FOTO „Terapia“ sexy cu ajutorul căreia româncele trec mai uşor peste infidelitatea soţilor şi peste divorţ
0Româncele au devenit tot mai interesate de fotografiile de budoar, şedinţe foto realizate de profesionişti în timpul cărora lasă deoparte inhibiţiile şi hainele şi se transformă în adevărate dive sexy.
Printre clientele care apelează frecvent la astfel de servicii se numără femei care au descoperit că le înşală soţii sau care au divorţat şi vor să-şi confirme că încă mai sunt atrăgătoare, românce ai căror bărbaţi muncesc perioade lungi de timp în străinătate, dar şi viitoare mirese, spune Ella Dache, unul din fotografii specializaţi în fotografie de boudoir.
Fotograful Ella Dache are un avantaj incontestabil pe piaţa încă timidă în România a fotografiei de boudoir: este femeie. Asta în condiţiile în care prima întrebare pe care bărbatul român o adresează iubitei sau soţiei când află că a fost protagonista unei sedinţe foto sexy, special pentru plăcerea lui, este „Cine ţi-a făcut pozele?“.
„Româncele sunt dispuse la astfel de experimente, nu sunt atât de pudice pe cât s-ar putea crede, dar în cazul bărbaţilor români, termenul de boudoir duce automat cu gândul la panaramă. Reacţia imediată a acestora după ce li se pune în faţă un astfel de catalog este să afle dacă fotograful a fost femeie sau bărbat şi dacă există vreun risc să ajungă imaginile în mâinile străinilor“, ne-a declarat Ella Dache, o tânără din Tulcea care s-a specializat în fotografie de boudoir în California, iar acum face asemenea şedinţe foto în România.
Conştientă de faptul că femeile nu reuşesc să fie niciodată mulţumită de felul în care arată, Ella Dache a învăţat în timpul de când se ocupă cu acest tip de şedinţe foto că ceea ce face are şi o latură terapeutică, oricât ar putea să le pară de ridicol unora. „Mi-am dat seama destul de repede după ce am început să fac fotografie de boudoir că femeile îşi recâştigă în timpul acestor şedinţe încrederea în feminitatea lor, se simt din nou atrăgătoare, îşi dovedesc faptul că sunt mai mult decât mamele epuizate de responsabilităţile de zi cu zi, acasă sau la serviciu, sau soţii bune numai să spele şi să gătească“, spune fotograful.
FOTO Ella Dache
La început, Ella Dache credea că aceste poze vor avea succes mai ales în rândul viitoarelor mirese, care vor dori să le ofere mirilor un catalog cu imagini senzuale exclusiv pentru ochii lor. Dar studioul ei a ajuns curând să semene cu un fel de cabinet de terapie, povesteşte Ella.
Ella Dache consideră fotografia de budoar o formă de terapie. FOTO Arhiva personală
„Foarte des veneau cliente căsătorite de ani buni care aflau că le-a înşelat soţul, dar şi femei divorţate care încercau să se convingă de faptul că încă mai pot suscita interesul bărbaţilor la 40 sau 45 de ani“, adaugă Ella Dache. Lucru perfect valabil şi în cazul româncelor care apelează la serviciile sale, de regulă cu vârste peste 25 de ani, independente financiar şi cu studii superioare.
Am avut multe cliente divorţate care mi-au cerut acest tip de şedinţă foto şi în România. Femeile căsătorite au mai rar curajul să facă asta sau, dacă vor, soţii le cam taie avântul cu o remarcă de genul „Dar ce, soţia mea este curvă?“, povesteşte Dache.
Tocmai pentru a le înlătura soţilor sau iubiţilor români prejudecăţile sau temerile, fotograful acceptă să se vadă cu ambii parteneri înainte ca aceştia să ia decizia ca doamna sau domnişoara să facă un catalog budoar.
FOTO Ella Dache
Prin urmare, mentalitatea joacă un rol important în ceea ce priveşte clientela din România, dar şi aspectul economic, pentru că o astfel de şedinţă poate costa de la 500 de lei pe pachet până la 1.700 de lei, în funcţie de durata acesteia, de numărul de fotografii retuşate în Photoshop şi printate etc.
Terapie prin fotografie
Psihologul Keren Rosner consideră că există o latură terapeutică concretă în cazul acestui gen de fotografie sexy, ţinând cont de faptul că femeia se află în centrul atenţiei, la fel şi corpul său, dar şi mesajul generat de atitudinea ei. „În timpul unei astfel se şedinţe, femeia se simte răsfăţată şi frumoasă. Îşi satisface nevoia profund feminină de a fi admirată şi dorită, de a se afla în prim-plan. Aceste şedinţe foto reprezintă un fel de carte de vizită care prezintă cine este ea ca Femeie, lucru care acţionează ca o terapie centrată pe propriul corp, pe esenţa emanată de propria feminitate. Este dovada pe care o poate privi şi pe care poate să o expună. Un astfel de exerciţiu nu poate decât să stimuleze stima de sine şi încrederea. Şedinţele foto şi materialele rezultate în urma acestora contribuie la tratarea complexelor trăite de o femeie, ajută la eliberarea autoconstrângerilor contribuind la dinamica dezvoltării şi evoluţiei sale pe plan personal, profesional şi chiar social“, subliniază Rosner.
FOTO Ella Dache
Cu atât mai mult, încrederea în sine este zdruncinată în cazul femeilor care află că au fost înşelate de soţi sau după un divorţ, în opinia psihoterapeutului.
Printr-un set de astfel de fotografii, în care se vor evidenţia atuurile feminităţii ei, senzualitatea şi atitudinea provocatoare, femeia îşi pozitivizează imaginea de sine. Se convinge prin dovezi concrete, vizibile, că merită să fie iubită. Pe de altă parte, aceste şedinte foto pot fi chiar „arma“ prin care îl fac pe fostul partener să regrete faptul că nu a evitat un gest extrem şi să-l facă să sufere că nu a apreciat ce a avut. E o răzbunare conform principiului „ce-ai avut şi ce-ai pierdut, consideră psihologul Keren Rosner.
Ridurile şi celulita, primele care dispar în Photoshop
Retuşurile în Photoshop acţionează în cazul fotografiei de boudoir ca un fel de „bisturiu magic“, dar fără neplăcerile şi riscurile presupuse de o operaţie estetică, este de părere Ella Dache.
Fotografiile sunt retuşate în Photoshop, iar româncele preferă să le fie îndepărtate celulita şi ridurile. FOTO Ella Dache
Clientele din România îmi cer să fac modificări în Photoshop, de regulă să îndepărtez celulita, ridurile sau burtica. Spre deosebire de clientele din SUA, româncele nu vor poze retuşate până ajungi să nu le mai recunoşti, ci preferă să-şi pună în evidenţă atuurile pe care le au, spune Dache.
Din punctul de vedere al psihologului, fiecare femeie îşi doreşte să fie frumoasă şi are dreptul să se imagineze aşa cum vrea, iar „aranjamentele“ în Photoshop, făcute ca să arate mai seducatoare, nu înseamnă decât transpunerea într-o poveste. „Este un exerciţiu de imaginaţie în care totul este posibil. În noul scenariu, femeia poate să joace rolul pe care îl râvneşte în viaţa de zi cu zi“, adaugă Keren Rosner. Fotograful mărturiseşte că în SUA a avut inclusiv cliente care suferiseră operaţii de mastectomie şi doreau să vadă că încă sunt feminine, căutau să se regăsească după ce locul sânului fusese luat de o cicatrice.
Exemplu de fotografie retuşată în Photoshop. FOTO Ella Dache
Însă cum convingi o femeie obişnuită, fără experienţă în faţa camerei de fotografiat, să să fie relaxată şi să pozeze senzual îmbrăcată în lenjerie intimă sau aproape goală? „Faptul că sunt femeie ajută, dar le ajută să se destindă şi faptul că pun muzică, şedinţa foto include şi un pahar sau două de şampanie, dacă nu vin cu maşina personală, se simt bine când se schimbă în diverse piese de lenjerie sexy şi sunt machiate şi coafate de profesionişti, altele vin însoţite de o prietenă. Dacă nimic din toate astea nu funcţionează, atunci le arăt propriul meu album foto boudoir şi aşa mai scapă de emoţii şi capătă încredere în ele“, descrie Ella Dache ceea ce se întâmplă în timpul unor astfel de sesiuni foto.
Nevestele de marinar îşi fac poze de budoar
O altă categorie de cliente pentru fotografia de boudoir sunt nevestele de marinar sau româncele ai căror soţi sau iubiţi sunt plecaţi foarte mult timp cu serviciul.
Ce mi se pare jignitor în privinţa nevestelor de marinar este percepţia asta românească, cum că ar fi mai dispuse să-şi înşele bărbaţii doar pentru că sunt plecaţi mult timp de acasă. Dar este exact pe dos. Femeile astea stau numai cu gândul la bărbaţii lor în tot timpul cât lipsesc, iar depărtarea le face să fie şi mai îndrăgostite, vorbeşte fotografa despre ceea ce a observat prin prisma meseriei sale.
Lucru cert este că fotografia de boudoir nu-şi prea găseşte locul în cadrul târgurilor de nunţi, unde viitoarele mirese vin adesea nu numai cu iubiţii, ci şi cu mamele-soacre. „Am încercat să intru cu un stand la târgurile de profil, dar mi-am dat seama că nu vor îndrăzni multe cupluri să se oprească pentru a cere detalii, mai ales dacă sunt şi părinţii şi socrii împreună cu ei“, spune amuzată Ella Dache. Prin urmare, mediul virtual este mai potrivit şi mai ferit de judecata celor mulţi pentru promovarea unui astfel de serviciu sexy, dar fără să fie vulgar.
Citeşte şi:
FOTOGALERIE Fotograful Adam Opriş surprinde viitoarele mame în imagini subacvatice spectaculoase
Lifting fără bisturiu: miresele stau la coadă pentru frumuseţe de scurtă durată