Vodafone a deschis un laborator în cadrul Universității Politehnice din București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vodafone România a deschis astăzi, 4 mai, un laborator de cercetare și dezvoltare digitală în cadrul Universității Politehnice din București (UPB).

Sub titulatura Vodafone Innovation Hub, acesta este un concept multidisciplinar, bazat pe activități didactice, de cercetare și de susținere a startup-urilor, reunind, astfel, o serie de preocupări academice din domeniul electronicii, telecomunicațiilor și tehnologiei informației. Totodată, Vodafone Innovation Hub este un incubator de cercetare, dezvoltare și inovare în zonele de interes 5G/6G, IoT/IoE, AI, MPN, Open RAN, Edge Computing și robotică.

În deschiderea evenimentului au vorbit Mihnea Costoiu, rector UPB, și Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România.

După încheirea prezentării a urmat o dezbatere la care s-au alăturat Sabin Sărmaș, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților și Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Cercetării și Inovării. 

Discuția a pornit de la Vodafone Innovation Hub și s-a dus în zona de digitalizare, alfabetizare digitală, AI, dificultăți și provocări prezente și viitoare în raport cu tehnologia. Discuțiile au fost moderate de Alessandra Stoicescu.

Printre cele mai importante tehnologii disponibile în laboratorul Vodafone Innovation Hub se numără: o rețea 5G de tip New Radio și NB-IoT, senzori avansați pentru aplicații medicale sau pentru monitorizarea inteligentă a mediului înconjurător, sisteme de dezvoltare IoT și 5G, algoritmi de inteligență artificială (AI) folosiți în telecomunicații și în aplicații IoT, precum și algoritmi de procesare automată a imaginilor sau a sunetului, drone, soluții de tip geamăn digital bazate pe realitate augmentată/virtuală (AR/VR/XR), sisteme de comunicații deschise de tip Software Defined Radio (SDR), robotică, nanosateliți, dispozitive de analiză a rețelelor mobile și a spectrului radio, terminale mobile de test, calculatoare pentru procesarea unor volume mari de date și sisteme de imprimare 3D.

Vodafone Innovation Hub este conceput pentru a oferi acces la tehnologie și resurse pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și cercetători din cadrul UPB. Laboratorul poate găzdui și studenți de la alte universități din țară care au parteneriate sau proiecte de cercetare comune cu UPB.

Inaugurarea centrului Vodafone Innovation Hub face parte din Memorandumul de Colaborare semnat de Vodafone și UPB în 2022. Acest acord vizează creșterea calității educației și susține tranziția accelerată spre abilitățile și capabilitățile digitale și folosirea tehnologiei avansate în mediul academic. Memorandumul include și implementarea unor proiecte specifice cercetării, dezvoltării, transferului tehnologic și creșterea calității educației și formării profesionale pentru dezvoltarea capitalului uman.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite