Ce facem dacă suntem mușcați de căpușă: „Nu trebuie să luăm antibiotic de spaimă“

0
Publicat:

În minivacanța de Rusalii, mulți vor merge în drumeție în natură. Aici apare pericolul mușcăturii de căpușă. Speriați, părinții se grăbesc să apeleze la antibiotice, însă medicii spun că aceste tratamente se prescriu numai în anumite condiții.

image

De pe pagina de Facebook „Spitalul virtual pentru copii“ aflăm cum trebuie să acționăm dacă suntem mușcați de căpușe.

1. Există și în România căpușe care pot transmite spirochetele genului Borellia.

2. Jumătate din cazurile de boală Lyme sunt descrise acum vara, din iunie până în august.

3. NU TOATE mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală! Chiar și în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe care poartă în salivă (procentual vorbind) Borellia riscul de a face boala după un astfel de incident este în jur de 3%. Iar în România nu există astfel de zone de risc extrem!

4. Doar căpușele atașate îndelungat, peste 72 ore și care sunt angorjate cu sânge ar putea crește semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%.

5. Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva căpușei în copilul mușcat doar după un număr mare de ore de atașare, de obicei peste 24 ore!

6. Un semn evocator de boală Lyme este erupția caracteristică numită erythema migrans, care seamănă cu o reacție alergică, dar, de obicei nu e pruriginoasă și nici nu doare. Apare la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zile.

Specialiștii spun că nu trebuie să luăm antibiotic "de spaimă" pentru orice incident cu risc aproape zero - adică scenariul relativ frecvent de capușă neangorjată, îndepărtata sub 24 ore.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite