Ce persoane au nevoie de mai mult de 10 ore de somn. Care este durata optimă de odihnă
0Potrivit experților în somn, nevoile de somn variază în mod individual din cauza calității somnului, tiparelor, activității, nivelurilor, ritmurilor circadiene personale și vârstei.
Somnul joacă un rol crucial în menținerea bunăstării mentale și fizice al oamenilor, însă numărul de ore de somn de care aveți nevoie este discutabil. În timp ce unii se trezesc cu o senzație de prospețime după doar cinci ore de somn, alții au nevoie de 9-10 sau chiar mai multe ore.
"Cerințele de somn se modifică în funcție de vârstă, calitatea somnului, tipare, activități fizice și ritmuri circadiene. Vârsta fiind factorul cel mai dominant, necesarul scade de la 16-18 ore de somn pentru nou-născuți la 7-8 ore pentru adolescenți. Trecând de la vârsta adultă la cea înaintată, cerințele de somn variază în funcție de stilul de viață, de profilul de muncă și de boli", a declarat medicul Yogesh A Gupta, conform indianexpress.com
De la nou-născut la vârstnic, necesarul de somn se schimbă drastic.
"Cu toate acestea, neexistând o rețetă standard care să se potrivească tuturor, indivizii au cerințe subiective de somn. Stilul de viață al fiecăruia, cu nivelurile de activitate, dictează numărul de ore necesare. De exemplu, sportivii sunt sfătuiți să doarmă mai mult decât oamenii normali. Un adult mediu are nevoie de 7-9 ore de somn pentru un model de somn sănătos. Orice lucru sub sau peste somnul regulat este un indicator al unei stări de sănătate precare", spun specialiștii.
Este sănătos să dormi în mod constant mai puțin de 5-6 ore sau mai mult de 9-10 ore? Specialiștii în medicina somnului spun că dacă o persoană doarme doar 4-5 ore și încă se simte proaspătă și energică, atunci este normal. Doar atunci când o durată atât de scurtă a somnului este asociată cu afectarea sănătății sau a activităților zilnice, devine patologică și necesită evaluare.
De asemenea, nici dormitul de peste 9-10 ore nu s-a dovedit a fi sănătos, spun experții.
Sfaturi pentru a vă asigura că dormiți un număr adecvat de ore:
1. Evitați să faceți sieste lungi, mai ales după ora 16.00. Acestea ar putea face mai dificilă adormirea și ar putea cauza somnul în exces.
2. Stabiliți o rutină de somn consistentă pentru a preveni „datoriile de somn” și pentru a merge la culcare la aceeași oră în fiecare zi.
3. Menținerea unui jurnal al somnului pentru a monitoriza tiparele de somn și sănătatea proprie.
3. Stabilirea unui ritual de noapte și asigurarea unei camere întunecate și liniștite.