De ce nu e bine să bem bere pe caniculă. Pericolul la care ne expunem, ce pățești dacă ai consumat 2 l pe zi

0
Publicat:

Deşi am fi tentaţi să credem că ne răcorim, alcoolul ne face mai mult rău decât bine atunci când este caniculă. Acesta (inclusiv berea și vinul) favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Berea pe caniculă nu este indicată FOTO Shutterstock
Berea pe caniculă nu este indicată FOTO Shutterstock

"Cantitățile mici de bere să zicem că nu fac rău. Important e să se oprească persoana respectivă la cantități mici de bere. Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism, pentru că organismul nostru îl percepe ca pe un lichid care trebuie eliminat. Berea, dar cu atât mai mult vinul sau alcoolul cu mai multe grade. Așa încât, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm după bere sau după vin este mai mare. Se poate bea bere, dar în cantități mici", a explicat dr. Diana Cimpoeșu, coordonat UPU SMURD Iași.

Apa, singurul lichid care hidratează

De fapt, apa este singurul lichid care hidratează organismul în timpul verii. Berea dă doar senzaţia de saţietate. Specialiștii spun că berea are o acţiune directă asupra hormonului antidiuretic, un hormon care are rolul în organism de a menţine apa. Acest alcool inhibând hormonul antidiuretic, organismul nostru va avea liber la eliminat apa.

De exemplu, cine bea doi litri de bere va elimina, pe lângă băutura consumată, încă 2% din stocul de apă al organismului. Pe lângă deshidratare, mai pot apărea şi alte complicaţii. Medicii spun că excesul de bere este foarte dăunător pentru aparatul cardio-vascular şi creează hipertensiune.

Ce beneficii ne aduce şi care este cantitatea recomandată

Cu toate acestea, băuturile bogate în fibre, precum berea, atunci când este consumată moderat, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viaţă sănătos. Specialiştii spun că efectul terapeutic este dat de cumpătare, dar şi de concentraţia alcoolică.

Berea conţine polifenoli cu proprietăţi antioxidante şi ajută la stimularea circulaţiei sângelui. În plus, datorită ingredientelor sale naturale, este o foarte bună sursă de magneziu şi potasiu, iar prin conţinutul de antioxidanţi şi fibre solubile poate contribui la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL)”, explică  dr. Corina-Aurelia Zugravu, Preşedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. 

Studii internaţionale arată că un consum de aproximativ 660 ml de bere pe zi este asociat cu un risc de incidenţă a bolii cardiovasculare cu 25% mai scăzut comparativ cu abstinenţii. Studiile în rândul populaţiei pe subiecţi cu hipertensiune au arătat că un consum de alcool de pâna la 660 ml de bere pe zi poate scădea riscul relativ de BCV cu pâna la 40%.

Poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare

Numeroase studii arată că berea poate fi un adjuvant în prevenirea bolilor cardiovasculare, consumată cumpătat putând să reducă incidenţa acestora cu până la 30%. Berea conţine multe vitamine benefice organismului, printre care potasiu, magneziu şi vitamine de tip B, dar şi carbohidraţi, asigurând corpului uman 15% din doza zilnică recomandată pentru aceste substanţe. În plus, consumată moderat, berea poate scădea nivelul de homocisteina din sânge care, în cantităţi mari, este un factor activ pentru producerea bolilor de inimă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite