Prea strâmt sau prea larg? Cât de mult contează dimensiunea vaginului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaginul este extrem de adaptabil, ţinând cont de faptul că poate fi suficient de strâmt pentru a reţine un tampon igienic intern, dar se poate extinde pentru a lăsa să treacă un copil. FOTO Arhiva Adevărul
Vaginul este extrem de adaptabil, ţinând cont de faptul că poate fi suficient de strâmt pentru a reţine un tampon igienic intern, dar se poate extinde pentru a lăsa să treacă un copil. FOTO Arhiva Adevărul

Veşnica întrebare referitoare la cât de mult contează mărimea apare mai frecvent în cazul bărbaţilor, dar asta nu înseamnă că femeile nu-şi fac griji fix din acelaşi motiv.

Chiar dacă nu este un subiect de conversaţie pentru femei nici măcar când vine vorba de cea mai bună prietenă, dimensiunea vaginului şi cât de mult este afectată relaţia sexuală în mod negativ de acest detaliu anatomic le preocupă şi pe reprezentantele sexului frumos aproape în aceeaşi măsură ca pe bărbaţi. Îngrijorate de acest subiect sunt mai ales femeile care au născut natural şi se tem că viaţa lor sexuală va fi distrusă de efortul aducerii pe lume a unui copil.

Christopher Tarnay, doctor în ştiinţe medicale şi director al centrului de reconstrucţie chirurgicală şi ultrasonografie clinică a abdomenului şi pelvisului pentru femei, în cadrul Centrului Medical UCLA din SUA, consideră că în ultimii 10-15 ani s-au făcut studii şi progrese importante în domeniul medicinii sexuale. 

Acesta atrage atenţia că vaginul este extrem de adaptabil, ţinând cont de faptul că poate fi suficient de strâmt pentru a reţine un tampon igienic intern, dar se poate extinde pentru a lăsa să treacă un copil. Această flexibilitate se datorează faptului că pereţii vaginului sunt similari cu cei ai stomacului, prezentând încreţituri, mai exact pliuri care se dilată sau se extind atunci când este necesar.

Ca o completare, medicul american Jennifer Wider a explicat recent pentru publicaţia Woman’s Health că vaginul îşi modifică dimensiunea pentru o perioadă mai lungă de timp de două ori în viaţă. În primul rând, în timpul naşterii, proces după care vaginul are nevoie de aproximativ şase luni să revină la dimensiunile şi forma lui normală. În al doilea rând, muşchii vaginali îşi pierd elasticitatea pe măsură ce femeile îmbătrânesc, din cauza scăderii nivelului de hormoni.

Adevărul despre adâncimea vaginului 

Cele mai utilizate măsurători ale vaginului sunt realizate în cadrul studiului condus de Masters şi Johnson, în 1960. La cercetare au participat 100 de femei care nu fost însărcinate vreodată, iar în urma măsurătorilor s-a aflat că adâncimea vaginului, atunci când femeia nu este excitată, se încadrează între 7 şi 8 centimetri. Când femeia este excitată, adâncimea vaginului se încadrează între 10 şi 12 centimetri. Însă indiferent de variaţii, studiile au arătat că primul sfert din adâncimea acestuia contează pentru ca răspunsul sexual să fie pozitiv

Măsurarea diametrului: prea strâmt sau prea larg?  

În ceea ce priveşte diametrul vaginului, studiile sunt destul de rare, dar într-o lucrare din 1995, numită „Vaginal anatomy and sexual function” (Anatomia vaginului şi funcţia sexuală), se preciza că diametrul unui vagin când nu este stimulat poate varia între 2,1 şi 3,5 centimetri, cu precizarea importantă că femeile care aveau diametrul de 2,1 centimetri acuzau dureri în timpul actului sexual. Ca recomandare pentru femeile care consideră că nu au pereţii vaginali suficient de puternici, că nu sunt suficient de „strâmte“, cu alte cuvinte, exerciţiile Kegel sunt cele mai bune pentru întărirea muşchilor vaginali. 

Nu în ultimul rând, concluziile unui alt studiu, realizat de o echipă de cercetători din cadrul Good Samaritan Hospital din Cincinnati, Ohio, şi publicat în Jurnalul de Medicină Sexuală din SUA, aratau că lungimea clitorisului unei femei joacă un rol cheie în obţinerea orgasmului. Astfel, în cazul femeilor cu anorgasmie (care nu pot avea orgasm) s-a descoperit că acestea aveau clitorisul de dimensiuni mai reduse şi că era localizat mai departe faţă de deschiderea vaginului.

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite