De ce este albirea dinţilor o greşeală. Stomatolog: „Când intervii, acţionezi direct asupra smalţului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce ni se ingalbenesc dintii Foto-Arhiva
De ce ni se ingalbenesc dintii Foto-Arhiva

Îngălbenirea dinţilor este o problemă cu care se confruntă multe persoane. Smalţul dinţilor se poate îngălbeni uniform sau pot apărea doar pete, pe anumite porţiuni ale dintelui, care pot fi în diferite nuanţe de galben, dar şi maronii sau gri.

Tot mai mulţi pacienţi ajung în cabinetele stomatologice şi solicită o dantură frumoasă, nu una sănătoasă. Este şi normal, având în vedere că zâmbetul este o carte de vizită importantă pentru un om.

Albirea dinţilor este o metodă tot mai căutată, iar tehnologia avansează şi în acest domeniu, astfel că ajutat de laser, pacientul poate obţine o strălucire a dinţilor în doar câteva ore. Medicii stomatologi atrag atenţia şi spun că toate aceste metode pot chiar distruge dantura.

Îngălbenirea dinţilor poate avea mai multe cauze. Acestea pot fi intrinseci, din interiorul dintelui, sau cauzate de medicamente precum tetraciclina, carii mari, tratamente vechi de canal sau diferite traume.

“Cauzele extrinseci pot fi fumatul, cafeaua sau ceaiul, diferite alimente precum morcovul sau fructele colorate. Odată cu trecerea anilor, îngălbenirea lor este normală. Odată efectuată albirea, pacienţii trebuie informaţi că dinţii vor fi sensibili o perioadă la rece”, explică stomatologul Diana Bodea.

În cazul în care albirea se efectuează treptat, în mai multe şedinţe, este de preferat ca pacientul să evite alimentele şi băuturile colorate: vinul, ceaiul, cafeaua, ciocolata etc.

“Culoarea dinţilor este dată de dentină. Dentina este acoperită de smalţ care este transparent. Când intervii să albeşti dinţii, acţionezi asupra smalţului. Acesta se demineralizează devine alb-mat şi se creează microporozităţi şi microretenţii. Ele favorizează retenţia plăcii microbiene, a tartrului, iar dinţii necesită îngrijire profesională mai frecventă. Albirea este indicată persoanelor cu dinţi integri şi trebuie să se ţină cont că plombele şi coroanele nu se albesc. De asemenea, pentru a se menţine rezultatele, este bine să se evite tutunul, ceaiul, cafeaua, iar pentru întreţinere este indicată o pastă cu bicarbonate”, a punctat medicul stomatolog.

Mai puteti citi:

Cele mai bune leacuri băbeşti pentru durerile de dinţi

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite