Musk a avut parte de un weekend dezastruos după ce a cumpărat Twitter

0
0

Elon Musk a avut parte de un început haotic după ce a cumpărat Twitter, având parte de un weekend cu adevărat dezastruos. Pe noul CEO al platformei îl așteaptă vremuri grele după ce și-a asumat o sarcină extrem de dificilă, se arată într-o analiză „The Atlantic”.

Musk a cumpărat Twitter contra a 44 de miliarde de dolari FOTO Arhivă
Musk a cumpărat Twitter contra a 44 de miliarde de dolari FOTO Arhivă

Duminică dimineață, Elon Musk, cel mai bogat om din lume și noul proprietar al Twitter, a răspuns la un mesaj al lui Hillary Clinton conținând un link către un reportaj al L.A. Times despre trecutul online tulbure și încărcat de teorii ale conspirației al bărbatului care a pătruns în locuința președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, vineri dimineața, și l-a atacat pe soțul acesteia. Musk a sugerat că „e posibil ca această poveste să fie mai mult decât pare”, și a distribuit un link scandalos de pe un site cunoscut pentru poveștile sale fabricate. Musk, care la momentul respectiv deținea Twitter de mai puțin de 72 de ore, a șters în cele din urmă mesajul după numeroase critici. Drept răspuns, unii utilizatori Twitter s-au înfuriat. Catturd2, un cont MAGA popular, despre care se spune că este apreciat de cel puțin un președinte american, a sugerat că Musk a „cedat" în fața mulțimii liberale, scrie The Atlantic.

În acest weekend, Musk a fost ocupat, de asemenea, să își exercite calitatea de director executiv al Twitter, la vârful căreia, potrivit Platformer, a instalat o echipă de consultanță compusă din personalități din Silicon Valley, în timp ce cântărește cum să efectueze o serie iminentă de disponibilizări. Musk și echipa sa ar fi lansat, de asemenea, diverse idei, inclusiv aceea de a le cere utilizatorilor influenți și clienților mari să plătească pentru marcajul albastru de autenticitate - o mișcare provocatoare pentru o companie despre care, chiar săptămâna trecută, se spunea că se confruntă cu o hemoragie a celor mai devotați utilizatori ai săi.

Angajații Twitter se așteaptă la concedieri în masă

Potrivit discuțiilor purtate de Atlantic cu angajați ai Twitter din diferite divizii ale companiei, personalul a început să își facă bagajele. Aceștia spun că experiența utilizatorilor ar putea să alunece în haos total în următoarele zile.

Compania are înfruntat un număr de scenarii de coșmar sub conducerea lui Musk, cu potențial destabiliza și mai mult platforma, supunând un număr și mai mare de oameni la un conținut ofensator, în timp ce mai puțini angajați operează supapele de siguranță.

Situația nu e bună și s-ar putea înrăutăți până la a deveni dezastruoasă, comentează jurnalistul de la The Atlantic.

Un angajat a declarat sub rezerva anonimatului că „cea mai mare parte a companiei” se așteaptă să fie concediată săptămâna aceasta fără indemnizație. "Toată lumea intră în panică pe plan intern și se pregătește de avocat cât mai bine posibil", a spus aceasta. Un al doilea angajat a fost de acord: Oamenii sunt siguri că sunt pe cale să își piardă locurile de muncă și că conținutul extrem va continua să crească pe platformă.

Washington Post a relatat luni că 25% din companie va fi concediată în această săptămână – ba chiar relatări anterioare indicau că, în cele din urmă, personalul ar putea fi redus între 50% și 75%. Discursul instigator la ură s-a întețit pe platformă în ultimele zile, potrivit unei analize realizate de Bloomberg. Iar documentele interne obținute de Reuters cu câteva zile înainte de achiziția lui Musk arată că pornografia este unul dintre "subiectele de interes cu cea mai mare creștere în rândul utilizatorilor frecvenți vorbitori de limba engleză" pe Twitter - o problemă majoră pentru agenții de publicitate.

Echilibristica lui Musk

Musk a fost lipsit de echivoc în privința unui singur aspect: în calitate de lider al Twitter, el s-a angajat să mențină o protecție largă a discursului chiar și pentru cei mai odioși utilizatori ai platformei.

Personalități de dreapta, cum ar fi aleșii, Marjorie Taylor Greene și Jim Jordan, îl sărbătoresc pe Musk pentru că a adus "libertatea de exprimare" pe Twitter.

Este util să se țină cont de faptul că Twitter este o mașină de amplificare a mesajului către milioane de oameni. Când Elon Musk și fanii săi vorbesc despre libertatea de exprimare pe Twitter, ei vorbesc de fapt despre un discurs extrem de vocal. Cui i se permite să folosească această tehnologie pentru a-și face auzit mesajul foarte tare, cu excluderea altora? Musk pare dispus să acorde această putere rasiștilor, adepților teoriei conspirației și trollilor. Acest lucru nu este deloc grozav pentru oamenii rezonabili care doresc să aibă conversații nuanțate pe rețelele de socializare.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că una dintre primele măsuri luate de Musk după ce a preluat conducerea a fost să îl concedieze pe responsabilul pentru politicile companiei - o persoană care își declarase în mod public angajamentul față de libertatea de exprimare și prevenirea abuzurilor. Vineri, Musk a anunțat că Twitter va "forma un consiliu de moderare a conținutului cu puncte de vedere foarte diverse", menționând că „nicio decizie majoră în materie de conținut [nu va avea loc] înainte ca acest consiliu să se întrunească".

După cum a subliniat Mike Masnick de la Techdirt, lumea e nevoită să privească „cum Musk parcurge cu viteză curba de învățare a moderării conținutului", făcând aceleași greșeli pe care le-au făcut directorii din domeniul social media cu platformele lor în primii ani la conducere. Musk a fost însărcinat să rezolve problema fundamentală aparent insolubilă, care se află în centrul a sute de ani de dezbateri despre libertatea de exprimare. În era social-media, nicio entitate nu a reușit să găsească un echilibru între păstrarea atât a libertății de exprimare, cât și a unei dezbateri deschise și autentice pe internet, la scară largă. Iar cei care au încercat și au eșuat sau cei care au dat-o cotită au părut adesea mai principiali și mai raționali decât Musk.

Dar Musk nu doar că și-a dat o sarcină aproape imposibilă, ci a creat și condițiile pentru eșecul noii sale companii. Acționând incoerent în calitate de lider și impunând angajaților săi perspectiva concedierilor în masă, a creat un mediu de lucru disfuncțional și haotic pentru oamenii care, în cele din urmă, vor pune în aplicare modificările aduse platformei sale. Rasiștii și trolii sunt activați și entuziaști, în timp ce angajații Twitter se tem pentru locurile lor de muncă. Musk și-a început weekendul spunând că nu vrea ca Twitter să devină un "iad al tuturor" și l-a încheiat trollând The New York Times și insinuând că ziarul publică "știri false".

Este puțin probabil ca asta să fie o modalitate eficientă de a rezolva problemele vechi care afectează discursul liber și chiar dacî Twitter ar reuși cumva să fie salvat pe termen lung, e de așteptat ca situația să devină mai rea înainte să se îmbunătățească, conchide analiza The Atlantic.

Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri