Cum ne afectează relaţia cu persoana iubită visele din timpul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te-ai trezit prost dispus după o noapte în care ai visat că iubita sau soţia i-a făcut ochi dulci unui coleg de serviciu, chiar dacă nu există niciun motiv real pentru care ai putea să suspectezi aşa ceva? Un studiu recent a arătat cât de mult ne poate schimba un vis nevinovat atitudinea faţă de persoana iubită

Cercetarea realizată la Universitatea Reading din Marea Britanie, în colaborare cu o echipă de psihologi americani, a relevat că emoţiile cu care rămânem după ce ne trezim dintr-un vis neplăcut, în care rolul principal a fost jucat de partenerul de viaţă, se reflectă în mod direct asupra acestuia.

„Atunci când ne amintim fragmente dintr-un vis în care am fost geloşi sau am suferit pentru că perechea ne-a înşelat, avem tendinţa de transfera senzaţiile din vis în realitate, proces care se traduce printr-o atitudine agresivă faţă de partener“, se arată în publicaţia de specialitate „Psychological and Personality Science Joural“.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au rugat 61de bărbaţi şi femei să noteze ceea ce au visat, imediat după ce s-au trezit.Voluntarii, toţi implicaţi într-o relaţie, au completat inclusiv chestionare detaliate despre ceea ce au făcut în dimineaţa în  care au avut visele respective: cât timp au petrecut împreună cu partenerul, dacă s-au certat sau dacă au fost drăgăstoşi şi atenţi cu jumătatea lor. În total, pe perioada studiului, au fost analizate 842 de vise, în condiţiile în care 87% din subiecţi şi-au visat cel puţin o dată iubitul sau iubita.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că atunci când o persoană se simte geloasă în vis acest lucru se traduce în mai multe conflicte cu persoana iubită în ziua următoare. Ba chiar, voluntarii care au visat că s-au certat cu partenerul au raportat o atitudine ostilă faţă de partener pe parcursul următoarelor câteva zile.  

Conform cercetării, nu doar emoţiile negative experimentate în timpul unui vis ne pot schimba comportamentul faţă de cel de lângă noi, ci şi trăirile pozitive. Astfel, persoanele ale căror vise au fost pozitive s-au dovedit mult mai afectuoase cu partenerii de viaţă.

Psihologii nu şi-au dat încă seama dacă visele ne alterează starea de spirit fără să realizăm acest lucru sau dacă ne schimbăm atitudinea tocmai pentru că ajungem să considerăm că am visat ceva anume tocmai pentru că am avea o problemă reală cu partenerul.

Citeşte şi: 

Lucruri pe care nu le ştii despre somn

Cercetătorii japonezi au creat un dispozitiv care înregistrează visele

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite