Vremea frumoasă și berea la terasă. Când devine alcoolul periculos: „Distracţia nu este echivalentă cu a te îmbăta”

0
Publicat:

Sezonul cald aduce și deschiderea teraselor, iar acest lucru reprezintă un motiv de bucurie pentru foarte mulți români, care aleg să petreacă ore în șir la masă, în timp ce consumă diverse băuturi și alimente.

Consum de bere SURSĂ Shutterstock
Consum de bere SURSĂ Shutterstock

De cele mai multe ori, berea este băutura preferată de români în momentul în care aleg să își petreacă timpul pe terase.

Ce se întâmplă când se întrece măsura

De cele mai multe ori, susțin cadrele medicale, cei care frecventează terasele nu se limitează la o bere sau două și ajung, în doar câteva ore, să consume chiar și șapte sau opt beri. Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, a vorbit despre momentul în care alcoolul poate să devină periculos.

„Este cunoscut faptul că alcoolul are capacitatea de a modifica starea, dispoziția. Dacă vorbim de cantități mici, alcoolul poate fi considerat un liant social, întrucât este euforizant și te poate dezinhiba. Cei care consumă o cantitate mică de alcool devin mai dezinvolți, râd și pot vorbi mult mai degajat. Dar, în momentul în care cantitățile devin mai mari, apare efectul depresiv. Când se întrece măsura, devii somnolent, nu mai ești fluent în vorbire, pașii devin mai grei și apar chiar și tulburările de echilibru. Este foarte importantă cantitatea care se consumă, dar și cadrul în care se consumă alcool”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict.

Consumul ocazional se poate transforma într-o reală problemă

Consumul ocazional de alcool poate deveni, treptat, o adevărată problemă și se poate transforma într-o dependență. Astfel, chiar și cei care obișnuiesc să frecventeze terasele pe timpul verii trebuie să fie foarte atenți la aceste detalii.

Se poate ajunge la dependența de alcool. Ne putem da seama de acest lucru în momentul în care persoana în cauză devine mai retrasă și nu mai comunică. Totodată, poate interveni agresivitatea. Este foarte importantă cunoaşterea riscurilor şi conştientizarea faptului că distracţia nu este echivalentă cu a te îmbăta, a te droga sau a consuma fel şi fel de substanţe care îţi modifică starea, dar nu în sens bun. Aceste substanţe nu te fac mai bun, mai inteligent şi mai plăcut în cercul de prieteni. Pot apărea doar reacţii contrare a ceea ce se doreşte”, a adăugat medicul ieșean.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite