Cum eviți abuzul de alcool de Revelion. Cel mai simplu truc: să bei mai puțin la intervale lungi de timp

0
Publicat:

În perioada sărbătorilor, din cauza consumului excesiv de mâncare tradițională și de băuturi alcoolice, unii se pot trezi pe patul spitalului. Din fericire, există câteva trucuri simple care ne ajută să evităm abuzul de acool de Revelion.

Alcoolul băut cu moderație, cheia unei vieți sănătoase FOTO Shutterstock
Alcoolul băut cu moderație, cheia unei vieți sănătoase FOTO Shutterstock

La astfel de ocazii se obișnuiește a consuma mai mult alcool și mai multă mâncare decât de obicei, ceea ce poate duce la probleme de sănătate destul de grave, arată sfatulmedicului.ro.

Astfel, este important să consumăm totul cu moderație, ținând cont de orice afecțiune pe care am putea să o agravăm, să bem suficientă apă, să facem puțină mișcare dupa masă, și să ne odihnim corespunzător.

Moderația este cea mai bună metodă, însă poate fi dificil să ne abținem atunci când familia și prietenii ciocnesc paharele.

Din fericire, există mai multe metode prin care putem evita o situație nedorita cauzată de consumul excesiv de alcool, precum: alternarea băuturilor alcoolice cu cele non-alcoolice, mâncatul înainte de a consuma băuturi alcoolice, băutul apei alternat cu consumul de alcool, nu accepta fiecare băutură care ți se oferă.

De asemenea, o altă modalitate de a evita abuzul este de a încerca varianta non-alcoolica a băuturilor consumate de sărbători (bere fără alcool, șampanie fără alcool). Totodată, este indicat să bei încet și la intervale mai lungi de timp.

Ce afecțiuni se pot agrava

Efectele negative ale alcoolului pot fi reprezentate și de agravarea unor ulcere gastrice sau duodenale, cu apariția durerilor puternice, a grețurilor și a vărsăturilor, și se poate ajunge chiar la spital.

Alte afecțiuni care ar putea fi agravate de alcool sunt: gastritele, esofagitele, colici biliare. Dacă știi că suferi de o astfel de afecțiune, este mai bine să eviți cu totul consumul de alcool.

De asemenea, dacă știi că nu te poti abține odată ce ai început să bei alcool, abstinența totala este recomandată. Tentațiile vor fi multe, dar este mai bine să deții tu controlul asupra acțiunilor tale, nu alcoolul.

Specialiștii ne sfătuiesc să nu bem pe stomacul gol și să ne hidratăm corespunzător.  Alcoolul acționează ca un diuretic, ceea ce înseamnă că vă deshidratează, deoarece vă face să aveți nevoie să urinați mai mult. Încercați să alternați între o băutură și un pahar de apă. De asemenea, nu folosiți alcoolul ca recompensă sau ca mecanism de adaptare și nu beți sub presiunea altora.

În timp ce limitarea consumului de alcool este recomandată, evitarea acestuia este și mai bună. Aceasta este concluzia cercetătorilor britanici în urma unui studiu care a urmărit efectele unui singur pahar de alcool băut pe zi.

Și obiceiul de a bea puțin are efecte nedorite

Cercetătorii au spus că oamenii ar trebui să evite cu totul alcoolul, după ce au descoperit că obiceiul de a bea, chiar și în cantități mici, poate crește tensiunea arterială a unei persoane, arată Sky News.

În timp ce cele mai mari creșteri au fost observate în rândul băutorilor înrăiți, echipa internațională de academicieni a fost „surprinsă” să constate că și obiceiul de a bea puțin are efecte nedorite.

Noul studiu, publicat în Hypertension - un jurnal al Asociației Americane a Inimii, a revizuit șapte cercetări anterioare privind consumul de alcool și hipertensiunea arterială, la care au participat peste 19.000 de persoane din SUA, Coreea și Japonia. Acestea au fost monitorizate timp de cel puțin cinci ani.

Chiar și în cazul persoanelor care au consumat o un singur pahar de alcool în fiecare zi a fost observată o tensiune arterială mai mare, în comparație cu a celor care nu au băut deloc.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite