Ceaiul verde îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de învăţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a presupus de mult timp că un consum regulat de ceai verde ajută memoria. Ulterior, cercetătorii au aflat mai multe lucruri despre felul în care proprietăţile celei mai populare băuturi din China afectează celulele creierului, furnizând beneficii reale pentru creier şi memorie, în procesul de învăţare.

„Ceaiul verde este o băutură foarte cunoscută, în întreaga lume şi căreia i s-a acordat o atenţie aparte, în domeniul ştiinţei, acordându-i merite deosebine în prevenirea problemelor cardiovasculare. Mai nou, există dovezi potrivit cărora proprietăţile chimice ale ceaiului verde au un impact important asupra mecanismelor celulare, în creier”, afirmă profesorul Yun Bai de la Universitatea Medicală din Chingqing, China, citat de Science Daily.

Echipa profesorului Bai a analizat în special pe chimicala organiză EGCG (Epigalocatechina), o proprietate-cheie a ceaiului verde. În timp ce EGCG este un foarte cunoscut antioxidant, echipa a plecat de la premisa că această chimicală poate avea şi efecte benefice împotriva bolilor degenerative corelate cu îmbătrânirea.

„Am presupus că EGCG poate îmbunătăţi funcţiile cognitive, ajutând la regenerarea neuronală, un proces denumit neurogeneză. Ne-am concentrat pe hipocampus, acea parte a creierului care se ocupă cu procesarea informaţiei, pe termen lung sau scurt.”

Cercetătorii au aflat astfel că EGCG ajută la generarea de celule neurale progenitoare, care, precum celulele stem se pot diferenţia, în mai multe tipuri.

Pentru a observa dacă acest fenomen aduce beneficii la nivelul memoriei, echipa a realizat un studiu cu ajutorul şoarecilor de laborator.

Animalele au fost împărţite în două grupuri: unul format din şoareci care au primit EGCG şi un altul de control. În timpul studiului, şoarecii au fost antrenaţi timp de 3 zile să găsească o platformă vizibilă din cuşcă, pentru ca apoi, timp de 7 zile, să fie instruiţi pentru descoperirea unei platforme ascunse.

În urma studiului s-a descoperit că şoarecii care au fost trataţi cu EGCG au găsit platforma ascunsă într-un timp mai scurt decât restul indivizilor. S-a concluzionat astfel că EGCG îmbunătăţeşte memoria şi procesul de învăţare, prin dezvoltarea capacităţii de a recunoaşte obiecte şi a memoriei spaţiale.

„Rezultate ne ajută să înţelegem potenţialului chimicalei EGCG şi al ceaiului verde care o conţine, pentru a combate bolile degenerative şi pierderile de memorie.”

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite