Care este semnificaţia psihologică a celor mai frecvente vise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu toţii visăm mai mult decât putem să ne amintim FOTO Shutterstock
Cu toţii visăm mai mult decât putem să ne amintim FOTO Shutterstock

Ne petrecem o treime din viaţă dormind, iar mare parte din acest timp dedicat refacerii fizice şi psihice este acompaniată de vise. Cu toţii visăm, dar frecvenţa cu care se petrece acest proces şi capacitatea de a ne aminti ceea ce ne-a înspăimântat sau ne-a făcut să zâmbim în somn diferă de la persoană la persoană.


În ciuda faptului că există o ramură a psihologiei care studiază visul, nu s-a descifrat încă mecanismul acestei forme de activitate psihică şi nici care este, mai exact, scopul imaginilor care ni se derulează în minte în timpul somnului. În medie, o persoană are aproximativ 1.460 de vise într-un singur an, ceea ce însemnă o medie de patru vise pe noapte.

Ceea ce este sigur, cu toţii visăm mai mult decât putem să ne amintim. Există, totuşi, o categorie de vise care se repetă într-o formă similară, ceea ce face ca oamenii să viseze în anumite situaţii cam aceleaşi lucruri. Publicaţia online plusbrainpower.com a trecut în revistă cele mai comune vise ale oamenilor şi posibilele semnificaţii psihologice ale acestora.

1. Dinţi care cad 

Unul dintre cele mai întâlnite vise se referă la căderea dinţilor. Câţi dintre noi nu s-au trezit asudaţi şi aproape că au fost tentaţi să verifice dacă nu au nevoie urgent de o vizită la stomatolog? Psihologii consideră că un astfel de vis ar putea înseamna că ne temem să nu fim respinşi, că suntem speriaţi de bătrâneţe sau de faptul că ne-am putea face de râs în faţa celorlalţi. 

2. Maşini

Nu trebuie neapărat să şofezi ca să visezi maşini. Dar ipostaza în care suntem puşi în scenariul visat se pare că indică anumite situaţii cu care ne putem confrunta în viaţa reală. 

  • Dacă apari la volan şi conduci liniştit, acest lucru indică faptul ai găsit calea pe care trebuie să o urmezi în viaţă şi că ai încredere că vei deveni stăpân pe viaţa ta.
  • Dacă te afli pe locul din spate, psihologii consideră că este foarte posibil să te subestimezi în viaţa de zi cu zi
  • Dacă treci printr-un accident de maşină, te afli la un moment de răscruce în viaţă şi nu ai habar ce să faci
  • Dacă visezi că ţi-a fost furată maşina, visul ar putea semnifica faptul că eşti dezorientat în viaţa personală şi că ai nevoie de îndrumare
  • Dacă te afli într-o maşină parcată, subconştientul ar putea să-ţi transmită că trebuie să iei lucrurile mai uşor şi să te bucuri mai mult de viaţă 

3. Gol în public

Acest vis extrem de comun poate avea mai multe semnificaţii. Astfel, persoanele care visează că rămân goale sau că sunt sumar îmbrăcate într-un loc aglomerat ar putea să se simtă vulnerabile dintr-un anumit motiv. De asemenea, s-ar putea să fie vorba despre teama de a nu dezvălui prea multe lucruri personale în faţa celorlalţi, frica de a fi prins cu o greşeală sau de a fi judecat în mod greşit de ceilalţi.

4. Trădat în dragoste

Cei care sunt implicaţi în relaţii visează adesea că sunt înşelaţi de partener, dar semnificaţia ar putea fi diferită. Psihologii avansează trei explicaţii pentru acest vis. În primul rând, subconştientul ar putea să vă transmită că simţiţi nevoia de mai multă atenţie din partea iubitului. De la caz la caz, ar putea fi vorba şi despre convingerea că partenerul nu este pregătit să-şi ia un angajament pe termen lung faţă de dumneavoastră sau bănuiţi că nu este în întregime sincer într-o anumită privinţă.

5. Eşec la un examen

Visele în care suntem dezamăgiţi pentru că dăm greş la un test ar putea să aibă legătură directă cu tema de a da greş în viaţa reală. Este foarte posibil ca acest tip de vis să apară tocmai în momentele în care simţiţi că nu vă ridicaţi la nivelul aşteptărilor pe care le au ceilalţi de la dumneavoastră.

6. Senzaţia că suntem urmăriţi

Atunci când visăm că suntem observaţi de cineva sau că fugim înspăimântaţi de o prezenţă necunoscută, se pare că fugim de fapt de problemele care ne asaltează în viaţa de zi cu zi. Pe de altă parte, acest visa ar putea să indice că vă temeţi de o ameninţare din realitate.

7. Prăbuşire

Visele în care avem senzaţia că ne prăbuşim în gol au loc, de regulă, în fazele iniţiale ale somnului şi pot fi însoţite de spasme musculare, mişcări bruşte care ne trezesc de cele mai multe ori. Semnificaţiile acestui vis se leagă de tema de eşec, de sentimentul că sunteţi copleşiţi de probleme şi de pierderea controlului.

8. Şerpi

Târâtoare cu simbolistică puternică, şerpii apar foarte des în visele oamenilor şi ar putea semnala temeri ascunse pe care nu le-am conştientizat încă. Nu în ultimul rând, şerpii din vis ar putea să semnifice îndoielile pe care le aveţi cu privire la o persoană în care simţiţi că nu vă puteţi încrede.

9. Zbor

Cele mai multe dintre visele în care se întâmplă să zburăm se încadrează în categoria viselor lucide, când ştim că visăm şi chiar putem să influenţăm, într-o anumită măsură, ceea ce se întâmplă. Zborul lin înseamnă că aţi dobândit o nouă perspectivă asupra vieţii şi că simţiţi că sunteţi stăpâni pe o situaţie, în timp ce apariţia „turbulenţelor“ echivalează cu o problemă care vă împiedică să evoluaţi.

10. Moarte

Probabil că cei mai mulţi se sperie atunci când visează că au murit, dar psihologii consideră că un astfel de vis are un înţeles pozitiv. Mai exact, moartea simbolizează depăşirea unui obstacol din viaţa reală, depăşirea unei experinţe nefericite sau anunţă schimbări majore şi de bun augur pe viitor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite