Ce rol are cafeaua în reducerea riscului de diabet de tip 2. Oamenii de știință au fost surprinși

0
Publicat:

Un nou studiu relevă faptul că consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2 datorită impactului său asupra biomarkerilor inflamatori. Cercetătorii au descoperit că o ceașcă de cafea pe zi în plus a fost asociată cu un risc cu 4-6% mai mic de diabet de tip 2.

Cafeaua reduce riscul de diabet de tip 2  FOTO Shutterstock
Cafeaua reduce riscul de diabet de tip 2 FOTO Shutterstock

Oamenii de știință ai menționat cafeaua filtrată sau espresso, ca fiind metoda de preparare ce prezintă cea mai puternică asociere benefică.

Noua cercetare științifică investighează inflamația și rezistența la insulină la consumatorii obișnuiți de cafea, pentru a înțelege modul în care cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2, care este favorizat de biomarkerii inflamatori din organism.

Consumul unei singure cești de cafea în plus pe zi a fost asociat cu un risc cu 4-6% mai mic de diabet de tip 2, în rândul participanților la studiu, ceea ce s-a explicat parțial prin niveluri mai scăzute de inflamație.

Câtă cafea e considerată „consum moderat”

Experții consideră că un consum de până la 400 mg de cofeină (3-5 cești de cafea) pe zi este o cantitate moderată și sigură pentru majoritatea adulților. În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, consumul de cofeină ar trebui redus la 200mg pe zi.

Studiul a urmărit să descopere modalitățile prin care consumul de cafea afectează riscul de diabet de tip 2 și a descoperit că nivelurile reduse de inflamație subclinică pot contribui la această asociere, scrie Scitechdaily.com.

Diabetul de tip 2 este parțial privit ca o afecțiune inflamatorie. Prin urmare, studiul a urmărit să exploreze legătura dintre un consum crescut de cafea și un risc redus de diabet de tip 2, prin examinarea impactului cafelei asupra indicatorilor de inflamație, cum ar fi proteina C reactivă (CRP), care crește ca răspuns la inflamația din organism.

Efectul unei cești de cafea în plus

Cercetătorii au confirmat că o creștere cu o ceașcă pe zi a consumului de cafea a fost asociată cu un risc cu 4-6% mai mic de diabet de tip 2. De asemenea, au prezis și alte posibile efecte favorabile suplimentare, cum ar fi o rezistență mai scăzută la insulină, nivelul proteinei C reactive mai mic, o leptină mai mică și concentrații mai mari de adiponectină la participanții la studiu.

Adiponectina este un hormon care reglează metabolismul glucozei și al lipidelor, care s-a dovedit a avea efecte antiinflamatorii și de sensibilizare la insulină, iar leptina este un hormon care reglează aportul alimentar și homeostazia energetică. Homeostazia este proprietatea unui organism de a menține, în limite foarte apropiate, constantele mediului său intern (ansamblul lichidelor organismului), în limitele valorilor normale.

Modul cum e preparată cafeaua, important

Datele studiului au sugerat, de asemenea, că modul în care este preparată cafeaua poate avea un impact asupra beneficiilor sale pentru sănătate. Cafeaua filtrată sau espresso a avut cea mai puternică asociere benefică cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2 și cu concentrații mai mici de proteina C reactivă, la nefumători.

Studiul este semnat de o echipă condusă de Dr. Trudy Voortman, Ph.D., profesor asociat de epidemiologie nutrițională la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam, iar Dr. Carolina Ochoa-Rosales, Ph.D., cercetător postdoctoral la același institut, este autorul principal al studiului.

Acest studiu de cercetare a fost prezentat pentru prima dată la Conferința ASN's Nutrition 2021 și la Sesiunile științifice Epi-Lifestyle 2021 organizate de American Heart Association, unde a fost premiat cu Paul Dudley White International Scholar Award 2021.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite