Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui

0
Publicat:

Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

Produsele de curățenie pot fi cancerigene FOTO: ARHIVA
Produsele de curățenie pot fi cancerigene FOTO: ARHIVA

Avocatul Tom Bosworth a dezvăluit pentru dailymail că substanțele cancerigene rezidă în tăcere în odorizantele de aer, produsele de curățare și șampoanele pentru covoare.

Legea federală cere companiilor să precizeze toate ingredientele de pe etichetele alimentelor, produselor cosmetice și medicamentelor, dar produsele de curățare sunt exceptate, lăsând consumatorii în întuneric cu privire la toxinele pe care le-ar putea inhala.

Atunci când sunt inhalate, aceste substanțe chimice pot afecta ficatul și sistemul nervos și pot provoca cancer de piele și de plămâni, scrie publicația citată.

1. Împrospătoarele de aer

Avocatul, care a împărtășit sfatul într-un TikTok, a explicat că odorizantele de aer, precum plug-in-urile Glade, conțin compuși organici volatili (COV) care includ formaldehidă - care poate irita ochii, nasul și gâtul atunci când este expusă pe perioade scurte. Cu toate acestea, expunerea prelungită poate duce la tuse sau sufocare și poate provoca umflarea gâtului sau arsuri chimice la nivelul plămânilor, ducând la deces.

Cantitatea de COV variază în funcție de compoziția parfumului odorizantului de aer. 

Deși odorizantele de aer pot introduce COV în aer prin emisiile lor directe, acestea pot provoca, de asemenea, o reacție secundară cu compușii naturali din aerul interior, cum ar fi ozonul, care produce formaldehida cancerigenă.

Ca alternativă, EPA recomandă reducerea utilizării produselor care au un parfum puternic și să luați în considerare utilizarea uleiurilor esențiale dacă doriți să adăugați un parfum spațiului dumneavoastră.

2. Șampoane pentru covoare

Șampoanele utilizate pentru curățarea în profunzime a covoarelor sau a mochetelor „pot conține substanțe chimice periculoase, cum ar fi percloroetilena, care este un agent cancerigen care dăunează ficatului, rinichilor și sistemului nervos”, susține Bosworth.

Substanța chimică este cunoscută și sub numele de tetracloroetilenă sau tetracloroetenă, pe care EPA a clasificat-o ca fiind un cancerigen probabil.

Agenția a raportat că studiile au găsit asocieri între persoanele care au fost expuse la aceasta la locul de muncă și au dezvoltat ulterior mai multe tipuri de cancer, inclusiv limfom non-Hodgkin, mielom multiplu și cancer de vezică urinară.

Deși nu a fost stabilită o legătură concludentă cu problemele de reproducere, EPA a avertizat că ar putea provoca „tulburări menstruale, modificarea structurii spermei și reducerea fertilității”.

Oamenii ar trebui să caute „produse ecologice” atunci când aleg șamponul pentru covoare, inclusiv cele care nu sunt parfumate.

Un studiu realizat în 2023 a constatat că existau 530 de COV unici emiși de 30 de produse diferite, inclusiv produse de curățat, covoare, produse cosmetice și pesticide - dintre care 193 erau toxice.

Cercetătorii au constatat că „produsele ecologice”- cum ar fi cele care declară că sunt non-toxice și fără parfumuri artificiale - emiteau cea mai mică cantitate de COV totale și periculoase.

„Aceste constatări sugerează modalități prin care oamenii își pot reduce expunerea la COV din produsele de curățare, prin utilizarea produselor ecologice certificate, în special a celor fără parfum”, a declarat pentru Health.com, Dr. Alexis Temkin, toxicolog și autor principal al studiului.

3. Lustruirea mobilei

Unele produse care sunt folosite pentru a curăța lemnul sau mobila „pot provoca cancer de piele și de plămâni și conțin substanțe chimice precum fenol și nitro benzină”, a avertizat Bosworth în videoclipul TikTok.

Pentru persoanele care lucrează în industria curățeniei, expunerea repetată la aceste substanțe chimice ar putea avea un impact serios asupra sănătății

Un studiu realizat în 2020 a constatat că persoanele care fac curățenie, care sunt expuse zilnic și ore în șir la aceste substanțe chimice, au o șansă cu 50% mai mare de a dezvolta astm și un risc de 43% de a suferi de bronhopneumopatie obstructivă cronică - o boală pulmonară cronică care obturează căile de trecere a aerului.

Un studiu separat, realizat în 2018, a constatat că inhalarea produselor de curățare, cum ar fi luciul de mobilă, ar putea provoca la fel de multe daune pulmonare ca fumatul unui pachet de 20 de țigări pe zi.

Totuși, este important să fim atenți la ingredientele pe care le conțin așa-numitele produse ecologice, potrivit lui Samara Geller, director senior al departamentului de știință a curățeniei la Environmental Working Group (EWG).

Geller a recomandat „amestecul de bicarbonat de sodiu, suc de lămâie și oțet”, care funcționează la fel ca produsele de curățare de zi cu zi, fără grija substanțelor cancerigene adăugate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite