Femeile, experte la găsit paiul din ochiul bărbatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile învinuiesc bărbaţii pentru relaţiile
defectuoase 
FOTO Shutterstock
Femeile învinuiesc bărbaţii pentru relaţiile defectuoase  FOTO Shutterstock

Sexul frumos este mult mai predispus să dea vina pe partener atunci când lucrurile nu merg cum trebuie în cuplu, comparativ cu bărbaţii, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care sunt nemulţumite de relaţia lor romantică petrec mult mai mult timp într-un dezacord verbal continuu, învinuind partenerul pentru nefericirea lor, scrie „Huffington Post”.„În cazul cuplurilor fericite, atunci când unul dintre parteneri este furios, celălalt se gândeşte cum să-l înţeleagă şi cum să rezolve conflictul”, a declarat autorul acestui nou studiu, doctor Anita Vangelisti, profesor în comunicare la Uniersitatea din Texas.

Rezultatele cercetării arată cum ceea ce gândesc oamenii în timpul unei situaţii de conflict, poate modela percepţia pe care o au despre relaţie, afectând starea de spirit şi fericirea partenerului.

În cadrul experimentului, doctor Anita Vangelisti alături de colegii ei au studiat 71 de cupluri heterosexuale necăsătorite din Texas, care erau împreună de cel puţin trei ani.

Bani, alcool, relaţii din trecut

Fiecare participant a fost încurajat să-şi exprime gândurile în privat, alături de un cercetător, în timp ce într-o cameră separată se afla celălalt partener. În toată această perioadă, cuplul discuta pe un program de chat despre un subiect conflictual. Subiectele cel mai des abordate s-au legat de timpul petrecut împreună, bani, relaţiile din trecut, consumul de alcool sau prietenii şi rudele care nu erau de acord cu relaţia.

După conversaţiile pe chat, partenerilor li s-a dat un răgaz de zece minute pentru a discuta subiectele în cauză şi pentru a găsi o soluţie. În tot acest timp, un observator le reamintea să-şi exprime gândurile aşa cum au făcut-o şi în faţa programului de chat.

Negare şi dezamăgire

Cercetătorii au descoperit că în timpul unei conversaţii mai aprinse, dacă unul dintre parteneri neagă partea sa de vină, celălalt este mult mai predispus să fie nefericit în cadrul relaţiei.

Persoanele dezamăgite de jumătatea lor devin inflexibile în gândire şi mai interesate să schimbe subiectul de discuţie. De asemenea, se gândesc foarte mult la repetitivitatea unei discuţii în contradictoriu. Pe de altă parte, atunci când ambii parteneri sunt nemulţumiţi, fiecare dintre ei tinde să creadă că celălalt are o vină mai mare, astfel că se concentrau pe dezacorduri şi emoţii, cum ar fi furia şi frustrarea. Bineînţeles, există diferenţe între interacţiunile virtuale şi conversaţiile faţă în faţă, pentru că primele nu le oferă participanţilor şansa de a-şi vedea expresiile facile sau de a resimţi tonul vocii, ceea ce poate atenua sau intensifica o reacţie.

Diferenţă majoră

Spre deosebire de alte studii care au constatat diferenţe multiple între modul în care gândesc bărbaţii şi femeile atunci când se află într-o situaţie de conflict, studiul actual a descoperit o singură diferenţă semnificativă între sexe: femeile au mai multe şanse să dea vina pe bărbaţi pentru o relaţie defectuoasă. „Rezultatele ridică semne de întrebare cu privire diferenţele acceptate pe scară largă între percepţiile femeilor şi ale bărbaţilor”, concluzionează doctor Anita Vangelisti.

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite