INFOGRAFIE O viaţă intimă fericită, o carieră împlinită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frustrările din viaţa intimă îşi pot pune amprenta asupra reuşitelor profesionale şi viceversa FOTO Shutterstock
Frustrările din viaţa intimă îşi pot pune amprenta asupra reuşitelor profesionale şi viceversa FOTO Shutterstock

Fericirea în dormitor se reflectă asupra vieţii de zi cu zi, dar mai ales asupra felului în care faci faţă situaţiilor stresante. Şi, cum cel mai mare stres provine de la locul de muncă, s-a dovedit ştiinţific că sexul de calitate poate aduce un ajutor important în carieră.

Sexul îi face pe oameni fericiţi. Nu este nevoie de cercetări intense pentru a veni în sprijinul acestui adevăr, deoarece cu toţii am experimentat beneficiile acestei activităţi. Totuşi, studiile au arătat că în special bărbaţii culeg beneficiile unei vieţi sexuale sănătoase. Explicaţia: stresul este un declanşator important al bolilor cardiovasculare, iar faptul că te afli într-o relaţie satisfăcătoare ajută la reducerea acestui risc.

Dincolo de aceste aspecte, o viaţă intimă la cote înalte poate fi de ajutor şi în alte domenii. Potrivit unui studiu citat de „The Huffington Post“, sexul de calitate compensează lipsa măririlor de salariu şi duce la creşterea productivităţii la locul de muncă.

Psihologii sunt de acord că stresul afectează relaţiile de muncă şi eficienţa, dar şi viaţa sexuală, reciproca fiind, de asemenea, valabilă. „O relaţie sexuală cu probleme înseamnă frustrări şi reprezintă o sursă de stres care se reflectă şi asupra muncii. Devii irascibil, nu mai eşti la fel de organizat, lucru normal în condiţii de stres. Prin urmare, şi jobul este afectat. La fel însă, un loc de muncă solicitant, stresant, cu multe responsabilităţi şi ore suplimentare, poate avea un impact negativ asupra relaţiei“, explică Alina Chifu, licenţiată în psihologie, din Bucureşti.

Răzvan (36 de ani), agent de turism în Bucureşti, a simţit pe propria piele efectele vieţii stresante de acasă. „Nu mă mai înţelegeam cu soţia de câţiva ani, dar ne încăpăţânam să rămânem în relaţia aceea. Nu mai făcusem dragoste de peste doi ani şi ne vorbeam două zile pe săptămână. La serviciu voiam să-mi omor şefa, mi se părea că mereu are ceva cu mine. Nu aveam chef de nimic şi duceam cu greu la capăt sarcinile primite. Nu mi-am dat seama de efectele vieţii de acasă decât după ce am divorţat. Toţi colegii mi-au zis că sunt un alt om, deşi nu ştiau de căsătoria mea destrămată. Mi-am dat seama că şefa mea nu avea pretenţii exagerate, ba chiar m-a avansat după ce am început să devin proactiv şi să-mi respect îndatoririle“, explică tânărul.

Şi reciproca s-a dovedit a fi valabilă în cazul Amaliei (28 de ani), stagiar avocat în Capitală. Tânăra spune că finalul facultăţii a coincis cu momentul în care logodnicul ei a devenit tot mai distant. „Nu mai voia să mă atingă, pur şi simplu. La început am pus-o pe seama examenului de barou, apoi am încercat în zadar să condimentez viaţa noastră intimă. Am încercat de toate, dar nu mai voia să facem dragoste. Când o făceam, la insistenţele mele, era extrem de frustrant. Se excita greu, termina repede. Devenise penibil, iar eu nu mai reuşeam să învăţ pentru examenul meu de barou cu gândul că mă va părăsi. L-am părăsit eu, dar am picat şi examenul“, povesteşte tânăra.

Totuşi, povestea ei are un sfârşit fericit. „Am cunoscut la câteva luni un tip de care nu-mi doream să mă îndrăgostesc. Aveam nevoie de puţină distracţie şi am decis să fim prieteni cu beneficii, mai ales că partidele de sex se lăsau cu scântei. M-am angajat, am luat examenul, am pornit şi un mic business personal, iar amicul a devenit soţul meu şi suntem foarte fericiţi“, încheie Amalia.

Meseriile şi sexul

Dincolo de efectele sexului în general, specialiştii susţin că fiecare meserie are specificul ei când vine vorba de viaţa intimă. Astfel, indiferent că este doctor, şofer, programator sau agent de vânzări, un bărbat îşi aduce munca acasă, mai exact, în pat.

Un sondaj al unui cunoscut site de lifestyle din SUA, redbookmag.com, efectuat în rândul femeilor măritate, a arătat care sunt meseriile ce garantează o viaţă sexuală activă şi satisfăcătoare, dar şi cele în cazul cărora mai este ceva de lucru.

„Nu este surprinzător că activităţile pe care le ai zi de zi se răsfrâng asupra a ceea ce faci seara acasă. Dacă zi de zi trebuie să desfacă maşini, este foarte posibil să fie şi un bun «explorator» al corpului femeii. Dacă jobul lui este unul logic, constant, fără mari variaţii, şi în dormitor va fi ordonat“, explică Linda DeVillers, doctor în psihologie din SUA şi autoarea cărţii „Love Skills“. Iată câteva dintre profesiile pe care o femeie ar trebui să le „vâneze“ dacă vrea o viaţă intimă foarte bună alături de partenerul său:

Artiştii. Soţiile intervievate (45%) susţin că viaţa lor sexuală este excelentă şi că toţi sunt adepţii preludiului, 13% din femei considerând chiar că acesta durează o eternitate.

Muncitorii în construcţii. 58% din ei fac sex mai mult de două ori pe săptămână, însă 30% din soţiile intervievate şi-ar dori ca ei să fie mai tandri. În plus, ei nu sunt prea dispuşi să ofere sex oral. Chiar dacă nu sunt în dispoziţia necesară pentru sex, nu-şi vor refuza soţiile.

Şoferii şi mecanicii. 61% din femei îi consideră maeştri ai sexului oral. 26% ar folosi lenjerie comestibilă pentru a-şi condimenta viaţa de cuplu. Totuşi, mai mult de o treime adorm imediat după sex (de trei ori peste media înregistrată). „Nu sunt sigură că soţul meu ar înţelege dacă i-aş spune că aş vrea să ne îmbrăţişăm mai des. Dar dacă i-aş spune că vreau să petrecem mai mult timp unul lângă altul, cam de două-trei ori pe săptămână, cu hainele pe noi, sunt sigură că ar înţelege mesajul. Ţine şi de felul lui de a fi, de cum percepe lucrurile în general“, explică Sandra Scantling, doctor în psihologie (SUA) şi autoarea unei cărţi despre cum să oferi satisfacţie în intimitate.

Administratorii de mici afaceri. 46% sunt dispuşi să încerce jucării erotice, dublu faţă de medie. Sunt de şase ori mai dispuşi decât restul bărbaţilor să folosească bice sau cătuşe în timpul actului sexual. O treime din soţii spun că şi-ar dori un preludiu mai lung, dar sunt 100% satisfăcute.

Inginerii şi arhitecţii. 76% din femei spun că preludiul durează exact cât trebuie, iar 71% sunt complet satisfăcute. Sunt mai dispuşi să aducă în pat un vibrator.

Managerii şi supraveghetorii. Aproape jumătate îşi ţin nevestele în braţe, iar 76% au înregistrat „calificative“ peste medie la sexul oral. 29% nu sunt dispuşi să accepte un refuz dacă au chef de sex.

Purtătorii de uniforme (pompieri, poliţişti, curieri). 81% pun plăcerea soţiei mai presus de a lor şi nu se lasă până când aceasta nu este complet satisfăcută. Totuşi, un sfert dintre ei sar peste preludiu şi 35% din femei şi-ar dori ca aceştia să fie mai aventuroşi în pat.

Agenţii de vânzări. 14% fac sex zi de zi, iar 60% sunt deschişi să joace diverse roluri în dormitor. 25% din soţii ar vrea totuşi ca sexul să dureze mai mult.

Cei care poartă costum (avocaţi, contabili, consultanţi). Aproape jumătate îşi doresc să facă sex zi de zi, dar numai 10% au parte de acest lucru. Sunt cei mai dispuşi să se aventureze în afara dormitorului. Doar 56% din soţii sunt însă mulţumite de performanţele lor. 

Medicii şi asistenţii/infirmierii. Cei mai mulţi sunt romantici şi se pricep să-şi satisfacă soţiile. Totuşi, peste o treime din acestea se plâng de durata prea scurtă a relaţiilor intime şi tot pe atâta că aceştia sar peste preludiu. „Recomand ca partenerii în cauză să încerce câteva sesiuni care să fie compuse doar din preludiu. Sunt permise orice fel de mângâieri şi acţiuni, mai puţin penetrarea în sine“, recomandă doctorul în psihologie Lonnie Barbach (SUA), specialist în terapie sexuală şi autoarea cărţii „Cum să te satisfaci ca să-ţi satisfaci partenerul“.

Profesorii şi funcţionarii publici. Toţi sunt adepţii preludiului, 13% fac sex zi de zi şi 43% nu acceptă un refuz din partea partenerei. Aceasta din urmă este în 30% din cazuri nesatisfăcută şi consideră că partida s-a terminat prea repede. Totuşi, cei mai mulţi sunt dispuşi să-şi alinte partenera după sex, ceea ce le aduce un mare plus.

Muncitorii. 20% din soţii sunt total nemulţumite, însă aproape o treime îi consideră foarte sexy, mai ales că sunt dispuşi să experimenteze atât poziţii noi, cât şi jucării erotice.

Programatorii şi specia­liştii în computere. Doar 17% sunt dispuşi să facă dragoste cu partenera de viaţă atunci când nu au dispoziţia necesară. Nu sunt dispuşi să ofere sex oral şi sunt total împotriva vibratoarelor în dormitor. „Recomand ca partenerii să-şi rezerve câteva minute pe zi pentru a încuraja apropierea. Ar trebui să îşi spună cuvinte de dragoste şi de apreciere, lucruri esenţiale pentru a atinge culmile plăcerii“, susţine terapeutul american Wayne Sotile, doctor în psihologie şi autor al volumului „Sindromul Supercuplului“. 

infografie sex si cariera

Acest articol a apărut în „Weekend Adevărul“.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite