Coșmarurile pot semnala debutul unor boli grave. Ce spun experții despre visurile urâte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coșmarurile sunt intense și deseori înfiorătoare, uneori durează până dimineața.

Coșmarurile pot provoca boli grave FOTO: Arhivă
Coșmarurile pot provoca boli grave FOTO: Arhivă

Coșmarurile și „daymares”, halucinații asemănătoare viselor care apar atunci când sunt treji, pot fi semne puțin cunoscute ale debutului lupusului și a altor boli autoimune sistemice, cum ar fi artrita reumatoidă, potrivit unui nou studiu publicat luni în revista eClinicalMedicine, potrivit edition.cnn.com.

Astfel de simptome neobișnuite pot fi, de asemenea, un semnal că o boală deja stabilită ar putea fi pe cale să se agraveze intens sau să se „acutizeze” și să necesite tratament medical, a declarat autorul principal al studiului, Melanie Sloan, cercetător în cadrul departamentului de sănătate publică și îngrijire primară de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Acest lucru se întâmplă în special în cazul unei boli precum lupusul, care este binecunoscută pentru că afectează mai multe organe, inclusiv creierul, dar am găsit aceste modele de simptome și în cazul altor boli reumatologice, precum artrita reumatoidă, sindromul Sjogren și scleroza sistemică”, a declarat Sloan într-un e-mail.

Lupusul este o boală pe termen lung în care sistemul imunitar al organismului o ia razna, atacând țesuturile sănătoase și provocând inflamații și dureri în orice parte a corpului, inclusiv în celulele sanguine, creier, inimă, articulații și mușchi, rinichi, ficat și plămâni.

„Problemele cognitive și multe dintre aceste alte simptome neuropsihice pe care le-am studiat pot avea o influență uriașă asupra vieții oamenilor, a capacității de a lucra, de a socializa și de a avea o viață cât mai normală”, a spus ea.

„Aceste simptome sunt adesea invizibile și (în prezent) netestabile, dar asta nu ar trebui să le facă mai puțin importante pentru a fi luate în considerare pentru tratament și sprijin”.

Jennifer Mundt, profesor asistent de medicină a somnului, psihiatrie și științe comportamentale la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago, care nu a fost implicată în studiu, a declarat într-un e-mail că a fost încântată că studiul s-a concentrat pe coșmaruri.

„Deși coșmarurile sunt o problemă foarte supărătoare în multe afecțiuni medicale și psihiatrice, ele sunt rareori analizate decât în contextul sindromului de stres posttraumatic”, a spus Mundt.

„Un studiu recent a arătat că 18% dintre persoanele cu COVID de lungă durată au coșmaruri (frecvente), iar acest lucru se compară cu o prevalență în populația generală de aproximativ 5%”, a spus ea. „Este esențial să auzim perspectiva pacienților, astfel încât cercetarea și îngrijirea clinică să poată fi ghidate de ceea ce este cel mai important pentru pacienții înșiși”.

Medicii și pacienții trebuie să știe

În timp ce cercetarea în domeniu este destul de nouă, un studiu din martie 2019 a constatat că pacienții cu artrită inflamatorie și alte boli autoimune și inflamatorii au avut, de asemenea, coșmaruri și alte tulburări de somn REM, cum ar fi paralizia somnului. REM este prescurtarea de la mișcarea rapidă a ochilor, stadiul de somn în care oamenii visează și informațiile și experiențele sunt consolidate și stocate în memorie.

În cadrul acelui studiu, un bărbat în vârstă de 57 de ani și-a amintit că în coșmarurile sale era „amenințat de păsări de pradă sălbatice”, în timp ce o femeie de 70 de ani a visat că nepotul ei era în mare pericol, dar nu putea face nimic pentru a-l ajuta.

Noul studiu a chestionat 400 de medici și 676 de persoane care trăiesc cu lupus și a realizat, de asemenea, interviuri detaliate cu 50 de medici și 69 de persoane care trăiesc cu boli reumatice sistemice autoimune, inclusiv lupus.

Cercetătorii au descoperit că 3 din 5 pacienți cu lupus și 1 din 3 pacienți cu alte boli legate de reumatologie au avut coșmaruri din ce în ce mai vii și mai dureroase chiar înainte de halucinații. Aceste coșmaruri implicau adesea căderea sau faptul că erau atacați, prinși sau striviți sau comiterea unei crime.

„Călăream un cal și mă plimbam tăind oameni cu sabia. Într-unul dintre ele, cineva mă ataca și ajungeam să-i tai gâtul", a declarat pacientul englez.

Nu sunt deloc o persoană violentă. Nu omor nici măcar o insectă", a continuat pacientul. „Și am ajuns la concluzia că, probabil, este vorba de faptul că mă lupt cu propriul meu sistem (autoimun). ... Probabil că mă atac pe mine însumi, acesta este singurul lucru căruia îi pot da un sens logic.

Bolile autoimune sistemice au adesea o serie de simptome, numite prodromi, care apar ca semne ale unei înrăutățiri bruște și posibil periculoase a afecțiunii. În cazul lupusului, de exemplu, durerile de cap, o creștere a oboselii, articulații dureroase și umflate, erupții cutanate, amețeli și febră fără infecție sunt semne bine cunoscute ale unei viitoare crize.

Recunoașterea acestor semne de avertizare este importantă, a spus Sloan, deoarece permite „detectarea mai devreme și, prin urmare, tratarea mai devreme a crizelor, dintre care unele pot fi dăunătoare pentru organe și chiar fatale la pacienții cu lupus”.

Cu toate acestea, simptomele unice de avertizare, cum ar fi coșmarurile și coșmarurile de zi, nu se regăsesc în criteriile de diagnostic pentru lupus sau alte boli, a spus Sloan. Studiul a constatat că medicii întreabă rar despre astfel de experiențe, iar pacienții evită adesea să vorbească despre ele cu medicii lor.

„Încurajăm cu tărie mai mulți medici să întrebe despre coșmaruri și alte simptome neuropsihiatrice - considerate neobișnuite, dar de fapt foarte frecvente în autoimunitatea sistemică - pentru a ne ajuta să detectăm mai devreme crizele bolii”, a declarat autorul principal al studiului, David D'Cruz, reumatolog consultant la Guy's Hospital și Kings College London.

Conectați punctele la boala autoimună

La prima vedere, ar avea sens ca astfel de manifestări neurologice precum coșmarurile să apară dacă boala autoimună are impact asupra creierului, ceea ce se întâmplă adesea în cazul lupusului, a spus Sloan. Dar nu acest lucru a fost descoperit de studiu.

„În mod interesant, am descoperit că pacienții cu lupus care au fost clasificați ca având implicarea altor organe decât creierul, cum ar fi rinichii sau plămânii, au raportat adesea, de asemenea, o varietate de simptome neuropsihiatrice în perioada premergătoare erupției lor renale/pulmonare”, a declarat Sloan prin e-mail.

Acest lucru sugerează că monitorizarea acestor simptome - cum ar fi coșmarurile și schimbarea stării de spirit - precum și a erupțiilor cutanate obișnuite și a proteinelor în urină (din cauza inflamației rinichilor) etc., ar putea ajuta la detectarea mai rapidă a crizelor la mulți pacienți, nu doar la cei care ajung să dezvolte o afectare majoră a creierului”, a spus ea.

Cu toate acestea, nu există niciun motiv pentru ca persoanele care au coșmaruri ocazionale sau vise diurne să fie îngrijorate că ar putea avea o boală autoimună inflamatorie, a declarat specialistul în tulburări de somn Dr. Carlos Schenck, profesor și psihiatru principal la Hennepin County Medical Center de la Universitatea din Minnesota din Minneapolis.

„Acest studiu ar putea alarma publicul larg, făcându-l să creadă sau să se îngrijoreze dacă are lupus sau o afecțiune autoimună înrudită dacă are coșmaruri sau halucinații, care sunt ceea ce medicii numesc «simptome nespecifice», ceea ce înseamnă că o varietate de afecțiuni (medicale și psihiatrice) se pot manifesta cu aceste simptome”, a declarat Schenck într-un e-mail.

Este într-adevăr „perfect normal” să ai ocazional coșmaruri și chiar coșmaruri de zi, sau halucinații, care „sunt, de asemenea, mai frecvente decât credem”, a spus Sloan.

Cu toate acestea, dacă acestea sunt intense, supărătoare și apar în jurul altor simptome, cum ar fi oboseala extremă, durerile de cap și alte semne ale tulburărilor autoimune, acestea „ar trebui discutate cu un medic”, a spus Sloan.

„Oamenii nu ar trebui să se teamă sau să le fie jenă să vorbească despre aceste simptome”, a spus ea. „În unele cazuri, raportarea mai devreme a acestor simptome, chiar dacă par ciudate și fără legătură, poate duce la posibilitatea ca medicul să poată «uni punctele» pentru a diagnostica o boală autoimună.”

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite