De ce într-o relaţie monogamă trebuie să faci sex şi atunci când nu ai chef, în opinia unui medic: „O dovadă de egoism foarte des întâlnită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adesea, persoanele aflate în relaţii monogame consideră că au dreptul să refuze să facă sex cu partenerul pur şi simplu pentru că nu au chef. Deşi poate să pară o alegere firească, un medic este de părere că lipsa de chef nu este un motiv suficient pentru a te sustrage de la una dintre cele mai importante îndatoriri conjugale.

Medicul american Tevna Tayler a stârnit controverse în mediul online după ce a explicat într-un articol pentru publicaţia Yourtango de ce partenerilor implicaţi într-o relaţie monogamă nu li se mai aplică afirmaţia „este corpul meu şi eu decid ce trebuie să fac”, în ceea ce priveşte viaţa sexuală. 

„Deşi este o afirmaţie cât se poate de adevărată, în principiu, aceasta nu mai este la fel de valabilă pentru persoanele care au o relaţie monogamă. De exemplu, chiar dacă ai chef să faci sex într-o zi cu tipul sexy pe care l-ai întâlnit la o cafenea, dar vrei să-ţi păstrezi relaţia monogamă, atunci nu ai cum să faci asta pentru că ţi-ai luat un angajament care nu permite acest lucru. Trupul tău, în sens sexual, îţi aparţine, dar îi aparţine şi partenerului tău. Iar dacă respecţi relaţia monogamă şi îţi respecţi partenerul, atunci nu mai eşti singura persoană de care trebuie să ţii cont atunci când iei decizii referitoare la corpul tău, sexual vorbind”, punctează medicul.

Aceasta consideră că atâta timp când nu este vorba despre o relaţie în care partenerii au libertatea de a face sex şi cu alte persoane, dinamica de cuplu se schimbă. ”Decizia în această situaţie este luată parţial şi de partener într-o relaţie monogamă. Din clipa în care hotărăşti că partea sexuală a vieţii tale se află şi în puterea partenerului, iar el acceptă acelaşi lucru, regulile sunt altele”, punctează Tevna Tayler.

Problemele pe care le poate ascunde refuzul de a întreţine relaţii sexuale 

Specialistul arată că poţi să te foloseşti de această încredere pentru a-ţi determina partenerul să facă ceea ce doreşti, cu alte cuvinte să foloseşti sexul pentru a-l manipula, ceea ce duce la frustrare sexuală şi la acumularea resentimentelor, sau poţi să te foloseşti cu înţelepciune de acest angajament pentru a-şi exprima dragostea pentru partener şi dorinţa de a avea o relaţie fericită împreună.

Cu excepţia cazului în care există un motiv cât se poate de serios pentru a evita relaţiile sexuale cu partenerul de viaţă, nu ar trebui să tratăm cu nepăsare şi lejeritate refuzul de a face sex cu perechea noastră. Într-o relaţie monogamă se presupune că tu eşti singura persoană cu care poate face sex. Nu-i faceţi să regrete această decizie. Găsiţi o cale prin care să-i arătaţi că aveţi măcar pornirea de regăsi dorinţa, explică medicul.

Există posibilitatea ca refuzul de a întreţine relaţii sexuale să ascundă probleme profunde, care se pot referi la relaţia de cuplu sau la probleme ale persoanei care nu mai simte dorinţa sexuală. Poate fi vorba despre depresie, despre o relaţie care are nevoie de schimbări pentru a ieşi din rutină sau chiar de o relaţie care trebuie să se încheie. Atunci când unul dintre parteneri devine dezgustat de celălalt, indiferent de motiv, este nevoie de o discuţie sinceră. Dacă problema nu poate fi rezolvată, atunci poate că despărţirea este o variantă, sugerează medicul.

Orice aţi face, nu vă transformaţi în temnicerul partenerului de viaţă. Nu-l condamnaţi la o viaţă de celibat doar pentru că vouă vă convine situaţia respectivă. Este o dovadă de egoism care, din păcate, este foarte des întâlnită în cazul multor cupluri monogame. Nici nu este de mirare că există atâta infidelitate, atâtea despărţiri şi resentimente în cazul relaţiilor de cuplu. Dacă sexul cu persoana alături de care ţi-ai dorit să rămâi este un lucru atât de neplăcut, atunci de ce ai ales de la început o relaţie monogamă sau de ce mai rămâi?”, conchide medicul american.
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite