Ce avantaje aduce rutina în pat

0
0

Obişnuinţa care se instalează de obicei într-un cuplu poate deveni o ameninţare pentru relaţie, însă ea are şi unele părţi bune. Află care sunt acestea şi cum să profiţi de avantajele ei.

Este aproape imposibil ca rutina să nu se instaleze la un moment dat în cuplu. Doar nu credeai că fiorii de la începutul relaţiei vor dura „până când moartea vă va despărţi"...

Obligaţiile de zi cu zi fac ca viaţa să fie cumva planificată şi organizată. De multe ori, seara îţi faci în minte o listă cu tot ceea ce ai de făcut în ziua următoare. Adesea, viaţa sexuală sfârşeşte prin a ajunge şi ea pe această listă, devenind mai degrabă o obligaţie decât o plăcere. Pot face sexul şi rutina casă bună?

Profită de lipsa inhibiţiilor


Să vedem ce se poate face atunci când sexul se transformă într-o datorie conjugală. În primul rând, speculează la maximum toate avantajele care derivă din rutina sexuală. Da, ai citit bine, rutina în aşternut poate avea şi părţi bune!

Poate cel mai mare avantaj este faptul că îţi cunoşti partenerul foarte bine din punct de vedere sexual, cu alte cuvinte ştii ce îi face plăcere pe plan erotic. Aşadar, inhibiţiile nu au ce căuta în patul unor parteneri care sunt împreună de mai mulţi ani. Iar lipsa inhibiţiilor asigură împlinirea erotică.

Stimulează dorinţa erotică

Ce ar fi să nu te mai gândeşti la sexul conjugal ca la o obligaţie? În acest sens, este foarte important să nu uiţi de momentele de intimitate în cuplu. Nu amâna neapărat spre seară astfel de clipe, nu lăsa dorinţa sexuală să vină la comandă. Sedu-ţi partenerul, exprimă-ţi afecţiunea prin gesturi tandre (mângâieri, săruturi), care pot trezi pasiunea în cuplu. Savurează la maximum preludiul şi experimentează poziţii noi pentru a face dragoste.

Conferă siguranţă şi longevitate

Pentru majoritatea celor peste 800 de cupluri care au participat la un sondaj canadian, rutina este sinonimă cu stabilitatea în cuplu. Annie Fournier, sexolog, explică acest rezultat astfel: „Rutina ajută cuplul să se definească şi îi conferă siguranţă.

Trăinicia unui cuplu este asigurată tocmai de rutina cotidiană". Sexologul consideră că, din punct de vedere intim, rutina imprimă un ritm cuplului: „Rutina sexuală te poate ademeni să explorezi. Cu cât partenerii se cunosc mai bine, cu atât sunt mai tentaţi să experimenteze lucruri noi pe plan sexual".

Monotonia poate destrăma relaţia

Nu lăsa rutina să se transforme în monotonie, fiindcă ea poate deveni o ameninţare pentru parteneri, putând duce chiar la separare. În general, atunci când apare, rutina este însoţită şi de răceală, de lipsă de comunicare şi de indiferenţă faţă de dorinţele şi de nevoile partenerului.

Fii tu cel care ia iniţiativă dacă observi că obişnuinţa te distanţează de persoana iubită. Cei mai mulţi ajung să îşi înşele partenerul din cauza răcelii instalate în cuplu şi din pricină că nu mai comunică aşa cum o făceau la început.

Specialistul nostru

Lena Rusti, psiholog psihoterapeut

Printre avantajele rutinei sexuale se numără sentimentul de siguranţă. Daca ştii ce se aşteaptă de la tine şi dacă partenerul tău ştie ce aştepţi de la el, apare un sentiment de confort care poate fi un liant al relaţiei.

De asemenea, oferă sentimentul de încredere în relaţie. Fiindcă nu se cere mai mult, acest lucru poate crea un sentiment de împlinire, credinţa că fiecare este „bun" şi este exact ceea ce partenerul aşteaptă de la el. Printre dezavantaje, rutina poate fi sursă de tensiuni. Astfel, dacă unul dintre parteneri încearcă să schimbe ceva, celălalt poate interpreta greşit şi poate apărea o sursă de conflict în relaţie.

Viață de cuplu


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri