SRI versus NSA: România va realiza un sistem de protecţie a infrastructurilor IT de interes naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Roman de Informaţii (SRI) va construi în următoarea perioadă un sistem de protecţie pentru infrastructurile critice din domeniul IT, precum sistemul energetic sau cel de sănătate, care să apere instituţiile de ameninţările din spaţiul cibernetic.

Acesta va fi realizat cu fonduri europene nerambursabile, valoarea sa fiind de 96,9 milioane de lei. „Războaiele informatice sunt o realitate a lumii în care trăim, nu te mai atacă nimeni cu tancuri sau cu avioane. În schimb dacă îţi blochează sistemul informatic în domeniul energie sau sănătate iese o harababură mai gravă decât orice alt atac“, a afirmat premierul Victor Ponta, citat de Hotnews.ro.

„Vom instala echipamente hardware şi software în peste 50 de autorităţi publice. Ca perspectivă, toamna anului viitor ar trebui să aducă primele componente operaţionale, iar ca finalizare - primăvara anului 2015. Azi am semnat contractul de finanţare. Achiziţiile care vor urma pentru implementarea sistemului vor fi transparente, publice“, a declarat Iulian Dorobanţu Iulian, şeful unităţii SRI din Bucureşti.

„Este vorba de echipamente de detecţie a intruziunilor, de analiză a elementelor de securitate pentru protecţia site-urilor şi a sistemelor informatice care gestionează baze de date cu informaţii sensibile. Va fi şi o componentă de instruire în vederea gestionării acestor echipamente. Urmează ca echipamentele care vor fi instalate să fie gestionate de proprietarii acestor infrastructuri informatice şi de comunicaţii. În cadrul proiectului s-a propus instruirea specialiştilor pe toate domeniile de programare, configurare şi analiză a evenimentelor de securitate cibernetica“,  declara, în luna septembrie, generalul SRI  Dumitru Cocoru.

În vara acestui an un imens scandal a izbucnit la nivel mondial, după dezvăluirile făcute de către Edward Snowden. Potrivit documentelor furnizate de acesta, NSA - agenţia americană de securitate spionează regulat, prin diverse programe, atât utilizatorii serviciilor de internet ale unor companii ca Google, Facebook, Yahoo, Microsoft ori Apple, cât şi o serie de lideri precum cancelarul german Angela Merkel. 

Mai puteţi citi:

Snowden susţine că Londra a permis siponarea cetăţenilor britanici de către serviciile americane

Agenţia pentru Securitate Naţională a Statelor Unite ale Americii, instituţia în jurul căreia Edward Snowden a stârnit un scandal internaţional de spionaj, i-a putut spiona pe cetăţenie britanici datorită unui acord secret cu autorităţile din Marea Britanie, arată documente furnizate de Snowden.

Staţiile agenţiei spaţiale a ruşilor amplasate pe teritoriu american, folosite pentru a spiona SUA

În ultimele luni, CIA şi Pentagonul au demarat o campanie puternică pentru a convinge Departamentul de Stat să nu mai permită ageţiei spaţiale a Rusiei, Roscosmos, să construiască staţii de monitorizare pentru că, de fapt, acestea ar fi folosite pentru a spiona Statele Unite ale Americii.

CIA, dată de gol de factura la telefon. Agenţia spionează şi cetăţeni americani

Anual, puternica Agenţie Centrală de Informaţii (CIA) plăteşte companiei AT&T, cel mai mare furnizor de servicii de telefonie din SUA, mai bine de 10 milioane de dolari pentru a facilita operaţiunile antitero de peste hotare ale companiei. De fapt, CIA plăteşte această sumă pentru a avea acces la date confidenţiale pe care compania le colectează despre apelurile internaţionale efectuate de cetăţeni americani.

"The Guardian" publică noi informaţii primite de la Edward Snowden: cine a participat la supravegherea europeană şi cum a avut loc accesul la informaţii

Serviciile de informaţii germane, franceze, spaniole şi suedeze, în colaborare strânsă cu serviciul secret de informaţii britanic, GCHQ, au supravegheat, în masă, comunicaţiile realizate prin intermediul internetului sau telefonului în ultimii cinci ani, potrivit „The Guardian”.

NSA ar fi interceptat comunicaţiile telefonice a 35 de lideri ai planetei

Un oficial al administraţiei americane a transmis numerele de telefon a 35 de lideri ai planetei Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), care le-a pus sub ascultare, a dezvăluit joi „The Guardian“, citând documente oferite de Edward Snowden, relatează AFP.

SUA şi Marea Britanie au spart codurile de securitate a sute de miloane de oameni

Agenţiile de informaţii din Statele Unite ale Americii şi din Marea Britanie au dezvoltat tehnologia care sparge codurile de criptare ce protejează emailurile, conturile bancare şi înregistrările medicale a sute de milioane de oameni, potrivit ultimelor documente dezvăluite de informatorul Edward Snowden.

NSA nu se mulţumeşte să spargă calculatoare, ci se îndreaptă spre routere

Ultimele documentele publicate de către Edward Snowden arată că NSA, agenţia americană de spionaj, nu se rezumă la a spiona calculatoarele, ci are o preferinţă pentru routere şi switch-uri de reţea, care le permite accesul la toate comunicaţiile de pe acel canal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite