate în The Lancet a constatat că, în comparație cu cei care nu consumă alcool, persoanele care consumau o băutură pe zi aveau un risc cu 0,5% mai mare de a dezvolta una dintre cele 23 de probleme de sănătate legate de alcool, inclusiv cancerul de sân și tuberculoza. Riscurile au crescut cu fiecare băutură, iar cei care au băut cinci băuturi pe zi și-au crescut riscul de probleme de sănătate cu 37%, în comparație cu cei care nu beau alcool.
  • Un studiu pe aproape 1.500 de femei, publicat în Scandinavian Journal of Public Health Care, a constatat că acelea care beau bere o dată sau de două ori pe săptămână au un risc cu 30% mai mic de infarct, decât cele care beau bere la un interval de mai mult de două ori pe săptămână sau nu consumă bere deloc. Cu toate acestea, studiul a mai găsit o legătură între consumul ridicat de băuturi spirtoase și un risc crescut de deces prin cancer.
  • Un studiu pe peste 38.000 de bărbați, publicat în New England Journal of Medicine, a constatat că aceia care consumă alcool cel puțin trei sau patru zile pe săptămână au un risc mai mic de infarct decât bărbații care consumă alcool mai puțin de o dată pe săptămână.
  • O meta-analiză, publicată în revista Circulation arată că etanolul și polifenolii din vin pot oferi protecție împotriva bolilor cardiovasculare cronice.
  • Un studiu pe 783 de adulți în vârstă, care trăiesc în regiunea Chianti din Italia, ale căror diete sunt bogate în mod natural în resveratrol - un compus găsit în vinul roșu - nu a găsit nicio legătură între nivelurile de resveratrol și ratele bolilor de inimă, cancerului sau decesului.
  • Un studiu pe aproape 37.000 de oameni, publicat în revista Nature, a constatat că doar consumul de o halbă de bere sau un pahar de vin pe zi poate micșora volumul total al creierului.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite