VIDEO Microsoft a creat un site impresionant pentru a marca 60 de ani de la prima ascensiune pe Everest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
GlacierWorks permite vizualizarea traseului complet al ascensiunii
GlacierWorks permite vizualizarea traseului complet al ascensiunii

Microsoft şi GlacierWorks au lansat un proiect comun cu ocazia aniversării a 60 de ani de la prima ascensiune pe Vârful Everest, făcută de Sir Edmund Hillary. Proiectul recrează senzaţiile celor care se aventurează pe munte, prin panorame şi o interfaţă HTML 5.

Site-ul se numeşte Everest: Rivers of Ice şi poate fi accesat la acest link. El permite vizualizarea istoriei Everestului, urmărirea traseului spre vârful final şi oferă momente din viaţa temerarilor. De asemenea, site-ul permite oamenilor să vadă evoluţie muntelui prin compararea unor fotografii din 1921 cu cele din 2007.

GlacierWorks a avut 14 expediţii în munţii Himalaya pentru a documenta schimbările petrecute asupra gheţarilor din zona şi a capturat imagini cu un Canon 5D Mark II. Toate imaginile de pe site au o dimensiune totală de 7 TB, fotografiile având o rezoluţie de 5616 x 3744 de pixeli (21 de megapixeli). O panoramă interactivă făcută de GlacierWorks are 3,8 miliarde de pixeli.

image

Microsoft a participat la acest proiect prin transformarea imaginilor celor de la GlacierWorks într-un site interactiv care foloseşte HTML 5 şi proiectul Rich Interactive Narratives de la Microsoft Research. Tehnologia permite lipirea panoramelor, video-urilor şi documentelor.

Site-ul funcţionează pe toate browserele moderne care susţin HTML 5, dar va fi optimizat pentru Internet Explorer 10 touch. Dacă atingem panorama, putem să o rotim cu degetul, putem să dăm zoom.

Accesaţi site-ul de la acest link.

Puteţi vedea o prezentare în video-ul de mai jos.

Citeşte mai mult despre subiectul Everest

VIDEO Pentru prima oară, o femeie din Arabia Saudită a urcat pe Everest

Prima femeie saudită care a urcat vreodată pe muntele Everest, Raha Moharrak, a atins sâmbătă vârful celui mai înalt munte din lume. Raha Moharrak a doborât, astfel, două recorduri: este prima femeie din Arabia Saudită care a urcat pe Everest şi este prima femeie saudită care a atins vârful.

Zăpada de pe Everest se topeşte pe zi ce trece din cauza încălzirii din zonă

Cercetătorii au avertizat de acum foarte mulţi ani că cel mai înalt vârf din lume, Muntele Everest, rămâne fără zăpadă, iar totul se petrece într-un ritm foarte crescut. Acum, un studiu confirmă acest lucru.

Record mondial. Un japonez de 80 de ani a cucerit Everestul

La 80 de ani, japonezul Yuichiro Miura a atins cel mai înalt vârf al planetei, Everest, obţinând un nou record mondial, potrivit BBC.

Prima femeie oloagă care a urcat pe Everest

Indianca Arunima Sinha a intrat în istorie, fiind prima femeie cu un picior amputat care a urcat pe Everest. Fosta jucătoare de volei şi-a pierdut piciorul stâng, în urmă cu doi ani, când a fost atacată de hoţi şi aruncată în faţa trenului, potrivit AFP.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite