Ce se întâmplă în organism când mănânci varză murată în mod regulat. Acest „superaliment” străvechi este tot mai căutat

0
Publicat:

Varza murată furnizează bacterii vii care sunt bune pentru intestin și sistemul imunitar, iar fibrele sale pot ajuta la prevenirea constipației. În plus, vitamina C vă poate ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă.

Varza murată, benefică pentru sănătatea intestinului FOTO: Shuterstock
Varza murată, benefică pentru sănătatea intestinului FOTO: Shuterstock

 Eatingwell a întrebat experții în sănătatea intestinului ce se întâmplă cu corpul tău atunci când mănânci varză murată. O porție de o cană de varză murată conține fibre sățioase. Acest lucru este important deoarece fibrele dietetice sunt esențiale pentru o digestie bună și pentru promovarea mișcărilor intestinale regulate.

„Este bogată în fibre insolubile, care pot ajuta la menținerea obiceiurilor intestinale regulate. Fibrele insolubile ajută la îngroșarea scaunului și la eliminarea deșeurilor”, spune dr. Beth Rosen, dietetician specializat în sănătatea intestinului.

Vă puteți îmbunătăți sănătatea intestinului

Când vine vorba de cele mai bune alimente pentru un intestin sănătos, adăugați varza pe listă, susțin specialiștii. Stresul, dieta și stilul de viață, factorii de mediu și genetica pot duce la un dezechilibru al bacteriilor intestinale. Din fericire, ne putem modifica microbiomul cu ajutorul alimentelor pe care le consumăm.

„Varza murată este un aliment fermentat care poate susține sănătatea intestinală prin introducerea bacteriilor benefice în sistemul digestiv”, spune dr. Jessie Wong, fondator al IBS Nutrition Podcast.

Mai mult, cercetările arată că un consum de alimente fermentate, precum varza murată, poate aduce modificări benefice pe termen scurt și lung sănătății intestinale.

Varza murată se prepară doar din două ingrediente simple: varză și sare. Atunci când aceste ingrediente fermentează, ele suferă o modificare chimică naturală care produce microbi prietenoși cu intestinul.

S-ar putea să vă îmbolnăviți mai rar

Varza este o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant important care este esențial pentru sănătatea sistemului imunitar.

Cercetările arată că alimentele fermentate, precum varza, pot reduce inflamațiile care pot slăbi sistemul imunitar. Mai mult, vitamina C din varza murată nu vă întărește doar sistemul imunitar. De asemenea, joacă un rol în integritatea pielii, spune dr. Rosen. Vitamina C este necesară pentru construirea colagenului, o proteină structurală care ajută pielea să rămână

O porție de varză murată conține: fibre dietetice, proteine, grăsimi saturate, sodiu, fier, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu. Până și porțiile mici pot fi benefice, mai ales că varza murată este un aliment hipocaloric care conține o mulțime de nutrienți.

Pe lângă acid folic, fier și vitaminele C și K, acest condiment gustos furnizează potasiu, un mineral pe care mulți dintre noi nu îl consumăm suficient. Singurul avertisment este conținutul de sodiu al varzei, deoarece procesul tradițional de fermentare implică sare. Pentru opțiunea cu cel mai scăzut conținut de sodiu, comparați mărcile.

Poate mânca oricine varză murată?

Dacă aveți o intoleranță la histamină sau alergie la varză, ar trebui să o evitați, spune dr. Wong.

„Reacțiile pot include disconfort digestiv, dureri de cap sau balonare. Cei care urmează diete sărace în sodiu sau cu tensiune arterială ridicată ar trebui, de asemenea, să fie precauți din cauza conținutului său ridicat de sare”, susține specialistul.

În plus, unele cercetări sugerează că varza murată poate fi contraindicată pacienților care iau inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), o clasă de medicamente prescrise de obicei pentru tratarea anxietății, depresiei, tulburării obsesiv-compulsive și bolii Parkinson, din cauza conținutului său de tiramină.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite