Adormi în fiecare seară cu televizorul deschis? Iată ce spun experții despre acest obicei: „E similar cu foamea”

0
Publicat:

Fie că este vorba de știrile de seară sau de un episod vechi din „Friends” pe care l-au văzut de 40 de ori, mulți oameni spun că adorm la televizor. De fapt, unii nu-și pot imagina cum ar fi să adoarmă fără el. 

Privitul la televizor înainte de culcare afectează somnul FOTO Shutterstock
Privitul la televizor înainte de culcare afectează somnul FOTO Shutterstock

Dacă sunteți unul dintre aceștia, poate că vă întrebați dacă obiceiul dvs. nocturn este de fapt bun - sau dacă, în cele din urmă, ar putea să vă întrerupă somnul. La urma urmei, ni s-a spus că ecranele pe timp de noapte pot perturba ciclurile noastre naturale de somn și ne țin treji mai mult decât ne-am dori, scrie Yahoo Life.

Așadar, la televizor sau nu? Experții spun că răspunsul este un pic complicat. Iată ce trebuie să știți.

De ce pot unii oameni să adoarmă cu televizorul deschis?

Televizorul este zgomotos și, de obicei, oamenii au nevoie de liniște pentru a dormi. Atunci de ce unii oameni sunt liniștiți de un sitcom? Aric Prather, un psiholog care tratează insomnia, a declarat pentru Yahoo Life că nu este tocmai clar de ce unii oameni pot adormi cu televizorul deschis, în timp ce alții nu pot.

Cu toate acestea, el spune că creierul nostru poate limita procesarea senzorială care ne permite să dormim, chiar dacă există zgomot pe fundal. „Unii oameni sunt mai sensibili decât alții, iar unii stimuli sunt mai alerți", explică Prather.

Molly Atwood, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Johns Hopkins, spune că motivul pentru care majoritatea oamenilor se simt reconfortant la televizor este zgomotul de fond. Acesta le permite să se calmeze sau să își distragă atenția. „Avem un sistem în corpul nostru care este similar cu apetitul pentru foame - cu cât suntem mai mult timp treji, cu atât avem mai multă poftă de somn", spune ea. „Dar dacă suntem într-o stare de anxietate sau dacă sistemul nostru de „luptă sau de fugă" este activat, acest lucru poate anula impulsul organismului nostru pentru somn".

Poate anula dormitul

Dacă mintea cuiva este prea activă, spune Atwood, acest lucru poate anula dormitul. Televizorul le poate permite oamenilor să se concentreze pe altceva, astfel încât să evite gândurile care îi pot ține treji. „Se simt mai relaxați și atunci somnul vine mai ușor", notează ea.

Nicole Carmona, cercetător clinic postdoctoral la Stanford Sleep Health and Insomnia Program, spune că unele persoane se luptă cu „anxietatea de performanță" atunci când este timpul să adoarmă, iar presiunea este prea mare. „În aceste circumstanțe, televizorul poate distrage atenția individului de la orice gânduri anxioase pe care le-ar putea avea în legătură cu adormirea", spune ea.

„Privitul la televizor poate întârzia mersul la culcare"

Dr. Meena Khan, medic specialist în medicina somnului la Ohio State University Wexner Medical Center, spune că, dacă cineva are probleme cu somnul, televizorul poate fi vinovat. „Privitul la televizor poate întârzia mersul la culcare", spune ea. Ea adaugă că cei care se luptă cu insomnia vor, de asemenea, să se asigure că mintea lor asociază patul cu somnul - nu să petreacă timp treaz, uitându-se la televizor, ceea ce poate afecta odihna nopților viitoare.

În timp ce corpul nostru are acel sistem de filtrare a sunetelor în timp ce dormim, nu poate elimina tot zgomotul. Schimbările extreme de volum sau de lumină, cum ar fi o explozie într-o emisiune televizată, ne pot trezi deodată, perturbându-ne somnul.

E important și ce urmăriți la TV

Ceea ce urmăriți înainte de culcare poate avea, de asemenea, un impact asupra modului în care dormiți, spune Carmona. Conținutul emoțional vă poate face să vă simțiți mai treaz și mai implicat, ceea ce vă poate împiedica să vă relaxați suficient pentru a adormi. Deși acest lucru va varia de la persoană la persoană, Carmona spune să evitați emisiunile, filmele sau conținutul precum programele de știri care „sporesc sentimentele de frică, anxietate, tensiune sau furie în apropierea orei de culcare".

În general, însă, faptul că adormiți cu televizorul deschis în fiecare seară poate indica faptul că ceva vă împiedică să dormiți în mod natural. „Dacă întâmpinați dificultăți și simțiți că televizorul este singura opțiune pe care o aveți pentru a adormi, ar putea avea sens să discutați cu un specialist în somn, pentru a găsi metode de gestionare a anxietății sau de liniștire a minții, deoarece există o mulțime de tratamente și instrumente eficiente", spune Atwood.

Există o modalitate mai bună de a te uita la televizor înainte de culcare?

Atwood notează că este important să luați în considerare impactul luminii asupra somnului dumneavoastră, deoarece lumina albastră sau albă intensă poate suprima eliberarea de melatonină de către corpul nostru, care ajută la oprirea vigilenței și permite somnului să preia controlul. Dacă te uiți la televizor pe un computer sau pe o tabletă, acea lumină este mai aproape de fața ta. Din acest motiv trebuie să privești la un televizor care este mai departe de tine.

Setarea unui cronometru pe televizor poate fi, de asemenea, utilă. Acest lucru asigură că televizorul este oprit atunci când ați adormit, reducând astfel întreruperile ulterioare.

În general, Atwood recomandă să limitați timpul pe care îl petreceți la televizor, în pat. Oamenii pot deveni condiționați să asocieze patul cu starea de veghe, mai degrabă decât cu somnul, ceea ce poate afecta odihna în nopțile viitoare. Crearea unei rutine care să se concentreze pe odihnă și relaxare, mai degrabă decât pe televizor, vă poate ajuta să ațipiți mai ușor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite