Alimente care fac rău ficatului
0
Ştiaţi că ficatul trebuie să realizeze cel mai mare număr de reacţii chimice dintre toate organele? Supranumit uzina organismului, ficatul este responsabil cu procesele de curăţare şi detoxifiere, dar şi cu transformarea alimentelor în energie. Există însă o serie de alimente care fac rău ficatului.
Ficatul are un rol important în procesul de digestie a alimentelor. El metabolizează micronutrienţii şi macronutrienţii proveniţi din alimente. Ficatul acţionează ca un fel de filtru, eliminând toxinele şi alte substanţe nocive din sânge.
Alimente care fac rău ficatului: proteine în exces
O dietă bogată în proteine suprasolicită foarte mult ficatul. Ficatul are, printre altele, şi rolul de a metaboliza proteinele, însă atunci când sunt în exces, el trebuie să depună un efort dublu, ceea ce generează probleme de funcţionare. De obicei, persoanele care consumă multe alimente proteice au tendinţa de a priva organismul de alte substanţe nutritive esenţiale pentru sănătate. Adesea, regimul hiperproteic este adoptat de persoanele care vor să slăbească.
Alimente care fac rău ficatului: fast food
Produsele de tip fast food sunt în topul alimentelor care fac rău ficatului. Majoritatea acestor preparate conţin multe grăsimi şi aditivi alimentari dăunători. Hamburgerii şi alte sendvişuri de la fast food bombardează organismul cu calorii goale, grăsimi şi sodiu, fără substanţe nutritive benefice, cum ar fi vitaminele sau mineralele.
Alimente care fac rău ficatului: grăsimile
Consumul frecvent al unor alimente bogate în grăsimi duce la creşterea nivelului de colesterol în sânge, ceea ce măreşte considerabil riscul de a dezvolta o boală hepatică. Pe lista de alimente care fac rău ficatului din cauza conţinutului mare de grăsimi sunt: carnea roşie, organe de animale, gălbenuşul de ou, smântâna, untul în exces, maioneza, margarina.
Alimente care fac rău ficatului: alcoolul
Alcoolul este unul dintre cei mai mari duşmani ai ficatului. Consumul excesiv de alcool generează o boală numită de medici steatoză hepatică alcoolică şi cunoscută de pacienţi cu denumirea de „ficat gras“. Dacă se continuă consumul de alcool, boala evoluează spre ciroză hepatică şi cancer. Pentru prevenirea problemelor hepatice, cantitatea de alcool recomandată hepatice este de maximum două pahare de vin pe zi la bărbaţi şi doar unul la femei. În cazul pacienţilor diagnosticaţi deja cu afecţiuni hepatice, se recomandă evitarea completă a oricărei surse de alcool.