Care este cel mai bun lapte şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cantitatea zilnică de lapte recomandată de nutriţionişti este de aproximativ trei pahare FOTO: Shutterstock
Cantitatea zilnică de lapte recomandată de nutriţionişti este de aproximativ trei pahare FOTO: Shutterstock

Românii sunt pe penultimul loc în Europa în privinţa consumului anual de lapte: 12,6 litri pe cap de locuitor, faţă de 67,5, cât este media de consum în Europa Occidentală, după cum arată statisticile. Iar specialiştii estimează o scădere şi mai dramatică în următorii trei ani. Este bine de ştiut că laptele rămâne o sursă esenţială de calciu, un pahar reprezentând un sfert din necesarul zilnic de calciu.

Cum alegem din variatele sortimente de lapte de pe piaţă, de la organic şi UHT, la cel fortificat cu elemente nutritive? CNN a analizat sortimentele de lapte existente pe piaţă pentru a ne oferi informaţii despre acestea. Concluzia este că cel mai bun lapte pentru fiecare dintre noi este cel pe care îl tolerăm cel mai bine. Totuşi, o soluţie comună, indiferent ce lapte alegem, este să consumăm tipurile cu un conţinut scăzut de grăsimi, recomandă specialiştii.

Organic

Acest lapte provine de la vaci hrănite organic, cu materie primă cultivată fără pesticide şi fără fertilizatori chimici. Unii experţi recomandă laptele organic, deoarece consideră că hormonul sintetic de creştere administrat, în general, bovinelor crescute convenţional poate provoca probleme de sănătate, de la pubertate precoce, la anumite forme de cancer.

Totuşi, un studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Dietetice Americane, arăta, recent, că nu există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte nivelul de hormoni din laptele organic şi în cel convenţional.

„Nu sunt destule dovezi care să arate că laptele organic este mai sănătos sau mai sigur decât cel convenţional, ambele fiind pline de substanţe nutritive importante“, susţine Elisa Zied, autor al cărţii „Nutriţia la îndemâna ta“.

Desigur, ar putea fi consumat dacă o dietă organică este importantă pentru tine. Cercetătorii au arătat că laptele organic ar putea fi mai bogat decât laptele obişnuit în acizi graşi omega3, betacaroten, vitamina E şi acid linoleic conjugat (o substanţă care ajută la slăbit).

Ultrapasteurizat (UHT)

Pasteurizarea se realizează pentru a menţine produsele proaspete, dar laptele ultrapasteurizat este adus brusc la o temperatură mai ridicată decât de obicei, dar pentru o perioadă mai scurtă decât cel pasteurizat, susţine Cary Frye, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale pentru Produse Lactate. Asta înseamnă că laptele poate sta nedesfăcut în frigider aproape 60 de zile în loc de 21 de zile. Şi laptele organic poate fi ultrapasteurizat.

Acesta poate sta nedeschis pe rafturile magazinelor (nu în frigidere) aproape un an, doar dacă este depozitat în cutii speciale, sterilizate şi apoi ermetizate, pentru a bloca pătrunderea luminii şi a aerulului. Odată deschisă cutia, laptele trebuie pus în frigider şi băut în următoarele 7-12 zile.

Laptele ultrapasteurizat nu este mai sigur sau mai bogat nutriţional, dar poate fi o alegere bună dacă îţi place să cumperi un bax odată. Avantajul acestui lapte este că poate sta mult timp în debara.

Fortificat

Laptele fortificat conţine cantităţi mai mari de vitamina D3 şi de calciu, în general, dar pe piaţa internaţională există tipuri de lapte îmbogăţit şi cu alte substanţe nutritive, cum sunt vitamina C, fibre sau acizi graşi Omega 3. În multe cazuri, acestea conţin lapte praf, care adaugă un plus de calciu şi de proteine (dar şi de calorii). Este bine de ştiut că laptele praf aduce produsului finit şi agenţi de stabilizare şi de albire, pentru a avea un gust mai bun şi pentru a arăta mai bine.

Deşi este mai bine să asimilezi aceşti nutrienţi direct de la sursă, din alimente care îi conţin în mod natural, laptele fortificat poate ajuta la completarea unor carenţe.

Fără lactoză

Laptele fără lactoză este binevenit pentru aceia care nu pot digera acest dizaharid. Mulţi români au intoleranţă la lactoză, consumul de lactate obişnuite provocându-le crampe, greaţă, stări de balonare sau diaree.

Merită achiziţia, fiindcă, dacă ai intoleranţă la lactoză, acest lapte te poate ajuta să obţii vitamina D şi calciul de care ai nevoie fără probleme gastrice.

Laptele alternativ

Laptele de orez, de soia şi alte tipuri nelactate se găsesc astăzi din ce în ce mai des, dând vegetarienilor, intoleranţilor la lactoză şi celor fără diete speciale posibilitatea de a bea, totuşi, lapte.

Dacă optezi pentru astfel de lapte nelactat, asigură-te că este îmbogăţit cu calciu şi cu vitamina D (mai puţin în ceea ce priveşte laptele de soia, care conţine cantităţi din acele elemente similare cu laptele de vacă), iar dacă eşti vegan asigură-te că are în compoziţie şi B12 (această vitamină lipseşte din dieta fără carne).

O altă recomandare este să optezi pentru variantele pe care scrie clar că sunt neîndulcite.

Ce trebuie să ştii despre laptele alternativ

  • Laptele de soia este un pic mai bogat în grăsimi nesaturate (sănătoase) decât alte produse nelactate.
  • Laptele de orez are gust dulceag natural, perfect pentru produsele coapte.
  • Laptele de cocos are o aromă proaspătă, care îmbunătăţeşte gustul fulgilor de ovăz la micul dejun. Acesta conţine un anumit tip de grăsimi saturate, care, conform unor studii, creşte nivelul colesterolului „bun“ (HDL), fară a influenţa nivelul celui „rău“ (LDL).
  • Laptele de migdale poate fi folosit la piureurile de fructe, conferindu-le o aromă plăcută. Un pahar cu lapte de migdale aduce organismului jumătate din necesarul zilnic de vitamina E.
  • Laptele de ovăz adaugă piureului de cartofi o aromă cremoasă şi o textură uşoară.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite