Studiu: Femeile pot primi cromozomul Y, specific bărbaţilor, chiar şi prin actul sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiu: Femeile pot primi cromozomi masculini chiar şi prin actul sexual FOTO Shutterstock
Studiu: Femeile pot primi cromozomi masculini chiar şi prin actul sexual FOTO Shutterstock

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că o minoritate de femei posedă secvenţe de gene ai cromozomului Y în sângele lor, cromozom care este specific de altfel bărbaţilor. Cercetatorii s-au întrebat astfel de unde au apărut aceşti cromozomi la femei, scrie site-ul Collective Evolution.

Un posibil răspuns ar fi că femeile care au avut o sarcină cu un copil de sex masculin şi-au păstrat în sângele lor celulele de la făt. Mai exact, aceste celule vor rămâne în organismul mamei pe tot parcursul vieţii, chiar dacă sarcina a fost una normala sau a fost vorba de un avort. Acest proces este numit în termenii de specialitate şi „microchimerism”, adică prezenţa în organism a unui număr mic de celule care provin de la un alt individ. Cu toate acestea, rămâne întrebarea referitoare la prezenţa cromozomilor Y pentru celelalte femei care nu au avut niciodată un copil de sex masculin.

Pentru a descoperi câteva răspunsuri la această întrebare, o echipa de imunologi de la Clinica americană Fred Hutchinson Cancer Research a realizat un studiu cu ajutorul a 120 de femei care nu au avut copii de sex masculin. Oamenii de ştiinţă au aflat că aproape 21 % dintre ele aveau un ADN masculin, adicaă în sângele lor se regăseau şi secvenţe ale cromozomului Y, conform sursei citate.

Femeile au fost apoi împărţite în patru grupe, conform sarcinilor pe care le-au avut: Grupa A pentru femeile care au avut 2 fiice, grupa B pentru cele care au avut o fiică şi eventual mai multe avorturi spontane, grupa C pentru femeile care au avut avorturi induse, iar grupa D pentru cele care nu fuseseră deloc gravide până în acel moment. Prevalenţa microchimerismului a fost considerabil mai mare în cea de-a treia grupă (A-8%, B-22%, C-57%, D-10%).

Concluziile studiului notează faptul că posibilele surse prin care o femeie poate primi gene masculine sunt extrem de variante, de la sarcinile normale, până la avorturile spontane sau chiar actul sexual.

Autoarea articolului notează că legătura dintre doi parteneri devine astfel una mai puternică şi chiar mai responsabilă decât s-a crezut până acum. 


Citeşte şi:

Apocalipsa sexului: cum se vor iubi oamenii în viitorul apropiat

Apocalipsa vieţii sexuale este anunţată de un scriitor american licenţiat în psihologie, Christopher Ryan, în cartea „Apusul sexului“. În volumul amintit, psihologul descrie felul în care va arăta sexualitatea viitorului, predicţii bazate pe schimbări recente care, deşi par simple curiozităţi, reprezintă tot atâtea indicii referitoare la modul în care oamenii se vor raporta la relaţia intimă în viitorul nu foarte îndepărtat.

Pragurile critice ale unei relaţii

În viaţa unui cuplu pot exista momente de răscruce. Sociologii au încercat să descopere un tipar în timp şi astfel au ajuns la concluzia că în anii 3, 7, 10 şi 15 de relaţie există nişte praguri critice. Se aplică această teorie oricărei relaţii?

Sfatul sexologului: orgasmul simultan, o pierdere de timp, ce poţi face în schimb

Sexologul Tracey Cox susţine că „în filme, oamenii au orgasm simultan mai des decât servesc micul dejun împreună, însă în viaţa reală, lucrurile stau total diferit”. Aceasta explică ce ar trebui să facă un cuplu în intimitate, în loc să se concentreze pe atingerea punctului culminant în acelaşi moment.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite