Cum ne resetăm ficatul după Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să nu începem anul 2016 mai obosiţi decât la sfârşitul lui 2015, medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, a venit la Adevărul Live să ne ofere trucuri pentru refacerea hepatică după suprasolicitarea din ultimele două săptămâni.

 


Mesele îmbelşugate şi petrecerile înecate în alcool ne-au obosit în special ficatul, atrag atenţia specialiştii. Medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, ne propune o cură specială de „resetare“ a ficatului, astfel încât să ne începem anul cu bine.

De asemenea, specialista ne oferă trucuri să scăpăm rapid de kilogramele pe care le-am acumulat de Sărbători şi ne recomandă cele mai bune remedii pentru a ne feri de infecţii respiratorii sau pentru a le trata.

Principalele declaraţii

Grăsimile, prăjelile, cozonacii, dar şi medicamentele, în combinaţie cu alcoolul sunt adevărate bombe pentru ficat.

Senzaţia de jenă în partea dreaptă a abdomenului, gustul amar, pielea lipsită de viaţă sunt semne ale oboselii hepatice. Vestea bună este că ficatul se regenerează şi că avem nenumărate remedii naturale care ajută la detoxifierea ficatului.

Plantele folosite sub formă de ceaiuri sau de extracte gemoterapice ajută foarte mult ficatul.

Vorbim de ceaiuri din plante amare ca: anginare, cicoare, păpădie. Dacă alături de acestea adăugăm extract de armurariu, atunci beneficiile pentru ficat sunt si mai mari.

Produsele apicole, polenul, păstura ajută de asemenea funcţia ficatului.

Sucurile de legume, frunze verzi, sfeclă roşie, morcov, păstârnac sunt foarte bune pentru ficat.

Dar înainte de orice tratament, cel mai indicat este să mergem la medic pentru analize. În funcţie de rezultatul acestora, medicul recomandă un tratament.

Ar trebui interzise reclamele la „pastile-minune” care promovează alimentaţia excesivă. Aceste reclame sunt periculoase, pentru că oamenii pot avea suferinte şi spun că iau aceste pastile, dar de fapt duc la complicaţii extrem de grave.

Stilul de viaţă sănătos trebuie să fie permanent, să fie regulă, nu excepţia.

Să ne facem timp şi să alocăm resurse pentru a ne îngriji sănătatea. De exemplu, o dată pe săptămână să facem o şedinţă de masaj reflexogen.

Din păcate, nu mai avem timp pentru propria sănătate.

Un gram de prevenţie valorează cât un kilogram de medicamente.

După sărbători există o creştere a cazurilor de dischinezie biliară. Acum ar trebuie pus sistemul digestiv în repaus şi să facem o cură simplă de detoxifiere: o cană de ceai cald cu zeamă de lămâie, băut dimineaţa pe stomacul gol.

Ceaiurile asiatice metabolizează grăsimile şi reduc nivelul colesterolului.

Dar să nu uităm de ceaiurile noastre de soc sau de urzică care sunt şi ele foarte benefice pentru detoxifiere.

În plus, extractele gemoterapice se administrează dizolvate în puţină apă şi se iau pe o perioadă de o lună, conform recomandărilor medicului.

Cura de imunizare în sezonul rece

Pentru copii în vederea creşterii imunităţii recomand extractul de mugur de brad, coacăz negru, siropuri de măceş, cătină.

Pentru adulţi: preparate de echinacea, ulei de chimen negru, ciuperci asiatice.

Pentru toate vârstele: produsele apicole.

Tratamentul infecţiilor respiratorii

Ar trebui să avem grijă la alimentaţie, care trebuie să fie bogată în vitamine şi minerale, şi la o bună hidratare.

Să nu folosim în exces picăturile decongestionante. Avem la îndemână apa de mare sau inhalaţiile cu uleiuri esenţiale: pin, brad, eucalipt.

Putem lua antitermice din plante: ghimbir, extract din scoaţă de salcie.

În cazul durerilor în gât putem folosi local comprese cu oţet de mere, cataplasme, prişniţe.

În cazul tusei, trebuie să ne hidratăm cu ceaiuri călduţe din muguri de plop, pătlagină, tei, cimbru, cimbrişor. Dar tusea este un mecanism de apărare şi nu trebuie să ne îndărjim să o suprimăm. Siropurile din plante sunt foarte bune atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

Când vedem totuşi că tusea seacă nu cedează, este bine să asociem un produs alopat expectorant.

Dacă vedem că apare febra, cu stare generală proastă sau modificarea expectoraţiei, trebuie să mergem la medic.

Soluţii pentru a scăpa de câteva kilograme în plus

Avem nevoie de puţin efort: să reducem cantitatea de mâncare ingerată, puţină mişcare, să mergem de câteva ori pe săptămână la sală sau la patinoar.

O bună soluţie sunt împachetările cu nămol, cu extracte de cafeină, struguri, care ajută la hidratarea şi regenerarea pielii. Masajul terapeutic şi reflexogen contribuie la echilibrarea organismului.

Ceaiul verde sau negru ajută de asemenea la detoxifiere şi la eliminarea surplusului ponderal.

Este important să ne iubim pe noi înşine şi să înţelegem că sănătatea, frumuseţea şi tinereţea sunt o stare de spirit.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite