Somnul insuficient poate crește riscul diabetului de tip 2?

0
Publicat:

Somnul insuficient este o problemă des întâlnită în epoca modernă. Dacă nu reușești întotdeauna să dormi câte ore ți-ai dori, poate că ai fost preocupat de informațiile dintr-un studiu recent care a arătat că persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au un risc mai mare de a suferi de diabet de tip 2, relatează The Conversation.

Femeie care doarme
Relația dintre somn și diabet este complexă. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Deci, ce putem înțelege din aceste descoperiri? Se pare că relația dintre somn și diabet este complexă. 

Studiul 

Oamenii de știință au analizat informațiile din UK Biobank, o mare bază de date biomedicale care servește drept resursă globală pentru cercetare medicală și în domeniul sănătății. Ei au examinat datele de la 247.867 de adulți, cărora le-au urmărit evoluția stării de sănătate timp de peste un deceniu. 

Cercetătorii au vrut să înțeleagă legăturile dintre durata somnului și diabetul de tip 2 și dacă o alimentație sănătoasă ar putea reduce impactul pe care îl are somnul insuficient asupra riscului de diabet. 

Ca parte a rolului lor în cadrul UK Biobank, participanții au fost întrebați cât de mult dorm în 24 de ore. Șapte până la opt ore a fost media, care a fost percepută ca fiind durata normală a somnului. Durata scurtă a somnului a fost împărțită în trei categorii: ușoară (șase ore), moderată (cinci ore) și extremă (trei până la patru ore). Cercetătorii au analizat datele privind somnul alături de informații despre alimentația oamenilor. 

În jur de 3,2% dintre participanți au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 în timpul perioadei de monitorizare. Deși obiceiurile alimentare sănătoase au fost asociate cu un risc general mai scăzut de diabet, atunci când persoanele au mâncat sănătos, dar au dormit mai puțin de șase ore pe zi, riscul de diabet de tip 2 a crescut în comparație cu persoanele din categoria celor cu un somn normal. 

Cercetătorii au descoperit că o durată a somnului de cinci ore a fost legată de un risc cu 16% mai mare de a suferi de diabet de tip 2, în timp ce riscul pentru persoanele care au dormit între trei și patru ore a fost cu 41% mai mare, în comparație cu persoanele care au dormit între șapte și opt ore. 

O limitare a studiului este aceea că o dietă sănătoasă a fost definită pe baza numărului de porții de fructe, legume, carne roșie și pește consumate de o persoană într-o zi sau o săptămână. Astfel, nu s-a ținut cont de modul în care obiceiurile alimentare, cum ar fi alimentația cu restricții de timp sau dieta mediteraneană, ar putea modifica riscul de diabet în rândul celor care au dormit mai puțin. 

De asemenea, informațiile privind durata somnului și regimul alimentar al participanților au fost colectate doar la momentul selecției și este posibil să se fi schimbat pe parcursul studiului. Autorii recunosc aceste limitări. 

De ce somnul insuficient ar putea crește riscul de diabet 

La persoanele care suferă de diabet de tip 2, organismul devine rezistent la efectele unui hormon numit insulină și își pierde încet capacitatea de a produce o cantitate suficientă de insulină în pancreas. Insulina este importantă pentru că reglează glucoza (zahărul) din sânge care provine din alimentele consumate. 

Deocamdată nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care persoanele care dorm mai puțin pot prezenta un risc mai mare de diabet de tip 2. Dar cercetările anterioare au arătat că persoanele private de somn au adesea o creștere a markerilor inflamatori și a acizilor grași liberi în sânge, care afectează sensibilitatea la insulină, ceea ce duce la rezistența la insulină. Acest lucru înseamnă că organismul se străduiește să utilizeze insulina în mod corespunzător pentru a regla nivelul de glucoză din sânge și, prin urmare, crește riscul de diabet de tip 2. 

În plus, persoanele care nu dorm suficient, precum și cele care au un program de somn neregulat (cum ar fi cei care lucrează în schimburi), se confruntă cu perturbări ale ritmului natural al organismului, cunoscut sub numele de ritm circadian. 

Acest lucru poate interfera cu eliberarea de hormoni precum cortizolul, glucagonul și hormonii de creștere. Acești hormoni sunt eliberați pe parcursul zilei pentru a satisface nevoile energetice în schimbare ale organismului și, în mod normal, mențin nivelul glicemiei în sânge bine echilibrat. Dacă sunt compromiși, acest lucru poate reduce capacitatea organismului de a gestiona glucoza pe parcursul zilei. 

Acești factori, dar și alții, pot contribui la riscul crescut de diabet de tip 2 observat în rândul persoanelor care dorm mai puțin de șase ore. 

Cercetările au arătat anterior o legătură în formă de U între durata somnului și riscul de diabet de tip 2. O revizuire a mai multor studii a arătat că un somn de șapte până la opt ore pe zi a fost asociat cu cel mai mic risc. Atunci când oamenii dormeau mai puțin de șapte ore sau mai mult de opt ore, riscul începea să crească. 

Motivul pentru care durata mai lungă a somnului este asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2 poate fi legat de creșterea în greutate, care este, de asemenea, corelată cu un somn mai lung. De asemenea, persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuse să fie supraponderale sau obeze. 

Somn bun, dietă sănătoasă 

Dormitul suficient este o parte importantă a unui stil de viață sănătos și poate reduce riscul de diabet de tip 2. 

Pe baza acestui studiu și a altor dovezi, se pare că, atunci când vine vorba de riscul de diabet, șapte până la opt ore de somn ar putea fi soluția ideală. Cu toate acestea, alți factori ar putea influența relația dintre durata somnului și riscul de diabet, cum ar fi diferențele individuale în ceea ce privește calitatea somnului și stilul de viață. 

În timp ce concluziile acestui studiu pun sub semnul întrebării dacă o dietă sănătoasă poate atenua efectele lipsei de somn asupra riscului de diabet, o gamă largă de dovezi indică beneficiile unei alimentații sănătoase pentru sănătatea generală. 

Autorii studiului recunosc că nu este întotdeauna posibil să dormi suficient și sugerează că efectuarea de exerciții fizice de intensitate ridicată în timpul zilei poate compensa unele dintre efectele potențiale ale somnului insuficient asupra riscului de diabet. 

De fapt, exercițiile fizice la orice intensitate pot îmbunătăți nivelul glicemiei. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite