De când poartă oamenii haine. Care a fost primul obiect vestimentar purtat de oamenii peșterilor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii din Germania au descoperit unele dintre cele mai timpurii dovezi ale utilizării hainelor. Au fost descoperite recent urme de tăieturi pe o labă de urs de cavernă, care sugerează că animalele erau jupuite pentru blana lor în urmă cu circa 300.000 de ani, relatează CNN.

Oamenii peșterilor
Blana ursului de cavernă era potrivită pentru confecționarea hainelor. Foto Benoît Clarys via CNN

Descoperirea din Schöningen, în nordul Germaniei, este interesantă, fiindcă în ciuda reprezentărilor din cultura populară a bărbaților și femeilor din peșteri îmbrăcați în blănuri, se cunosc foarte puține lucruri cu adevărat despre modul în care primii oameni se îmbrăcau și supraviețuiau iernilor aspre. 

Urmele de tăieturi
Urmele de tăieturi. FOTO Volker Minkus via CNN

Blana, pielea și alte materiale organice nu se păstrează de obicei mai mult de 100.000 de ani, ceea ce înseamnă că dovezile directe ale hainelor preistorice sunt puține. 

„Studiul este semnificativ deoarece știm relativ puține despre modul în care oamenii din trecut  se protejau de intemperii. Din această perioadă timpurie, există doar o mână de situri care prezintă dovezi ale jupuirii urșilor, Schöningen oferind cea mai completă imagine", a afirmat autorul studiului, Ivo Verheijen, doctorand la Universitatea Tübingen din Germania. 

Os
Os urs de cavernă. FOTO Volker Minkus via CNN

Urșii de cavernă erau animale mari, de dimensiunea unui urs polar, care au dispărut în urmă cu circa 25.000 de ani. Blana ursului de cavernă era potrivită pentru confecționarea hainelor sau așternuturilor, conform studiului publicat în Journal Of Human Evolution la 23 decembrie. 

Îmbrăcămintea era probabil formată din piei care erau înfășurate în jurul corpului, fără o croială elaborată. Acele care erau necesare pentru a coase modele mai complicate nu au apărut în arhivele arheologice decât în urmă cu circa 45.000 de ani. 

Situl Schöningen din Germania este cel mai faimos pentru descoperirea celor mai vechi arme din lemn cunoscute: nouă sulițe de aruncare, o lance și două bastoane de aruncare, care au fost utilizate pentru a ucide prada în urmă cu 300.000 de ani. 

Studiile genetice efectuate asupra păduchilor indică faptul că păduchii de haine au deviat de la strămoșii lor, păduchii de cap, cu cel puțin 83.000 de ani în urmă și posibil chiar cu 170.000 de ani în urmă, ceea ce sugerează că oamenii purtau haine înainte de migrațiile majore din Africa. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite