Cât de des trebuie schimbate pijamalele. Hainele care ar trebui spălate zilnic VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la întrebarea: cât de des trebuie spălate pijamalele, devenită virală pe TikTok, au pornit numeroase dezbateri despre intervalul de timp la care ar trebui să ne spălăm diferitele tipuri de haine. Specialiştii au venit cu explicaţii.

Pijamalele pot fi purtate de mai multe ori, dar șosetele și lenjeria intimă nu FOTO Shutterstock
Pijamalele pot fi purtate de mai multe ori, dar șosetele și lenjeria intimă nu FOTO Shutterstock

A nu ști când este momentul potrivit pentru spălarea hainele poate avea consecințe neplăcute, fie că vorbim de spălarea în exces, ori prea rară. Hainele care sunt spălate mai rar decât ar trebui pot provoca probleme ale pielii sau chiar infecții. La polul opus, spălarea mult prea frecventă duce la uzarea timpurie a hainelor şi la risipă inutilă de resurse.

Dezbaterea pe tema „pijamalelor”

O dezbatere aprinsă în mediul online a pornit de la întrebarea unei utilizatoare TikTok. Allison Delperdang şi-a întrebat urmăritorii dacă pijamalele ar trebui spălate după fiecare purtare sau este cât se poate de normal ca ele să fie purtate de mai multe ori.

Când eram mai mică, părinții mei ne puneau întotdeauna să purtăm pijamalele mai multe nopți la rând, pentru că nu erau murdare și eu încă fac asta ca adult. De exemplu pe aceasta am purtat-o trei nopţi la rând. Trebuie să știu dacă, voi ca adulți, încă faceţi asta, sau ar trebui să fac literalmente să le consider haine murdare după fiecare noapte?”, este nelămurirea tinerei.

Hainele care ar trebui spălate zilnic. Răspunsul specialiştilor

Convingerile noastre despre igiena îmbrăcămintei sunt în mare măsură „societale și culturale”, a spus dr. Anthony Rossi, asistent dermatolog la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York și membru al Academiei Americane de Dermatologie.

Oamenii au tendința de a se spăla prea mult și de a exagera cu propria igienă pentru că, mai ales în America, ne permitem luxul de a face asta tot timpul.”, a mai adăugat el, potrivit CNN.

Nu există o regulă strictă în privinţa spălării. Experţii spun însă că există anumite articole de îmbrăcăminte care ar trebui spălate după fiecare utilizare. În această categorie intră lenjeria intimă, șosetele, colanții, jambiere și îmbrăcăminte purtată la sala de sport.

Din activitățile de zi cu zi, transpirăm. Această umiditate a corpului generează un mediu în care o bacterie poate crește excesiv.”, a spus dr. Anthony Rossi, asistent dermatolog la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York și membru al Academiei Americane de Dermatologie.

Creșterea excesivă a bacteriilor poate duce la infecții, ciuperci și alte probleme ale pielii. Spre exemplu, hainele purtate în sălile de sport pot intra în contact cu bacterii precum stafilococul auriu. O astfel de infecţie poate deveni gravă dacă pătrunde în țesuturile interne sau în fluxul sanguin. Unii oameni își pot lăsa hainele de antrenament să se usuce la aer cald sau un uscător, intenționând să le poarte din nou, a doua zi. Specialiştii spun că această abordare înrăutățește situația.

Când vine vorba de şosete, acestea nu ar trebui purtate de două ori consecutiv, întrucât pot provoca infecţii fungice. Din acest motiv, şi încălţările sau, cel puțin branțurile, ar trebui puse într-o mașină de spălat cel puțin o dată pe lună.

De asemenea, ar trebui puse imediat la spălat acele haine transpirate, urât mirositoare ori vizibil murdare.

Haine care pot fi purtate de mai multe ori

Răspunsul pentru pijamale, precum și pentru alte haine, cum ar fi cămăşile sau blugii, depinde, din punct de vedere tehnic, de aspecte personale: nivelul de transpirație și stilul de viață.

În ceea ce privește pantalonii și cămășile tale, cred că totul ţine de un nivel de confort și cât de mult transpiri pe parcursul zilei. Mulți oameni poartă maiouri. Tricoul de corp ar fi ceva de spălat zilnic, în timp ce cămașa de deasupra, nu necesită spălare imediată., a spus Rossi.

Îmbrăcămintea exterioară, cum ar fi paltoanele sau jachetele, de obicei, nu trebuie spălată mai mult de o dată pe lună. La fel şi blugii, însă acesta poate deveni un subiect sensibil. Mulţi oameni aleg să spele blugii destul de rar, întrucât doresc să mențină integritatea țesăturii. DE altfel, preşedintele şi directorul executiv al cunoscutului brand de jeanşi Levi’s recomandă ca blugii să nu fie spălaţi niciodată.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite