Ce pericole te pândesc dacă nu faci sex în mod regulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sexul neregulat poate să aibă consecinţe asupra individului din mai multe puncte de vedere, fapt care îi poate afecta relaţiile, dar şi sănătatea.

Despărţiri, muncă, călătorit peste graniţă. Există multe aspecte care îţi pot afecta viaţa sexuală, ceea ce poate avea, asemenea unui joc de domino, repercusiuni şi asupra sănătăţii şi activităţilor cotidiene. Mai jos, site-ul menshealth.com a întocmit o listă cu cinci pericole la care te expui dacă nu faci sex în mod regulat.

Te simţi neliniştit

Sexul îi ajută pe parteneri să elimine „presiunea“ acumulată în timp. Cercetătorii scoţieni au descoperit că persoanele care nu au făcut sex în mod regulat se confruntă cu situaţii stresante care îi afectează, cum ar fi vorbitul în public, spre deosebire de cei care au avut cel puţin un contact sexual pe o perioadă de două săptămâni. În timpul sexului, creierul eliberează substanţe chimie care te fac să te simţi bine, cum ar fi endorfinele şi oxitocina, care te fac să simţi eliberare, arată cercetătorii.

Creşte riscul cancerului de prostată

Bărbaţii care nu au parte de sex în mod regulat se expun unui pericol: creşterea riscului dezvoltării cancerului la prostată. Un studiu prezentat de Asociaţia Urologică Americană a descoperit că bărbaţii care fac sex des au 20% mai multe şanse să nu se îmbolnăvească de cancer. Motivul? Ejaculările frecvente pot elimina potenţialele substanţe dăunătoare din prostată.

Sensibilitate la răceală şi gripă

Din nefericire, mai puţin sex duce la lipsa stimulării sistemului imunitar. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperitcă persoanele care fac sex o dată sau de două ori pe săptămână au parte de creşterea cu 30% a imunoglobinei A, în comparaţie cu cei care fac sex mai rar. Imunoglobina A este una dintre primele „linii de apărare“ a organismului împotriva virusurilor, spun cercetătorii.

Nesiguranţa în relaţia de cuplu

Lipsa sexului are consecinţe asupra fericirii, securităţii şi apropierii partenerilor. „Lipsa sexului într-o căsătorie poate avea un impact negativ asupra sitmei de sine, întăreşte un sentiment de vinovăţie şi reduce nivelul oxitocinei, hormonul fericirii şi al ataşamentului, şi a altor hormoni. De asemenea, creşte frica vizavi de teama că partenerul va căuta să-şi satisfacă nevoile sexuale cu altcineva, lucru care poate conduce la paranoia“, crede Les Parrott, psiholog şi autor al cărţii „Saving Your Marriage Before It Starts“. Cu toate acestea, Parrot subliniază faptul că un cuplu poate să fie fericit şi fără sex. „Sexul este doar una dintre exprimările intimităţii de cuplu“, arată el. Sărutul, ţinutul de mână, complimentele sau darurile neaşteptate vă pot menţine conectaţi cu partenerul din punct de vedere emoţional, chiar dacă nu petreceţi mult timp conectaţi fizic.

Creşte riscul disfuncţiei erectile

Bărbaţii care fac sex rar sunt prefispuşi disfuncţiei erectile, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Medicine. Autorii studiului sugerează că, din moment ce penisul e un muşchi, sexul în mod frecvent ajută la păstrarea potenţei într-un mod asemănător exerciţiilor fizice care ajută la menţinerea rezistenţei. 

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite