Băutura care te poate ține treaz noaptea. Indiciu: nu este cafeaua

0
Publicat:

Un specialist atrage atenția asupra unei băuturi care ar putea să îți distrugă somnul - și nu este vorba de o ceașcă de ceai sau de cafea, relatează Express.co.uk.

Mulți se feresc de cofeină ca de ciumă. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Mulți se feresc de cofeină ca de ciumă. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Există nenumărate sfaturi pentru a avea parte de un somn perfect. De la a mânca kiwi la a lăsa fereastra întredeschisă, sugestiile sunt nenumărate pentru a adormi mai repede. Dar cum rămâne cu ceea ce nu trebuie să faci înainte de a te pune la somn? 

Cu siguranță, mulți se feresc de cofeină ca de ciumă, dar mai există un alt distrugător al somnului care s-ar putea să fi trecut neobservat. 

În ciuda efectelor sedative, se pare că băuturile alcoolice ar putea fi cele care îți sabotează somnul. 

Specialiștii în somn de la Bed Kingdom au dezvăluit unii dintre principalii responsabili de insomnii, indicând consumul de alcool și nicotina ca fiind potențialii vinovați. 

Echipa a precizat: „În timp ce alcoolul te poate face adesea să adormi mai repede, consumul de alcool aproape de ora de culcare poate cauza un somn fragmentat și poate fi cauza trezirii frecvente pe parcursul nopții.", conform Mirror. 

Studiile au arătat că alcoolul consumat la mai puțin de patru ore înainte de ora de culcare poate afecta în mod negativ durata și continuitatea somnului, ducând la o perioadă mai lungă de „trezire după instalarea somnului" (WASO), în care vă treziți în timpul nopții și vă străduiți să adormiți din nou." 

Dacă întâmpinați dificultăți în a rămâne adormit după o băutură de seară, încercați să consumați ultima băutură cu aproximativ patru ore înainte de a merge la culcare pentru a vă asigura că organismul a avut suficient timp să digere și să metabolizeze alcoolul înainte de a încerca să adormiți”, au sugerat specialiștii. 

Cercetările au arătat că nicotina înainte de culcare poate provoca insomnie din cauza efectului său asupra ciclului natural de somn al organismului. 

Deși este cunoscut faptul că cofeina poate afecta somnul, mulți nu sunt conștienți de cât timp rămâne în organism. 

Conform unor cercetări, se pare că durează aproximativ cinci ore până când cofeina scade la jumătate în organismul unei persoane sănătoase, ceea ce înseamnă că este nevoie de aproximativ cinci ore pentru ca 50% din cofeina consumată să iasă din organism. 

Profesioniștii au sfătuit: „Deși poate părea extrem, dacă aveți probleme în a adormi seara, aveți în vedere să nu mai consumați cofeină cu opt până la 12 ore înainte de culcare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite