Lipsa de încredere în Internet: Facebook, Google, Apple şi alte nume mari cer reguli noi pentru era digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Zuckerberg, împreună cu directorii altor companii, vor schimbări la NSA. FOTO BI.com
Mark Zuckerberg, împreună cu directorii altor companii, vor schimbări la NSA. FOTO BI.com

Marile companii ale Internetului vor mai mult control asupra datelor pe care le deţin. Apple, Microsoft, Google, Facebook şi alţi jucători din industrie vor un nou set de reguli pentru acţiunile NSA şi pentru modul în care această agenţie, şi altele similare, obţin informaţiile.

Aceste companii vor interdicţie la nivel internaţional în ceea ce priveşte colectarea datelor utilizatorilor, conservând astfel încrederea în Internet din partea utilizatorilor. Companiile, printre care se numără Apple, Microsoft, Google, Facebook, Twitter sau AOL, au o scrisoare deschisă pentru Barack Obama, preşedintele SUA, şi Congresul SUA. Ei vor reformarea acestui sistem de colectare a datelor şi există deja câţiva politicieni care le susţin cauza, notează „The Guardian“.

„În multe ţări balanţa înclină mai mult în favoarea statului şi mai puţin spre drepturile individului, drepturi susţinute prin constituţie. (...) E timpul pentru o schimbare“, se arată în scrisoarea semnată de către toate aceste companii. Cele mai multe acuză faptul că dezvăluirile lui Edward Snowden au afectat credibilitatea din partea publicului şi susţin că agenţiile de informaţii prin acţiunile lor le afectează afacerile.

„Oamenii nu folosesc tehnologii în care n-au încredere. Guvernele au pus această încredere la îndoială şi tot guvernele trebuie să se asigure că revine la normal“, a afirmat Brad Smith, consilier Microsoft. De aceeaşi părere este şi Marissa Mayer, directorul executiv al Yahoo!, iar ea cere guvernului SUA să acţioneze imediat în sensul reformării sistemului actual.

Primele dovezi furnizate de Snowden au fost publicate de către The Guardian şi The Washington Post. La acea vreme, unele companii erau sceptice cu privire la acestea pentru că prezentau căi de obţinere a informaţiilor de către NSA de care nu ştiau. La acea vreme, toţi şefii acestor companii au negat implicarea directă, dar au cerut o mai mare transparenţă din partea guvernului.

Guvernul trebuie să-i asculte pe oameni, să examineze politicile actuale şi să vadă dacă sunt valabile pentru era digitală. Oamenii sunt obişnuiţi ca datele să le fie colectate, dar trebuie să ştie de ce le sunt colectate şi trebuie să fie o diferenţiere între cetăţeni obişnuiţi şi cei care prezintă un pericol pentru securitate. Martha Lane Fox, fost ministru în guvernul Marii Britanii

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Află mai multe: 

Gurul internetului liber: Bitcoinul nu ne va feri de spionajul informatic. Avem nevoie de un internet nesupravegheat

NSA a urmărit telefoanele a milioane de spanioli într-o lună. Un europarlamentar acuză dimensiunea supravegherilor

NSA a „învăţat“ să folosească reclamele prin Google pentru a urmări utilizatorii care accesează „Internetul întunecat“

NSA poate să urmărească sute de milioane de persoane prin localizarea telefoanelor mobile

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite