Ce nu trebuie să faci niciodată dimineața dacă vrei să ai un somn odihnitor

0
Publicat:

Știm cu toții că unele anumite alimente sau băuturi ne pot sabota somnul, însă și modul în care ne începem ziua poate avea un impact semnificativ asupra calității acestuia, relatează Huffpost. 

Lucrul pe care nu trebuie să-l faci dimineața. Foto: Arhivă
Lucrul pe care nu trebuie să-l faci dimineața. Foto: Arhivă

Ritmul circadian, ceasul biologic intern, funcționează după un ciclu de aproximativ 24 de ore și stabilește când te simți treaz sau somnoros, fiind influențat în mare măsură de expunerea la lumină", a explicat dr. Chester Wu, psihiatru și specialist în medicina somnului. 

„Comportamentele de sănătate dimineața consolidează ritmul circadian puternic, promovând starea de veghe în timpul zilei și somnolența noaptea”, a mai adăugat el. 

Obiceiul pe care trebuie să-l eviți dimineața  

Nu sta niciodată în pat după ce sună alarma 

„Încerc să nu zăbovesc în pat pentru că simt că asta cu siguranță mă face să mă simt mai leneș sau mai somnoros", a afirmat Wu. 

Chelsie Rohrscheib, cercetător în neuroștiințe și expert în somn, de asemenea, nu face acest lucru. „Nu stau niciodată în pat și nu fac activități care nu sunt legate de somn și intimitate. Asta înseamnă că atunci când mă trezesc, mă ridic imediat din pat și mă duc în altă parte a casei mele", a spus ea. 

Totodată, făcând acest lucru, creierul asociază dormitorul cu locul de odihnă. 

Eu nu stau niciodată în dormitorul meu întunecat", a adăugat dr. Chris Winter, neurolog și expert în sănătatea somnului. „Este esențial să ajungem la lumină. Lumina oprește în mod eficient producția de melatonină a creierului și anunță organismul că ziua a început”, a mai adăugat Winter. 

 În timp ce a nu sta întins în pat a fost cel mai popular sfat printre experții în somn consultați, Carleara Weiss, specialist în somn și profesor asistent de cercetare la Universitatea din Buffalo, Universitatea de Stat din New York, a dat un răspuns ușor diferit. 

 Ea, pe lângă faptul că se ridică de îndată ce sună alarma, are grijă să nu doarmă până târziu. 

Acest lucru are legătură cu ritmurile circadiene", a spus Weiss. „Orele regulate de trezire ajută ceasul biologic să regleze funcțiile fiziologice, nu doar somnul. Dormitul până târziu în weekenduri duce la apariția decalajului orar și provoacă dificultăți de concentrare, oboseală, iritabilitate și dureri de cap." 

Ce fac medicii dimineața 

Un lucru care a fost menționat în mod constant a fost expunerea la lumină. 

„Unul dintre primele lucruri pe care le fac dimineața, de obicei în primele 30 de minute de la trezire, este să mă expun la lumina naturală a soarelui ieșind afară sau stând lângă o fereastră", a spus Rohrscheib. „Lumina din timpul zilei este foarte importantă pentru a ne menține ritmul circadian bine reglat. Studiile au arătat că o lipsă de expunere la lumina soarelui poate reduce calitatea somnului, poate contribui la insomnie și poate avea un impact negativ asupra stării de spirit.

Dr. Raj Dasgupta, specialist în medicină internă, pneumologie, terapie intensivă și medicină a somnului, se asigură, de asemenea, că se expune la lumina soarelui la prima oră a dimineții. „Expunerea la lumina soarelui la prima oră dimineața, la trezire, poate crește nivelul de atenție și energia în timpul zilei, ceea ce duce la îmbunătățirea somnului pe timp de noapte", a spus el. 

A deveni activ rapid este o modalitate fantastică de a semnala creierului tău că ziua a început", a afirmat Winter. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite