Cât de importantă este dieta pentru o dantură sănătoasă
0
Un zâmbet nu costă nimic, însă poate face diferenţa dintre o dantură sănătoasă şi una care are nevoie de vizita la medicul stomatolog. Află cât de mult îţi influenţează dieta sănătatea cavităţii orale?
Ai auzit cel putin o dată, atenţionarea ”nu mânca asta să nu îţi strici dinţii…”. Aceasta este cea mai la îndemână formă de educaţie privind sănătatea orală pe care o putem primi până să înţelegem exact ce reprezintă fiecare aliment în parte. Unele alimente acţionează direct asupra dinţilor şi gingiilor, altele doar modifică mediul înconjurător.
Doctorul stomatolog Alexandra Diroescu (vezi foto) a explicat pentru cititorii Click! Sănătate cât de importantă este alimentaţia pentru a te bucura de o dantură sănătoasă.
Citricele afectează smalţul
Consumul excesiv de citrice acţionează direct asupra smalţului prin demineralizare, pe când legumele fibroase ca morcovul neutralizează ph-ul salivei si curăţă suprafaţa dinţilor şi a gingiilor.
Pe lângă energia pe care ne-o oferă, zahărul mai are şi efectul de a întreţine inflamaţia, ceea ce se reflectă şi în sănătatea dinţilor şi a gingiilor. În medie dieta noastră conţine peste 45% carbohidraţi. Ce este însă important, este tipul de carbohidraţi pe care îi consumăm.
Cantitatea de glucoză pe care o obţinem după ce consumăm un aliment este măsurată cu ajutorul indicelui glicemic. Bineînţeles că alimentele procesate ca pâinea, prăjiturile, sucurile, berea, cartofii prăjiţi, zahărul, orezul alb au un indice mai mare decât fructele, pâinea şi pastele integrale, mierea, orezul integral, hrişca.
Este adevărat că alimentele cu indice glicemic mic nu ne bucură la fel de mult, dar ne protejează de alte probleme. Ele se digeră mai lent şi nu produc o variaţie atât de mare a glicemiei, astfel încât inflamaţia nu este întreţinută.
Alimentele bogate în Omega-3 reduc inflamaţia
Un alt dezechilibru problematic este cel între acizii graşi Omega6 şi Omega3. Sunt studii care atestă faptul că Omega 3, pe care il obţinem din nuci, ulei de peşte, ulei din semiţe de in, ulei de masline extravirgin, ulei de cocos etc. reduce inflamaţia gingivală, în timp ce consumul crescut de Omega 6 regăsit în margarină, ulei de floarea soarelui, ulei de porumb, ulei de palmier întreţine inflamaţia.
Află pe clicksanatate.ro ce vitamine îţi asigură sănătatea orală!