Somnul stimulează creativitatea: asociaţii bizare ale viselor, în viaţa reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul este o metodă de a impulsiona creativitatea testată cu succes de către scriitori, poeţi şi chiar pictori. Dar oare psihologii pot explica de ce primele momente după trezire sunt şi cele mai pline de creativitate?

Cea mai bună dovadă pe care o avem despre starea noastră mintală din timpul somnului este acel fenomen ciudat care se numeşte „vis“. Sunt foarte multe necunoscute în materie de vise, dar un lucru este sigur: visele sunt ciudate. 

Mai mult, să asculţi visele altcuiva este de-a dreptul plictisitor: un tren care nu era tren, de fapt era o petrecere şi fratele meu era acolo dar şi o fată cu care n-am mai vorbit din şcoala generală care era aceeaşi cu o colegă de serviciu... Însă, pentru cel care visează, totul este foarte important şi, mai ales, are o legătură. Pentru restul care ascultă poveşti despre vise, totul este foarte plictisitor, notează BBC.

Şi totuşi, aceste monologuri bizare subliniază un aspect interesant al lumii viselor: crearea de legături între fapte şi lucruri care, aparent, nu au nicio legătură. De fapt, nu diferă cu nimic de modul în care minţile creative îşi desăvârşesc opera, conectând idei şi concepte la care nimeni nu se gândea că ar avea o legătură.

Metodele ştiinţifice sunt cea mai bună metodă de a investiga conştienţa din timpul visului. În 2007, Matthew Walker, profesor de psihologie la Universitatea din California, SUA, a condus un studiu care ajută la ilustrarea puterii somnului în crearea unor conexiuni între lucruri aparent opuse.

Subiecţilor studiului le-au fost prezentate modele abstracte şi au fost rugaţi să facă legătura între ele. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat după ce seara le-au fost reprezentate modelele şi dimineaţa a avut loc testarea. După o noapte de somn, legăturile dintre modelele abstracte au fost corecte. 

Combinarea ideilor pentru a realiza noi legături necesită timp. Legăturile dintre informaţii, pe care mintea noastră raţională (cea trează) le vede opuse, par să fie foarte simplu de realizat atunci când suntem deconectaţi, când alunecăm în lumea visului.

Chiar această funcţie a somnului poate explica de ce ne simţim mai creativi imediat ce ne-am trezit dintr-un vis. Or fi visele ciudate, dar, doar pentru că nu au sens în viaţa reală, nu înseamnă că sunt fără sens. 


Citeşte şi:

Somnul şi imaginaţia: ce idei extraordinare au pornit de la un simplu vis

Inspiraţia poate apărea în cele mai neobişnuite moduri, în cele mai improbabile momente şi... în somn. Visele sunt o sursă extraordinară de înţelepciune şi s-au dovedit a fi foarte folositoare, de la rezolvarea unor probleme complicate până la reducerea stresului.

Curiozităţi despre somn: femeile au nevoie de mai multă odihnă şi jocurile video te scapă de coşmaruri

Cine are nevoie mai multă de somn, bărbaţii sau femeile? Sau cum pot gamerii să se vindece de coşmaruri? Curiozităţile despre somn par nelimitate. Fiecare lucru nou pe care îl aflăm despre dormit şi despre vise ne minunează şi ne face să credem că somnul este, într-adevăr, un tărâm cu foarte multe alte taine de descoperit.

De la coşmaruri la halucinaţii nocturne. Ce-ţi dezvăluie visele despre sănătatea ta

Poate că discuţiile despre înţelesul ascuns al viselor sunt fascinante, însă oamenii de ştiinţă consideră că semnificaţia lor este foarte importantă, şi nu din cauza simbolisticii. Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani de zile.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite