Trucuri pentru curăţenia de primăvară şi de Paşte: amestecul minune care face lună rosturile faianţei şi cum se împrospătează saltelele de pat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curăţenia generală de primăvară sau făcută înainte de Paşte, în timpul căreia gospodinele întorc casa cu susul în jos, poate fi terminată repede şi eficient apelând la câteva trucuri menite să rezolve cele mai solicitante corvezi domestice.

1. Curăţarea perdelelor poate fi mult simplificată dacă după ce le spălăm, în loc să aşteptăm să se usuce ca să le călcăm, le atârnăm la ferestre după ce le stoarcem de apă cât se poate de bine, urmând să se netezească toate cutele sub propria greutate.

2. Jaluzelele se pot şterge mai uşor de praf cu ajutorul unei rigle împăturite într-o cârpă curată. Pulverizăm pe ea spray de mobilă şi apoi ştergem uşor lamelele, de sus în jos. Jaluzelele pot fi şi aspirate, dacă aspiratorul este dotat cu o perie specială pentru tapiţerie.

3. Saltelele de pat,pernele şi pilotele trebuie curăţate sau spălate, de la caz la caz, de două ori pe an. Pentru a împrospăta salteaua de pat putem să presărăm pe ea bicarbonat de sodiu, lăsăm praful să acţioneze măcar o oră, apoi îl aspirăm cât se poate de bine. După aspirare mai putem să frecăm suprafaţa saltelei cu o cârpă înmuiată în apă cu oţet, stoarsă foarte bine.

4. Curăţenia temeinică presupune şi curăţarea plăcilor de gresie sau de faianţă din baie şi din bucătarie, iar acest lucru se poate face destul de simplu cu ajutorul unui produse de curăţare cu PH neutru. Există şi posibilitatea de a face un amestec din jumătate de cană de bicarbonat de sodiu cu 8 litri de apă pentru a şterge gresia cu un mop obişnuit.

5. Mucegaiul dintre rosturi poate fi dizolvat cu un mix făcut din două părţi de bicarbonat de sodiu, o parte borax (sau apă oxigenată) şi apă călduţă, în aşa fel încât să formeze o pastă mai subţire. Compoziţia se aplică pe rosturile gresiei sau faianţei şi se freacă folosind o periuţa de dinţi veche. Suprafaţa se clăteşte mai apoi foarte bine. Mai există varianta de a curăţa petele de mucegai cu ajutorul unui amestec format din trei părţi apă şi una de clor, dar cu condiţia ca rosturile să nu fie colorate, pentru că le veţi decolora. 

6. Există şi un truc menit să menţină rosturile curate, scop în care aveţi nevoie de o lumânare din ceară albă. Rosturile se curăţă cât mai bine şi apoi trebuie frecate cu lumânarea, astfel încât ceara să acţioneze ca un strat protector, mizeria fiind curăţată mai repede. Trucul cu lumânarea se execută foarte simplu, ca în filmuleţul de mai jos. 

7. Tot pentru îndepăratarea petelor dificile, de această dată cele de pe blatul de la bucătărie, puteţi folosi o soluţie făcută din jumătate de cană de amoniac dizolvată în patru litri de apă. Petele de cafea sau de suc se pot curăţa cu câteva picături de amoniac puse în apă, la care adăugăm şi puţină apă oxigenată. 

8. Covoarelor, dacă nu trebuie să fie spălate, le puteţi împrospăta culorile dacă le periaţi cu o soluţie făcută din apă şi sare grunjoasă ori dacă presăraţi sare pe el. După această operaţiune, covorul se rulează şi se lasă astfel timp de două sau trei zile, apoi trebuie să-l aspiraţi cât se poate de bine. Dacă doriţi să eliminaţi şi mirosul neplăcut din covor, lăsat de obicei de animalele de casă, puteţi să ştergeţi suprafaţa cu o bucată de perdea îmbibată într-un amestec de oţet cu apă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite