Ficţiunea devine realitate: armata SUA va testa armele laser pe avioanele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armele laser sunt un laitmotiv al filmelor care prezintă viitorului omenirii pe Pământ, dar agenţia DARPA le pregăteşte pentru realitate. În 2014, debutează testarea unor astfel de arme laser pe avioanele de luptă ale SUA.

Laserele care urmează să doteze viitoarele avioane de luptă au o putere de 150 de kilowaţi şi sunt de 10 ori mai mici şi mai uşoare decât cele folosite în prezent. Proiectul armelor laser face parte din „High Energy Liquid Laser Area Defense System“ dezvoltat de DARPA, notează „FOX News“. Un astfel de sistem de război va fi folosit, în testele din 2014, pentru a doborî rachete sol-aer şi înlăturarea altor ameninţări asupra avionului. Sistemul de arme laser ar putea fi folosit, dacă testele sunt trecute cu succes, şi pentru ţinte de la sol.

Până acum, au fost testate armele laser de pe nave şi acestea au fost capabile să doboare drone şi alte ambarcaţiuni de mici dimensiuni. Cele de pe avioane vor fi testate contra ţintelor de la sol până la finalul anului 2014. Principalii „inamici“ ai unui astfel de sistem sunt condiţiile meteorologice, particulele de praf şi aerosolii, aceste elemente diminuează eficienţa pe distanţe mai lungi.

Opiniile cercetătorilor şi experţilor în arme sunt împărţite. Sunt de o parte cei prea puţin entuziasmaţi de acest proiect şi care consideră că roboţii sau dronele au şanse mai mari de reuşită, şi sunt ceilalţi, cei care văd în armele laser viitoarea inovaţie. Un fizician australian a mers până într-acolo încât a pornit un proiect pe Kickstarter prin care vrea să atragă bani pentru a-şi finanţa ideea construirii armelor laser de mare putere care pot acţiona printr-un puls electromagnetic.  

Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri