Ceaiul albastru, băutura tradițională chineză care „vindecă orice”
0Ceaiul albastru are o serie largă de beneficii pentru sănătate. Infuzia de plante, cunoscută și sub numele de ceai Oolong, este o băutură tradițională chineză cu o nuanță albastră, datorată plantei Camellia sinensis.
Ceaiul albastru poate căpăta mai multe culori, în funcție de ce adăugați în amestecul cu el, datorită pH-ului. Gustul băuturii se aseamănă cu cel al ceaiului verde, având note puternice de ierburi. De obicei, preparatul este destul de concentrat, lăsând un gust dulceag după degustare.
Prepararea acestui tip de ceai datează de secole, provenind din Thailanda, Vietnam, Bali și Malaezia. Băutura era folosită pentru gătit, vopsirea țesăturilor sau chiar pentru prepararea cosmeticelor. Potrivit Fundației Spaniole a Inimii, substanțele din ceaiul albastru activează proprietăți organoleptice și previn dezvoltarea unor boli precum cancerul, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, procesele neurodegenerative și patologiile sistemului imunitar.
În plus, eliberează funcțiile respiratorii, reduce nivelurile de zahăr din sânge și colesterol, protejând totodată ficatul. Consumul unei cești de ceai albastru reduce concentrațiile dăunătoare de trigliceride și colesterol LDL (colesterolul „rău”), în același timp cresc și nivelurile de colesterol HDL (colesterolul „bun”), prevenind ateroscleroza, atacurile de cord, cheagurile de sânge sau hipertensiunea arterială.
De asemenea, datorită conținutului de acid fenolic, îmbunătățește secreția de insulină, reglând metabolismul glucozei și prevenind absorbția excesivă a zahărului. Ceaiul Oolong ajută și la menținerea un somn mai bun noaptea, relaxând mușchii, deoarece nu conține cofeină.
Ceaiul conține și antioxidanți, de aceea infuzia ajută la inhibarea efectelor radicalilor liberi și îmbunătățește sănătatea pielii prin prevenirea ridurilor. Este, de asemenea, considerat benefic pentru eczeme și arsuri solare.
Prezența bioflavonoidelor promovează creșterea părului, ajută la îngroșarea acestuia și menține culoarea naturală a părului. Floarea de mazăre albastră crește, de asemenea, nivelurile de acetilcolină, un neurotransmițător esențial pentru funcționarea corectă a creierului.
Experții recomandă consumul său după masă, deoarece ajută la digestie.
Pentru prepararea ceaiului albastru, aveți nevoie de o lingură de flori uscate de mazăre albastră, două căni de apă și o linguriță de suc de lămâie
Cum se prepară:
1. Fierbeți apa.
2. Luați apa de pe foc, adăugați florile uscate și acoperiți vasul cu un capac.
3. Strecurați ceaiul într-o cană; dacă doriți să-l îndulciți, puteți adăuga o linguriță de miere.
4. Lăsați-l să se infuzeze timp de 5 minute.
5. În final, serviți-l fierbinte sau rece.